Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

“Der Spiegel” : Η ελίτ των νέων του Νότου έρχεται στη Γερμανία




      To γνωστό γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” έχει αφιερώσει ειδικό τεύχος στους νέους «Gastarbeiter», στην ελίτ των νέων της Ευρώπης που έρχεται να προσφέρει στη γερμανική οικονομία.

«...Αισθάνονται ευρωπαίοι πολίτες και θεωρούν δεδομένο ότι ανήκουν οπουδήποτε στην Ευρώπη και ότι θα φύγουν αν βρουν αλλού καλύτερα. Αποτελούν την ελίτ των σημερινών μεταναστών και αλλάζουν την εικόνα της κοινωνίας για τους μετανάστες». 

       «...Προέρχονται από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία και έρχονται  στη Γερμανία, ακριβώς όπως έκαναν οι γονείς τους και οι προπάτορές  τους πριν από μισό αιώνα,  αναζητώντας εργασία και μέλλον, αφού στις χώρες τους δεν υπάρχει προοπτική» και συνεχίζει:

«Η ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη υπερέβη το 50% δημιουργώντας μια νέα γενιά μεταναστών προς τη Γερμανία. Είναι νέοι, μορφωμένοι και πολύγλωσσοι. Είναι εκείνοι ακριβώς οι μετανάστες με την απαραίτητη ακαδημαϊκή μόρφωση τους οποίους η γερμανική οικονομία χρειάζεται επειγόντως. Ανοιξε ήδη τις πόρτες του, το Κέντρο Υποδοχής- “Wel¬co¬me Center„ , που θα τους καλωσορίσει....».

       «Η νέα ποιότητα των μεταναστών είναι θεόσταλτη’, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν. ‘Βοηθάει την χώρα μας, κάνοντάς τη νεώτερη, πιο δημιουργική και πιο διεθνή. Επωφελούμαστε όλοι: Και οι νέοι επειδή ξεκινούν μια καριέρα και η κοινωνία μας, επειδή επαγγελματίες επανδρώνουν κενές θέσεις». Σχόλια πρωτόγνωρα για έναν πολιτικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, σχολιάζει το περιοδικό. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, ο πλούτος της Γερμανίας θα συρρικνωθεί χωρίς τους νέους μετανάστες. 

       Το γερμανικό περιοδικό τονίζει, ότι αυτοί οι νέοι ενώ έγιναν περιζήτητοι στη Γερμανία, οι πατρίδες τους λόγω της διαφθοράς  των ιθυνόντων, τους έκαναν να νοιώθουν άχρηστοι στη ίδια τους τη χώρα...


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: "Αντιγερμανική" ψήφος και πανωλεθρία Μόντι




      Η συνταγή, οι υποδείξεις και οι πιέσεις της Μέρκελ μπορεί να έπιασαν τόπο στην Αθήνα, να θριάμβευσαν στην Κύπρο, αλλά απέτυχαν παταγωδώς στην Ιταλία...

Ο  Μάριο Μόντι ο αποκαλούμενος "προφεσσόρε",  εκλεκτός των Βρυξελλών και του Βερολίνου, όπως και μεγάλου μέρους Ιταλών επιχειρηματιών και τραπεζιτών, αποδοκιμάστηκε εκκωφαντικά στις ιταλικές εκλογές λαμβάνοντας γύρω στο 10%!

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα: "Το 55 - 60% των Ιταλών ψήφισαν με βιαιότητα εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, της Μέρκελ και της Γερμανίας".

      Μεγάλος νικητής θεωρείται ο ιδρυτής του Κινήματος των "Πέντε Αστέρων"    Μ π έ π ε    Γ κ ρ ί λ λ ο με 25%. Αντισυστημικός και με έντονη παρουσία στο διαδίκτυο, ο γνωστός κωμικός κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια και την αγωνία των συμπατριωτών του.

Η κεντροαριστερά του Μπερσάνι και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι λαμβάνουν μέχρι στιγμής γύρω στο 30 - 31% αντίστοιχα.

      Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατή η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την   τ ρ ί τ η    μ ε γ α λ ύ τ ε ρ η    ο ι κ ο ν ο μ ί α   της ευρωζώνης.

 

 

Η Δαμανάκη "ξαναχτύπησε"!



   

   

Μπορεί να διορίστηκε επίτροπος στην Ε.Ε., όμως απ' ότι φαίνεται, έχει και υποχρέωση να παρουσιάζεται από καιρό σε καιρό στο εσωτερικό της χώρας με "περίεργες" δηλώσεις:

Ήταν πριν από έναν χρόνο, που η Δαμανάκη έρριξε  «βόμβα» με σενάρια περί εξόδου από το ευρώ και χρεωκοπία. Στην Αθήνα επικράτησε πολιτική αναταραχή, ενώ από την επόμενη κιόλας μέρα, άρχισε να φεύγει νέο κύμα καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες για το εξωτερικό. 

      Τώρα, μην αφήνοντας καμμία αμφιβολία για την τέχνη του πολιτικού καιροσκοπισμού που ασκεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια, «ξαναχτυπά» σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Λειτουργώντας σαν "σκιάχτρο" της τρόικας  πήρε τη σκυτάλη από τον ανεκδιήγητο Μέργο και επανέφερε την απειλή μείωσης του κατώτατου μισθού! 

 

        Η Δαμανάκη αποτελεί μια θλιβερή περίπτωση πολιτικού, παράλληλης πορείας με αυτή του ομογάλακτου Νίκου Μπίστη, που πρόσφατα ξεσπάθωσε στις κυπριακές εκλογές* όχι μόνο υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη, του σχεδίου Ανάν κλπ., αλλά "τά 'βαλε" και με τον εκλιπόντα Τάσσο Παπαδόπουλο με αναφορές για "πατριωτικά δάκρυα" και "εθνικιστικές κορώνες"! Τέτοιο πολιτικό ήθος! 

 

 

*http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.kosmos&id=22209

 

 


Αποσύρονται και από την Ελλάδα τα ...κεφτεδάκια του IKEA



      Απ' ότι φαίνεται το κρέας αλόγου δύσκολα το αποφεύγει κανείς, τουλάχιστον στις προμαγειρεμένες συσκευασίες κιμά.

     Η πολυεθνική εταιρία ΙΚΕΑ αποσύρει από την Ελλάδα και άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες κεφτεδάκια που πωλούνταν στα καταστήματά της, μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε δείγμα στην Τσεχία. Η εταιρία απέφυγε να διευκρινίσει αν υπάρχει το κρέας αυτό στα προϊόντα της και ανακοίνωσε μόνο, ότι διενεργούνται έλεγχοι και ότι "η πώληση και διάθεση των σχετικών προϊόντων έχει σταματήσει για προληπτικούς λόγους"....

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Εδουάρδος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί λόγω φιλοναζισμού...




 

 

       Ο μύθος του ρομαντικού βασιλιά που εγκαταλείπει το θρόνο του για να παντρευτεί την αγαπημένη του, καταρρίπτεται... Επί μισόν αιώνα και πλέον πολυάριθμα άρθρα, βιβλία, σχόλια και επίσημα κείμενα  απέδιδαν την παραίτηση από τον αγγλικό θρόνο του Εδουάρδου Η' το 1936, στον έρωτά του για την  αμερικανίδα δις διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Τη μέρα του γάμου τους

Όμως απόρρητα επίσημα έγγραφα που δόθηκαν πρo μηνός στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν έναν άλλο Εδουάρδο και  θεωρείται πλέον ότι για πολιτικούς και εθνικούς λόγους, κυβέρνηση και  Αυλή τον υποχρέωσαν  να παραιτηθεί, δίνοντας στο ζεύγος τον τίτλο του δούκα και της δούκισσας του Ουίνδσορ...

Ο Εδουάρδος  αποκαλύπτεται ένα αφελές και ανόητο ανθρωπάκι που θεωρεί βέβαιη τη νίκη της χιτλερικής Γερμανίας, βλέπει τον εαυτό του πάλι στο θρόνο και μάλιστα επικεφαλής μιας φασιστικής συμμαχίας Πετέν - Φράνκο - Σαλαζάρ που θα άφηνε απερίσπαστο τον Χίτλερ να πολεμήσει την τότε Σοβιετική Ενωση! 

Φιλοναζιστής ο Εδουάρδος Η''
Το 1937 συνάντηση με το Χίτλερ

Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πηγαίνει με τη σύζυγό του στη Γαλλία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου το 1939 και κάνει μια εξαιρετικά σπάταλη ζωή.

 Οι κινήσεις του ζεύγους, που μετά την πτώση της Γαλλίας είχαν εγκατασταθεί στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ και είχαν επαφές με την εκεί φασιστική κοινωνία καθώς και με ισπανούς φαλαγγίτες, είχαν ανησυχήσει τον Τσόρτσιλ, γι' αυτό διόρισε το δούκα κατά τη διάρκεια του πολέμου,  κυβερνήτη στις Μπαχάμες.

Μετά τον πόλεμο το 1945, ζητά απο την κυβέρνηση να  του στείλουν ένα τεράστιο ποσό στο Παρίσι, αλλά η κυβέρνηση Άττλυ αρνείται.

Παρ' όλα αυτά, η ίδια κυβέρνηση τον κάλυψε, δίνοντας εντολή να κρατηθούν μυστικά, τα απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν το ζεύγος, ώστε να μη γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τη συνεργασία του ζεύγους με το Χίτλερ και άλλα στελέχη της ναζιστικής Γερμανίας. 

Ο δούκας και η δούκισσα του Ουίνδσορ μεταπολεμικά έζησαν στη Γαλλία και πάντα στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής.





Τη δεκαετία του '70 στη νότια Γαλλία


                                                      

                                Η δούκισσα του Ουίνδσορ ως fashion icon




     Μπορεί να μην κατέκτησε το θρόνο της Αγγλίας η Γουόλις Σίμπσον, όμως αποτέλεσε fashion icon στην εποχή της. Φέτος μάλιστα είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς  σχεδιαστές! Δίπλα, το 1937 με σύνολο Elsa Schiaparelli (φωτ. Cecil Beaton), εμπνέει το Ralph Lauren...

 

 

 

 

 

Πηγές: forums.thefashionspot.com, theesotericcuriosa.blogspot, intothefashion.com

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

O Nick Cave τραγουδάει για την Ελλάδα της κρίσης

 

 

       Ο παγκοσμίου φήμης στιχουργός και τραγουδοποιός Nick Cave, ανέβασε σήμερα στο διαδίκτυο το νέο του κομμάτι, «Lightning Bolts» (Κεραυνοί) με στίχους αφιερωμένους στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών.

Ο καλλιτέχνης αντιπαραβάλλει την σύγχρονη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα με το λαμπερό παρελθόν της αρχαίας Ελλάδας. Oι στίχοι του σχολιάζουν με ειρωνεία την ανθρώπινη κοινωνία και αποτελούν μια   κ ρ α υ γ ή   α λ λ η λ ε γ γ ύ η ς   προς τους δοκιμαζόμενους Ελληνες:

«Δύο κεραυνοί ήρθαν στο δωμάτιο μου, δώρο από τον Δία…. Στην Αθήνα η νεολαία κλαίει από τα δακρυγόνα, αλλά εγώ μαυρίζω στην πισίνα του ξενοδοχείου μου… Στο λίκνο της Δημοκρατίας ακόμα και τα περιστέρια φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες», είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα των στίχων του «Lightning Bolts».

Ο Nick Cave επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1987 και δηλώνει λάτρης της ελληνικής κουλτούρας και της χώρας μας.

 






Πηγή:Euronews

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


 


Αυτή η φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, δεν είναι κάπου στη βόρεια Ευρώπη. Είναι η Μηλιά Μετσόβου!






                                       Γ ε φ ύ ρ ι α,  γ ε φ ύ ρ ι α...  

 

  Κατασκευές - μνημεία. Τέλειες, συμμετρικές, αρμονικά δεμένες με το τοπίο...

 

http://m-f.gr/wp-content/uploads/2013/04/KIPI-11.jpg
των Κήπων Ζαγορίου

 

Το γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο, με το μεγαλύτερο τόξο στα Βαλκάνια


 

Το εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι του Κόκκορου ή του Νούτσου, προς τους Κήπους,  που κατασκευάστηκε το 1750



 

 



Του Κρέτση στο Πωγώνι





Η Γέφυρα της Κλειδωνιάς στο Βοϊδομάτη!





"Κάμπια εν κινήσει", έχουν αποκαλέσει το τρίτοξο Καλογερικό γεφύρι του ποταμού Βίκου πριν τους Κήπους!  Τα οδοντωτά περβάζια του δίνουν ανάλαφρη κομψότητα στον όγκο,  όπως άλλωστε και ο διάδρομος διάβασης με τη ρυθμική του κίνηση...


   

                                                       Χ ω ρ ι ά...


μνημεία πέτρινης αρχιτεκτονικής, που μαρτυρούν την αξία και την προκοπή των ανθρώπων τους...





Δρόμος στη Βίτσα Ζαγορίου!









Δίλοφο




http://www.syrrakostavraetos.gr/photo/pict91l.jpg

Το  Συρράκο χιονισμένο







Η Ήπειρος του   Θ ό δ ω ρ ο υ    Α γ γ ε λ ό π ο υ λ ο υ    "ταξίδεψε" σε όλη την υφήλιο,  μέσα από τις πολυβραβευμένες ταινίες του.   Εδώ η  περίφημη "Αναπαράσταση",  που γυρίστηκε σε Μονοδένδρι και Βίτσα




                                            Γ ι ά ν ν ε ν α... 

 

  ...π ρ ώ τ α    σ τ'   ά ρ μ α τ α ,   σ τ α   γ ρ ό σ ι α   κ α ι   σ τ α   γ ρ ά μ μ α τ α", 

λέει η παροιμιώδης φράση, που απεικονίζει την πολυκύμαντη ιστορία της πόλης και την ακμή της. 

Από το 17ο μέχρι το 19ο αιώνα υπήρξε κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού μαζί με Κωνσταντινούπολη, Βιέννη και Βουκουρέστι. Με χορηγούς απόδημους Ηπειρώτες, όπως Μπαλάνο, αδελφούς Ζωσιμά, Καπλάνη κ.ά. ιδρύθηκαν σπουδαίες σχολές με ονομαστές βιβλιοθήκες,  όπου δίδαξαν επιφανείς προσωπικότητες. Ανάμεσά τους, Αθανάσιος Ψαλλίδας, Ιωάννης Βηλαράς, Νεόφυτος Δούκας.

 

ioannina1

Η πόλη , όπως φαίνεται από τη λίμνη. Μια εικόνα αναλλοίωτη από τη εποχή που κυριαρχούσε     η εμβληματική φυσιογνωμία του Αλή Πασά. Στη φρουρά του και στη στρατιωτική σχολή που  ίδρυσε, εκπαιδεύτηκαν μερικοί από τους σημαντικότερους πολεμιστές του '21, όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Πανουργιάς και πολλοί ακόμα...











 
Γιάννενα - Old City Shadows 2
Σοκάκι στο Κάστρο



To Νησί της λίμνης. Από τα λίγα κατοικημένα λιμναία νησιά της Ελλάδας και της Ευρώπης




Η παλιά πόλη  μέσα στο Κάστρο








Η λίμνη παγωμένη!  Κατά την παράδοση, το 1434, ο Ντουραχάν πασάς, Μπέης της Ρούμελης, την πέρασε χειμώνα με όλο το στρατό του και διεκπεραιώθηκε απέναντι χωρίς να αντιληφθεί   ότι διέσχισε παγωμένη λίμνη. Όταν πληροφορήθηκε τον κίνδυνο που διέτρεξε, απέδωσε τη σωτηρία του στο εικονοστάσι της Παναγίας που βρισκόταν εκεί κοντά. Από ευγνωμοσύνη, ίδρυσε στην ίδια θέση την ομώνυμη σήμερα Μονή, την Παναγία Ντουραχάνη!







Πηγές φωτ. :

forum.snowreport.gr, epirusgate.blogspot, ethnos.gr, epirussa.gr, westlightimages David C. Schultz, syrrakostavraetos.gr, tumblr.com, trekearth.com, m-f.gr, digital-camera.gr












Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η Γερμανία έφερε πίσω το χρυσό της από ΗΠΑ και Γαλλία






 

      Με μια κίνηση που καταδεικνύει την σοβαρή ανησυχία της Γερμανίας για την εξέλικη της παγκόσμιας οικονομίας, η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, μετέφερε  χρυσό που φυλασσόταν στο εξωτερικό, πίσω στα γερμανικά θησαυροφυλάκια. Συγκεκριμένα, επαναπατρίστηκε το σύνολο των αποθεμάτων που φυλασσόταν στη Γαλλία και μεγάλο μέρος αυτού που φυλασόταν στις ΗΠΑ, σύνολο 3.400 τόνοι !

Η κίνηση προκάλεσε στο παρασκήνιο μεγάλη συζήτηση μεταξύ ειδικών και συζητιέται ανοιχτά πλέον, αλλαγή της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής (από αυτές που συμβαίνουν σχεδόν μια φορά κάθε αιώνα).

 

      Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μετακινήσεις μεγάλων ποσοτήτων συναλλάγματος και χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ακολουθούνται συχνά από τρομακτικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Άγραφος κανόνας μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών λέει, ότι στη διαδικασία απόσυρσης αποθεμάτων χρυσού και συναλλαγματικών αποθεμάτων, κερδισμένος βγαίνει αυτός που κάνει πρώτος την κίνηση ενώ ο τελευταίος μπορεί να διαπιστώσει ότι η περιουσία του έχει εξαφανιστεί στο πέρασμα του χρόνου. Η κίνηση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία φαινομένων ντόμινο και ήδη τα σημάδια ενός τέτοιου ντόμινο είναι εμφανή, καθώς πολιτικά κόμματα στην   Ο λ λ α ν δ ί α   ζήτησαν την απομάκρυνση και των δικών τους αποθεμάτων χρυσού από ξένες κεντρικές τράπεζες...

 

      Η Γερμανία προέβη πάντως σε σειρά κινήσεων τα δυο τελευταία χρόνια για να προστατευθεί από το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού ή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος:

 

- Πέρασε νόμο που επιτρέπει την απομάκρυνση της Γερμανίας από την ευρωζώνη με παράλληλη παραμονή της στην ΕΕ

 

- Προετοίμασε μηχανισμούς ώστε οι Γερμανικές τράπεζες να μπορούν να «ξεφορτωθούν» τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης εάν το επιθυμούν.

 

- Προετοίμασε νομικό καθεστώς ώστε να είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορά της έως και για διάστημα τριάντα ημερών, αποτρέποντας έτσι την κερδοσκοπική έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα.

 

- Είναι κοινό μυστικό ότι εμπειρογνώμονες έχουν παρουσιάσει σχέδια εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας από την ευρωζώνη και έχουν εκπονήσει προγράμματα αντιμετώπισης των συνεπειών.

 

     Άραγε οι Γερμανοί έχουν πληροφορίες που αγνοούμε, ή είναι θέμα γερμανικής προνοητικότητας; Όμως σε ένα οικονομικό σύστημα που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από ψυχολογικούς παράγοντες, δηλαδή στη λεγόμενη «εμπιστοσύνη» των αγορών, μήπως η προνοητικότητα της Γερμανίας   π ρ ο κ α λ έ σ ε ι    τ α    χ ε ι ρ ό τ ε ρ α;

 

 

 

Πηγές:

reporter.gr,  seisaxthia.wordpress.com, inews. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Άρη Χατζηστεφάνου στο http://seisaxthia.wordpress.com/2013/02/21/το-παιχνίδι-του-γερμανικού-χρυσού/




Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι διαδηλώσεις για λιτότητα και ακρίβεια έριξαν την κυβέρνηση στη ...Βουλγαρία





      Η βουλγαρική κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις πανεθνικές διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων κατά της λιτότητας και της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ. Συγκεκριμένα τόνισε:

 

 "Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας, οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία". Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς".

 

Χτες στις διαδηλώσεις στη Σόφια,τραυματίστηκαν δεκατέσσερα άτομα και συνελήφθησαν έντεκα.



 

Υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς. 

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, ο Μπορίσοφ είχε υποσχεθεί να ρίξει τις τιμές, ενώ είχε κατηγορήσει για τις υπέρογκες αυξήσεις τις τρεις ξένες  εταιρίες  που κυριαρχούν στη βουλγαρική αγορά ενέργειας.

 

 

 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κι άλλος Δήμαρχος για κακούργημα






Υπεξαίρεση 1,3 εκ. ευρώ από χρήματα στη μνήμη των μαθητών των Τεμπών












        Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στους Δήμους. Το παρήγορο είναι, ότι σιγά - σιγά παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης:

Για κακούργημα παραπέμπονται ο πρώην δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας κι ένας πρώην ταμίας του ίδιου δήμου, διότι υπεξαίρεσαν πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ. Στο ποσό περιλαμβάνονται 400.000 ευρώ επιχορήγηση για έργα στο Μακροχώρι Ημαθίας στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται μετά από έγγραφο του νυν δημάρχου για την προηγούμενη διαχείριση, προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και προέβη σε αναφορά στις αρμόδιες αρχές.

Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, με πόρισμα των οποίων τον Μάιο του 2009 προέκυψε το οικονομικό άνοιγμα στα ταμεία του δήμου.

      Ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές, που αφορούν προμήθειες για έργα και μισθοδοσίες υπαλλήλων.

Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.






Ζ. Ατταλί: Η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο




   

      Στα πλαίσια της επίσκεψης του Ολάντ στην Ελλάδα, έγινε η συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών χτες βράδυ  με το γνωστό οικονομολόγο και συγγραφέα Ζακ Ατταλί και συντονιστή τον κορυφαίο γάλλο δημοσιογράφο Ζαν - Μαρί Κολομπανί. Θέμα η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιμέρους εκδοχές της, η αμερικανική, η ευρωπαϊκή και η ελληνική. 

 

Ο πρώην σύμβουλος του Μιττεράν και νυν του Ολάντ δε θέλησε ωραιοποιήσει καταστάσεις και μίλησε ξεκάθαρα ενώπιον του πολυπληθούς ακροατηρίου του όταν αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση:

«Η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βυθίζεται στην πισίνα. Δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο. Αυτό θα συμβεί το 2014, μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού ρυθμιστεί εκ νέου το χρέος της, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα μη βιώσιμα».

Ανέφερε συγκεκριμένα τις τρεις βασικές προυποθέσεις για την ανάπτυξη, ενόσω θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις: 

 

- Να έχουν επιστρέψει τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό 

- Να επιστρέψουν οι επενδύσεις και 

- Να επιστρέψει η ελληνική νεολαία που αναζητεί σήμερα την τύχη της στο εξωτερικό

 

                             

                                      Η προσωπικότητα του Ζακ Ατταλί


      Σπουδαγμένος στην École Polytechnique, στην École des Mines, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και στην περίφημη ENA, με διδακτορικό στα Οικονομικά, υπήρξε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Πολισχιδής προσωπικότητα, έχει βρεθεί όσο κανείς άλλος κοντά στους διαδρόμους της παγκόσμιας εξουσίας, βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής, ένα είδος αγγελιοφόρου του μέλλοντος και συγγραφέας πενήντα βιβλίων.

Ο Ζακ Ατταλί είναι παρών στην πολιτική, την οικονομική και την πνευματική ζωή της χώρας του, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή, από το 1970.

 

 

Θριαμβευτική επανεκλογή του Ραφαέλ Κορρέα στον Ισημερινό




      

 

      Τρίτη θητεία για τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, με πάνω από το 56% στις προεδρικές εκλογές και ευρεία λαϊκή στήριξη χάρη σε φιλόδοξα κοινωνικά προγράμματα. 

Ο αντίπαλός του δήλωσε, ότι αναγνωρίζει τη νίκη του Κορρέα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας «αξίζει το σεβασμό μας». 

Ο  Κορρέα εμφανίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Κίτο, τραγούδησε μαζί τους και αφιέρωσε τη νίκη του στο φίλο του, Ούγκο Τσάβες.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη για τον Ισημερινό, είναι μια νίκη για την μεγάλη πατρίδα της Λατινικής Αμερικής» βροντοφώναξε.

 

 

                                                  Το πρόγραμμά του

 

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού θέλει να αυξήσει τη στάσιμη παραγωγή πετρελαίου και να τονώσει τη βιομηχανία των ορυχείων.

Υποσχέθηκε νόμο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, την αναδιανομή αναξιοποίητης γης ακτήμονες και τροποποιήσεις στο νόμο λειτουργίας των ορυχείων, με στόχο, η συμφωνία με καναδική εταιρεία για την εκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος    χ ρ υ σ ο ύ,   να εξασφαλίσει παράλληλα, ότι ο Ισημερινός θα κρατήσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων. 

 

                                               Ποιός είναι

 

      Ο 49χρονος Ραφαέλ Κορρέα είναι ένας καλά καταρτισμένος οικονομολόγος που σπόδασε αρχικά στη στη χώρα του, εν συνεχεία έλαβε μάστερ από το περίφημο πανεπιστήμιο της Λουβαίν στο Βέλγιο και κατόπιν μάστερ και διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς. Είναι παντρεμένος με Βελγίδα και πατέρας τριών παιδιών.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι ενδέχεται να καταστεί ο σημαντικότερος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συνεχίζει τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

 



                     

                             Το απεχθές χρέος, το Δ.Ν.Τ. και οι πολυεθνικές

 

   Ο Ραφαέλ Κορρέα  είναι γνωστός για το βροντερό «όχι» που είπε στη «βοήθεια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την κόντρα του με τις πολυεθνικές και την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που κήρυξε επαχθές το χρέος της χώρας του.

Το 2007 απέλασε τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, απομάκρυνε τις ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ και συνέστησε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους με σκοπό την   ε π α ν ε ξ έ τ α σ η    τ ω ν     δ α ν ε ι α κ ώ ν    σ υ μ β ά σ ε ω ν   της χώρας από το 1976. Η επιτροπή, παρά τις δυσκολίες και δουλεύοντας εντατικά για ενάμιση περίπου χρόνο, κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι ένα μέρος του χρέους ήταν όντως "επαχθές" και ο Ισημερινός προχώρησε σε στάση πληρωμών με αναδιάρθρωση του χρέους.   
Παράλληλα, υποχρέωσε τις πετρελαϊκές πολυεθνικές να καταβάλουν το 25% των κερδών τους στη χώρα, απειλώντας τις με εθνικοποίηση. 

 

  

                                                Απόπειρα πραξικοπήματος


      Το 2010 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος από αποστάτες αστυνομικούς. Σε μάχες  πέντε ωρών περίπου, έχασαν τη ζωή τους πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες. Στο τέλος οι εξεγερμένοι αστυνομικοί παραδόθηκαν στους στρατιώτες και το πραξικόπημα έλαβε τέλος.



Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκικό πλωτό νοσοκομείο για το Αιγαίο!




      Άλλη μια απόδειξη άσκησης σοβαρής πολιτικής μακράς πνοής από τη γειτονική Τουρκία:

      Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης αποκάλυψε, πως η Τουρκία έχει δρομολογήσει τη ναυπήγηση πλωτού νοσοκομείου, για παροχή υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο στα δυο-τρία τουρκικά του Β. Αιγαίου, αλλά κυρίως στα ελληνικά νησιά... Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Καστελλόριζο, τη Νίσυρο κ. ά., όπου είναι ανύπαρκτη η ιατρική κάλυψη.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρόσθεσε: «Για άλλη μία φορά δίνουμε στους γείτονές μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη   δ ι α χ ρ ο ν ι κ ή    α δ ρ ά ν ε ι α    του ελληνικού κράτους απέναντι στον ελληνισμό, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, πλήττεται από βαθιά οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική   κρίση».

       Πρέπει να σημειωθεί, ότι η κίνηση αυτή από μέρους των Τούρκων έχει άμεση σχέση και με τις αποστολές   έ ρ ε υ ν α ς   κ α ι   δ ι ά σ ω σ η ς,  π.χ. παροχή βοήθειας σε σκάφη αναψυχής που οι επιβάτες τους εμφανίζουν αιφνιδιαστικά προβλήματα υγείας, αλλά και σε άλλα διαπλέοντα σκάφη...

Αυτά ας τα σκεφθούν σοβαρά επιτέλους οι εγχώριοι επιτελείς, διότι εκτός των άλλων παραμέτρων, κανένας νησιώτης δε θα διακινδυνεύσει την υγεία  και τη ζωή τη δική του και των ανθρώπων του, αρνούμενος την   π ρ ο σ φ ε ρ ό μ ε ν η    β ο ή θ ε ι α   α π ό     ο π ο ι ο ν δ ή π ο τ ε   και αν προέρχεται...

 

 


                      

Δήλωση του Αναστάσιου Αλβανίας για τον Πάπα...


  "Επί τη παραιτήσει του Πάπα Βενέδικτου


Μια απουσία που προμηνύει νέα διακριτική παρουσία στην εκκλησιαστική ζωή διαφαίνεται στην αναγγελία της παραιτήσεώς της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Βενέδικτου 16ου. Τη μεγάλη έκπληξη από την ανακοίνωση ακολούθησε η έκφραση παγκοσμίου σεβασμού για ένα σπάνιο άνθρωπο και θρησκευτικό ηγέτη. Η ακλόνητη πίστη του στον Τριαδικό Θεό, η βαθυστόχαστη θεολογική σκέψη, η πολύπλευρη προσφορά του στην αναγγελία του Ευαγγελίου της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο σύγχρονο κόσμο, οι πρωτοβουλίες του για την διαχριστιανική προσέγγιση και το διαθρησκειακό διάλογο τον έχουν αναδείξει σε μια επιβλητική παγκόσμια προσωπικότητα.

Με ειλικρινή ευχαριστία ενθυμούμεθα τις επανειλημμένες συναντήσεις, τις φιλάδελφες επιστολές, την αγάπη του για την Ορθόδοξη Εκκλησία, το ενδιαφέρον του για την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας. Ο διαπρεπής θεολόγος και γαλήνιος εκκλησιαστικός ηγέτης επιλέγοντας σε αυτή τη φάση του βίου του την «ησυχία» «ως συνεργόν και μητέρα της θειας αναβάσεως» (όπως δήλωνε ο Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος) θα συνεχίσει να προσφέρει με την εύγλωττη σιωπή «μιας ζωής αφιερωμένης στην προσευχή» ένα ηχηρό μήνυμα για την τεράστια δημιουργική ενέργεια της προσευχής μέσα στον ταραγμένο κόσμο μας.

 

Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας +Αναστάσιος "

 

 

 

 

Ο υ δ έ ν   σ χ ό λ ι ο ν,  που λένε!

 

 

 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος: Από σήμερα ψηφίζουν πλέον και οι κάτοικοι εξωτερικού




    


      Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Κύπρο κάτω από τη βαριά σκιά του Μνημονίου και κυρίως κάτω από τις διεθνείς πιέσεις σχετικά με τις ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, που  - γιατί να το κρύψουμε - στην Ευρώπη πολλοί τις ορέγονται και μάλλον θέλουν  να μεταφερθούν αυτά τα κεφάλαια εκεί.. 

       Η εκλογική διαδικασία στην Κύπρο διαφέρει από την αντίστοιχη στην Ελλάδα, καθότι εκεί ψηφίζουν πλέον και οι Κύπριοι του εξωτερικού. Μάλιστα μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση όπου και αν ευρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας. 

 

                                             

                                                  Η Ελλάδα θλιβερή εξαίρεση

 

       Στη χώρα μας όμως, όπου "εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία"  κλπ. είμαστε, ως συνήθως,  ουραγοί στις δημοκρατικές διαδικασίες! Κανένα μέτρο για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού, παρόλο που το Σύνταγμα της Ελλάδας εδώ και 35 χρόνια προβλέπει αυτό το δικαίωμα. Πρόκειται για άδικη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Προφανής ο λόγος. Αυτές οι ψήφοι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τα κομματικά επιτελεία... 

Τώρα μάλιστα μετά το κύμα μετανάστευσης χιλιάδων ελλήνων επιστημόνων υψηλού επιπέδου, όχι μόνο δε γίνεται προσπάθεια να τους προσελκύσουμε πάλι, αλλά τους στερούμε το πιο στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος!

      Η χώρα κυβερνάται με όρους και νοοτροπία της "δημοκρατίας"  του '50, ήδη δε από 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το νόμο που αναφέρεται στο δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...

 

 

 

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Νησιάαα....νησιάαα....πωλούνται...ενοικιάζονται....








     

      Κατ' αρχάς αυτά που θα πουλήσουμε, θα νοικιάσουμε, θα παραχωρήσουμε τελοσπάντων, δε λέγονται νησιά, αποκαλούνται πλέον νησίδες... Ίσως βραχονησίδες; Βράχοι μάλλον; Ακόμα καλύτερα: Ξέρες! Άρα δε χάνουμε και τίποτα δηλαδή.



                             

                                                        Δημόσια νησιά


      Η κυβέρνησε ψήφισε νόμο για ενοικίαση - λέει -  και ρητά, όχι για πώληση. Οι όροι βέβαια δεν αναφέρονται στο νόμο, αλλά είναι γνωστοί* εδώ και καιρό από επίσημα χείλη:

 

- Ενοικίαση έως 50 έτη για τουριστική αξιοποίηση

 

- Νησιά φιλέτα δηλ. με καλό έδαφος, υποδομές και κοντά στη στεριά...

 

- Θα μειωθεί ο αριθμός των απαιτουμένων οικοδομικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών αδειών.

                

 

                                                Ιδιωτικά νησιά 

 

      Ναι, έχουμε και ιδιωτικά νησιά, που παραδόξως αυτά δε διεκδικούνται από το δημόσιο, ούτε από το δασαρχείο. Μπορεί χωράφια και αμπέλια στα Σπάτα π.χ. να θεωρούνται δημόσια και δασικά και ο κόσμος να τραβιέται σε δικαστήρια για δεκαετίες, αλλά τα νησιά είναι γενικώς "πεντακάθαρα" και ...πωλούνται!

Άσε τη στενοχώρια τελευταίως, που δεν αγόρασε ο Εμίρης του Κατάρ την "Οξυά" στον πατραϊκό κόλπο!

 

 

                                        Επενδύσεις για ποιούς;

 

      Πρόκειται να γίνουν - λέει - εκεί, επίγειοι παράδεισοι για Κροίσους, που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο. Το τίμημα της πώλησης των δημοσίων νησιών, ως γνωστόν, θα πάει στα χρωστούμενα προς τους δανειστές.

Σε μας θα μείνει η ανάπτυξη.  Άραγε ανάπτυξη σαν αυτή που απολαμβάνουν οι ιθαγενείς στα νησιά Φίτζι, Μαλδίβες και Μπόρα - Μπόρα;   Τέτοια;

Είδατε πουθενά τέτοιας έκτασης εν λευκώ παραχωρήσεις  στα σούπερ τουριστικά φιορδ, στην Κυανή Ακτή, στο Πορτοφίνο, στο Κάπρι και στην παραλία Αμάλφι, όπου βέβαια σε όλα αυτά τα θέρετρα υπάρχει όλη η γκάμμα των καταλυμάτων;

Γιατί δε γίνονται πλάνα σύγχρονης τουριστικής αξιοποίησης και επένδυσης ίσων ευκαιριών από κάθε ενδιαφερόμενο που έχει τη δυνατότητα και με αυστηρό - επιτέλους - έλεγχο τήρησης προδιαγραφών;

Θέλουμε όταν (τυχόν) βγαίνει κανείς από τον παράδεισο για πλούσιους τύπου Costa Navarino ή Elounda, να παθαίνει πολιτισμικό σοκ  από την κατάσταση στο γύρω περιβάλλον;

      Ή μήπως υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι οι πωλήσεις - παραχωρήσεις νησιών θα γίνονται με όρους σωστής ανάπτυξης και με διαρκή έλεγχο; Υπάρχει;

Εκτός αν αρκεί η προσδοκία απασχόλησης κάποιου αριθμού κατώτερου προσωπικού... Αν αυτή είναι η φιλοδοξία των κυβερνώντων, πάσο...

 

 

* συνέντευξη 6/9/12 Ανδρ. Ταπραντζή, διευθυντή ΤΑΙΠΕΔ στο  Bloomberg





Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Για κακούργημα ο π. δήμαρχος Βόλου με αντιδήμαρχο λόγω εικονικών έργων και παράνομων προσλήψεων





       Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας παραπέμπονται να δικαστούν ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κ. Μήτρου, ο τότε αντιδήμαρχος Π. Μαρκάκης και τρεις υπάλληλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων, για δεκάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις από το «παράθυρο», δήθεν για να απασχοληθούν σε έργα, που αποδείχτηκαν «μαϊμού».

Κατηγορούνται ότι προχώρησαν στις προσλήψεις 60-70 ατόμων με όχημα την «αμαρτωλή» προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Βόλου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων,  που υπέγραψαν στη δεύτερη τετραετία της θητείας τους.

       Βάσει της σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έκαναν δήθεν έργα αποκατάστασης οδοστρωμάτων, επισκευών πεζοδρομίων, συντήρησης δενδροστοιχιών και διάφορα άλλα, τα οποία ωστόσο ήταν εικονικά και ποτέ δεν εκτελέστηκαν.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος συνέτασσε τους πίνακες των εικονικών έργων και τους κατέθετε προς έγκριση στην επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης, στην οποία πρόεδρος ήταν ο δήμαρχος! Εκεί, οι δύο μαζί συνυπέγραφαν και ενέκριναν την καταβολή των ποσών!

 

 

 

 

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Εγκλημα διαρκείας στο «Αγία Σοφία»






      Εγκλημα εις βάρος μικρών παιδιών που διαπράττεται εδώ και δύο χρόνια, αποδεικνύεται το κλείσιμο της παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»τον Σεπτέμβριο του 2011 του μοναδικού δημόσιου κέντρου, καθώς η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε μικρά παιδιά.

Με αφορμή την έλλειψη προσωπικού έκλεισε τότε αιφνίδια η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, με αποτέλεσμα τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες.

 

 

                              Στέλνουν εξώδικα για να χειρουργηθούν!

 

       Αμέσως μετά και με την -αρχική- δικαιολογία της «αναβάθμισης», έκλεισε, το ίδιο αιφνίδια, ολόκληρο το Κέντρο και τα παιδιά παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου. Από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο αναφέρει ότι «νοσηλεύονται» ή «αντιμετωπίζονται» 39, χωρίς να διευκρινίζεται αν έχουν ή όχι χειρουργηθεί, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών. Πρωτοφανές και τραγικό, γονείς να στέλνουν   ε ξ ώ δ ι κ α   για να χειρουργηθούν τα παιδιά τους!  

                                                                     

 

                                            Θάνατοι....


 

      Από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες Χ. Κοκολάκη έρχονται στο φως απίστευτα περιστατικά,  με παιδιά που κατέληξαν επειδή δεν πρόλαβαν να χειρουργηθούν στο Ωνάσειο.

Αναφέρεται η περίπτωση παιδιού που χάθηκε, επειδή  στο Ωνάσειο αδιαφόρησαν και αρνήθηκαν ακόμη και να έρθει ειδικός από το εξωτερικό, ο οποίος είχε δεχτεί να χειρουργήσει το παιδί και μάλιστα δωρεάν. Στο τέλος οι γονεις απελπισμένοι ζήτησαν να μεταφερθεί στο εξωτερικό, όπου υπήρχε εμπειρία στην απαιτούμενη επέμβαση. Τελικά με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις το παιδί έσβησε μέσα Νοεμβρίου του 2012, σε αναμονή μετάβασης στην Ιταλία....

Σε άλλη περίπτωση για ένα παιδί ανασφάλιστο η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

 Ο πατέρας του άτυχου βρέφους περιγράφει με τα μελανώτερα χρώματα την οδύσσεια που έζησαν: «Το παιδί μου μπορούσε να ζει σήμερα αν δε μας είχαν φερθεί έτσι οι αρμόδιοι του "Αγία Σοφία" που έκλεισαν το Κέντρο, και το  Ωνάσειο που μας φέρθηκε σαν να είμαστε ζώα, ενώ ακόμα και σήμερα μετά το θάνατο του παιδιού μας έχουν το θράσος να ρίχνουν τα βάρη σε μας τους χαροκαμένους γονείς».

 

 

                                  

                                                                   Το υπουργείο αδιαφορεί 

 

 

       Είναι απίστευτο αλλά ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δήλωσε, ότι η αιτία που παραμένει κλειστό το μοναδικό στην Ελλάδα Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Η Αγία Σοφία», είναι οι γιατροί που δεν ....συνεργάζονται μεταξύ τους και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε αιχμές και για τους γονείς των άρρωστων παιδιών, καθώς μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα».!!!   




                                                      

                                            Ο αγώνας των γονέων



       Ήδη οι γονείς των παιδιών καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Κοκολάκη, αναφερόμενη στο κλείσιμο του Κέντρου, δηλώνει:  

«Ηταν έγκλημα. Δεν είναι απαράδεκτο μόνο το γεγονός ότι έκλεισαν το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Ακόμα πιο απεχθής είναι ο τρόπος που αυτό έγινε: με κατάπτυστα ψέματα, που συνεχίζονται ώς σήμερα, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υπουργοί, διοικητές, ΜΜΕ, όλα εναντίον μας. Εμείς όμως έχουμε την αλήθεια και δεν θα σταματήσουμε να τη λέμε. Το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν άδικα και σε αυτά που περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν από τους άξιους χειρουργούς του "Αγία Σοφία" τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα».

 

 

                                           Επενέβη Εισαγγελέας 

 

      Εν τω μεταξύ έγινε σήμερα γνωστό, πως μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι τρία μικρά παιδιά έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, λόγω της παύσης λειτουργίας της Μονάδας,  η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια έρευνας...




Πηγή: Ελευθεροτυπία.  Σχετ.:

 http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=342394