Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ζ. Ατταλί: Η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο




   

      Στα πλαίσια της επίσκεψης του Ολάντ στην Ελλάδα, έγινε η συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών χτες βράδυ  με το γνωστό οικονομολόγο και συγγραφέα Ζακ Ατταλί και συντονιστή τον κορυφαίο γάλλο δημοσιογράφο Ζαν - Μαρί Κολομπανί. Θέμα η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιμέρους εκδοχές της, η αμερικανική, η ευρωπαϊκή και η ελληνική. 

 

Ο πρώην σύμβουλος του Μιττεράν και νυν του Ολάντ δε θέλησε ωραιοποιήσει καταστάσεις και μίλησε ξεκάθαρα ενώπιον του πολυπληθούς ακροατηρίου του όταν αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση:

«Η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βυθίζεται στην πισίνα. Δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο. Αυτό θα συμβεί το 2014, μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού ρυθμιστεί εκ νέου το χρέος της, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα μη βιώσιμα».

Ανέφερε συγκεκριμένα τις τρεις βασικές προυποθέσεις για την ανάπτυξη, ενόσω θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις: 

 

- Να έχουν επιστρέψει τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό 

- Να επιστρέψουν οι επενδύσεις και 

- Να επιστρέψει η ελληνική νεολαία που αναζητεί σήμερα την τύχη της στο εξωτερικό

 

                             

                                      Η προσωπικότητα του Ζακ Ατταλί


      Σπουδαγμένος στην École Polytechnique, στην École des Mines, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και στην περίφημη ENA, με διδακτορικό στα Οικονομικά, υπήρξε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

Πολισχιδής προσωπικότητα, έχει βρεθεί όσο κανείς άλλος κοντά στους διαδρόμους της παγκόσμιας εξουσίας, βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής, ένα είδος αγγελιοφόρου του μέλλοντος και συγγραφέας πενήντα βιβλίων.

Ο Ζακ Ατταλί είναι παρών στην πολιτική, την οικονομική και την πνευματική ζωή της χώρας του, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή, από το 1970.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου