Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία: Νέα υπόθεση λογοκλοπής σε διδακτορικό από υπουργό







      Η γερμανίδα υπουργός Παιδείας Αννέτε Σαβάν κατηγορείται για λογοκλοπή στο διδακτορικό της. Το Πανεπιστήμιο "Χάινριχ Χάινε" του Ντύσελντορφ αποφάσισε να της αφαιρέσει το διδακτορικό κρίνοντας, πως εκτεταμένο μέρος της διατριβής τής Σαβάν βασίστηκε σε λογοκλοπή. εκτεταμένο μέρος της διατριβής της. Η υπουργός  δήλωσε, ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της.

Η Σαβάν βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία. Από την επιτροπή του πανεπιστημίου, που είχε ξεκινήσει τη σχετική έρευνα, είχε τονισθεί, πως θα ήταν «ανοικτού αποτελέσματος» και θα γινόταν χωρίς να «ληφθεί υπόψη το αξίωμα του προσώπου».



                               

                                      Το δεύτερο κρούσμα για τη κυβέρνηση Μέρκελ



      Δεν είναι η πρώτη φορά που τα διδακτορικά των υπουργών προκαλούν πρόβλημα στην κυβέρνηση Μέρκελ:  Το 2011, ο υπουργός Άμυνας και ανερχόμενος  «αστέρας» της πολιτικής στη Βαυαρία, βαρόνος Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπερκ, παραιτήθηκε όταν αποδείχθηκε λογοκλοπή στο διδακτορικό του. 

Στην αντίστοιχη τωρινή περίπτωση όμως,  η πίεση για παραίτηση της Ανέττε Σαβάν είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι πρόκειται για υπουργό Παιδείας!


    
                     

                           Τα διδακτορικά και βιογραφικά των πολιτικών στην Ελλάδα


 

      Ενώ στη Γερμανία δεν αστειεύονται με τέτοια θέματα, δυστυχώς στη χώρα μας, ισχύει απλώς  ό, τι δηλώσεις!  Καμμία διερεύνηση δε γίνεται στα διδακτορικά όσων ασκούν δημόσια εξουσία. Ακόμα και μεμονωμένες καταγγελίες για παντελώς ανύπαρκτα διδακτορικά  κάποιων, δεν είχαν συνέπειες ούτε πολιτικές ούτε δικαστικές!

Αλλά το μεγάλο σκάνδαλο διαρκείας αποτελούν τα βιογραφικά των πολιτικών! Δηλώνονται απίστευτα και αναπόδεικτα προσόντα και ουδείς ελέγχεται, ενώ σίγουρα στοιχειοθετείται εξαπάτηση των ψηφοφόρων. Τα κρούσματα πολυάριθμα και ίσως θα πρέπει να υπάρξει στο μέλλον και συγκεκριμένη διάταξη για   ν ό μ ο υ    για όσους  δηλώνουν  ψεύδη και ανακρίβειες στα βιογραφικά τους, προκειμένου να αποσπάσουν την εύνοια του εκλογικού σώματα και να ανέλθουν σε αξιώματα.

Να σημειωθεί, ότι είναι μεγάλη και η ευθύνη του  τ ύ π ο υ,   διότι ελάχιστες περιπτώσεις ερευνώνται και φτάνουν στη δημοσιότητα.

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου