Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η Γερμανία έφερε πίσω το χρυσό της από ΗΠΑ και Γαλλία






 

      Με μια κίνηση που καταδεικνύει την σοβαρή ανησυχία της Γερμανίας για την εξέλικη της παγκόσμιας οικονομίας, η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, μετέφερε  χρυσό που φυλασσόταν στο εξωτερικό, πίσω στα γερμανικά θησαυροφυλάκια. Συγκεκριμένα, επαναπατρίστηκε το σύνολο των αποθεμάτων που φυλασσόταν στη Γαλλία και μεγάλο μέρος αυτού που φυλασόταν στις ΗΠΑ, σύνολο 3.400 τόνοι !

Η κίνηση προκάλεσε στο παρασκήνιο μεγάλη συζήτηση μεταξύ ειδικών και συζητιέται ανοιχτά πλέον, αλλαγή της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής (από αυτές που συμβαίνουν σχεδόν μια φορά κάθε αιώνα).

 

      Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι μετακινήσεις μεγάλων ποσοτήτων συναλλάγματος και χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ακολουθούνται συχνά από τρομακτικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Άγραφος κανόνας μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών λέει, ότι στη διαδικασία απόσυρσης αποθεμάτων χρυσού και συναλλαγματικών αποθεμάτων, κερδισμένος βγαίνει αυτός που κάνει πρώτος την κίνηση ενώ ο τελευταίος μπορεί να διαπιστώσει ότι η περιουσία του έχει εξαφανιστεί στο πέρασμα του χρόνου. Η κίνηση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία φαινομένων ντόμινο και ήδη τα σημάδια ενός τέτοιου ντόμινο είναι εμφανή, καθώς πολιτικά κόμματα στην   Ο λ λ α ν δ ί α   ζήτησαν την απομάκρυνση και των δικών τους αποθεμάτων χρυσού από ξένες κεντρικές τράπεζες...

 

      Η Γερμανία προέβη πάντως σε σειρά κινήσεων τα δυο τελευταία χρόνια για να προστατευθεί από το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού ή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος:

 

- Πέρασε νόμο που επιτρέπει την απομάκρυνση της Γερμανίας από την ευρωζώνη με παράλληλη παραμονή της στην ΕΕ

 

- Προετοίμασε μηχανισμούς ώστε οι Γερμανικές τράπεζες να μπορούν να «ξεφορτωθούν» τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης εάν το επιθυμούν.

 

- Προετοίμασε νομικό καθεστώς ώστε να είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορά της έως και για διάστημα τριάντα ημερών, αποτρέποντας έτσι την κερδοσκοπική έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα.

 

- Είναι κοινό μυστικό ότι εμπειρογνώμονες έχουν παρουσιάσει σχέδια εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας από την ευρωζώνη και έχουν εκπονήσει προγράμματα αντιμετώπισης των συνεπειών.

 

     Άραγε οι Γερμανοί έχουν πληροφορίες που αγνοούμε, ή είναι θέμα γερμανικής προνοητικότητας; Όμως σε ένα οικονομικό σύστημα που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από ψυχολογικούς παράγοντες, δηλαδή στη λεγόμενη «εμπιστοσύνη» των αγορών, μήπως η προνοητικότητα της Γερμανίας   π ρ ο κ α λ έ σ ε ι    τ α    χ ε ι ρ ό τ ε ρ α;

 

 

 

Πηγές:

reporter.gr,  seisaxthia.wordpress.com, inews. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Άρη Χατζηστεφάνου στο http://seisaxthia.wordpress.com/2013/02/21/το-παιχνίδι-του-γερμανικού-χρυσού/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου