Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Θριαμβευτική επανεκλογή του Ραφαέλ Κορρέα στον Ισημερινό




      

 

      Τρίτη θητεία για τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα, με πάνω από το 56% στις προεδρικές εκλογές και ευρεία λαϊκή στήριξη χάρη σε φιλόδοξα κοινωνικά προγράμματα. 

Ο αντίπαλός του δήλωσε, ότι αναγνωρίζει τη νίκη του Κορρέα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας «αξίζει το σεβασμό μας». 

Ο  Κορρέα εμφανίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Κίτο, τραγούδησε μαζί τους και αφιέρωσε τη νίκη του στο φίλο του, Ούγκο Τσάβες.

«Αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη για τον Ισημερινό, είναι μια νίκη για την μεγάλη πατρίδα της Λατινικής Αμερικής» βροντοφώναξε.

 

 

                                                  Το πρόγραμμά του

 

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού θέλει να αυξήσει τη στάσιμη παραγωγή πετρελαίου και να τονώσει τη βιομηχανία των ορυχείων.

Υποσχέθηκε νόμο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, την αναδιανομή αναξιοποίητης γης ακτήμονες και τροποποιήσεις στο νόμο λειτουργίας των ορυχείων, με στόχο, η συμφωνία με καναδική εταιρεία για την εκμετάλλευση ενός μεγάλου κοιτάσματος    χ ρ υ σ ο ύ,   να εξασφαλίσει παράλληλα, ότι ο Ισημερινός θα κρατήσει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων. 

 

                                               Ποιός είναι

 

      Ο 49χρονος Ραφαέλ Κορρέα είναι ένας καλά καταρτισμένος οικονομολόγος που σπόδασε αρχικά στη στη χώρα του, εν συνεχεία έλαβε μάστερ από το περίφημο πανεπιστήμιο της Λουβαίν στο Βέλγιο και κατόπιν μάστερ και διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς. Είναι παντρεμένος με Βελγίδα και πατέρας τριών παιδιών.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι ενδέχεται να καταστεί ο σημαντικότερος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, αφού ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες συνεχίζει τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

 



                     

                             Το απεχθές χρέος, το Δ.Ν.Τ. και οι πολυεθνικές

 

   Ο Ραφαέλ Κορρέα  είναι γνωστός για το βροντερό «όχι» που είπε στη «βοήθεια» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την κόντρα του με τις πολυεθνικές και την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που κήρυξε επαχθές το χρέος της χώρας του.

Το 2007 απέλασε τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, απομάκρυνε τις ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ και συνέστησε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους με σκοπό την   ε π α ν ε ξ έ τ α σ η    τ ω ν     δ α ν ε ι α κ ώ ν    σ υ μ β ά σ ε ω ν   της χώρας από το 1976. Η επιτροπή, παρά τις δυσκολίες και δουλεύοντας εντατικά για ενάμιση περίπου χρόνο, κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι ένα μέρος του χρέους ήταν όντως "επαχθές" και ο Ισημερινός προχώρησε σε στάση πληρωμών με αναδιάρθρωση του χρέους.   
Παράλληλα, υποχρέωσε τις πετρελαϊκές πολυεθνικές να καταβάλουν το 25% των κερδών τους στη χώρα, απειλώντας τις με εθνικοποίηση. 

 

  

                                                Απόπειρα πραξικοπήματος


      Το 2010 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος από αποστάτες αστυνομικούς. Σε μάχες  πέντε ωρών περίπου, έχασαν τη ζωή τους πέντε αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες. Στο τέλος οι εξεγερμένοι αστυνομικοί παραδόθηκαν στους στρατιώτες και το πραξικόπημα έλαβε τέλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου