Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχιμουσικός Αργύρης Κουνάδης




Διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και αρχιμουσικός, δημιουργός με ευρωπαϊκή σταδιοδρομία, αλλά και ένας ευγενέστατος άνθρωπος, ο Αργύρης Κουνάδης πέθανε σε ηλικία 87 ετών, προχθές το βράδυ στο Φράιμπουργκ. Η ασθένεια που τον  ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια τον εμπόδισε να έρθει πέρυσι να παραλάβει τιμητική διάκριση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ως συνήθως, η Πατρίδα μας τιμά τα άξια τέκνα με μεγάλη καθυστέρηση...). Η κηδεία του θα γίνει στο Φράιμπουργκ, όπου ζούσε από το 1959.
       Γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, μελέτησε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών ενώ μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο από τον οποίο πήρε μαθήματα θεωρητικών και σύνθεσης.
      Μέλος της   Ε Π Ο Ν   στα χρόνια της νεότητάς του, συνελήφθη για την αντιστασιακή του δράση και φυλακίστηκε. "Διοικητής τότε στις φυλακές ήταν ένας Ιταλός, άνθρωπος της μουσικής" θυμάται σήμερα ο αδελφός του συνθέτη, ζωγράφος Κώστας Κουνάδης. "Όταν έμαθε ότι ο Αργύρης είναι συνθέτης βρήκε τρόπο και τον αποφυλάκισε κρυφά, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή του".
      Τα πρώτα του  έργα (1949 - 1957), ήταν επηρεασμένα τόσο από το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και από τον Μπάρτοκ και το Στραβίνσκι.
      Το  1958 με  υποτροφίες  της  ελληνικής  και  της  γερμανικής κυβέρνησης,  πήγε στη  Γερμανία,  όπου συνέχισε  τις  σπουδές  του στην  Ανώτατη  Μουσική  Σχολή  του    Φ ρ ά ι μ π ο υ ρ γ κ.
Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, μουσική για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), καθώς και την μουσική σύνθεση πολλών ελληνικών τραγουδιών των δεκαετιών του 1970 και 1980.
      Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το Χορικό για συμφωνική ορχήστρα, τα Ετεροφωνικά ιδιόμελα για συμφωνική επίσης ορχήστρα, Κουϊντέτο για πνευστά, Κουαρτέτο για έγχορδα κά. Επίσης οι, περισσότερο με σαρκαστικό χαρακτήρα, όπερες: Το λαστιχένιο φέρετρο, Τα μαγεμένα αναλόγια, Απόδραση, Τειρεσίας, Βάκχαι κ.ά.
      Το 1950 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου μαζί με τον Μ. Χατζιδάκι και το Μ. Θεοδωράκη.
      Το 1951 συνέπραξε με την ΚΟΑ ως σολίστ, ενώ παράλληλα συνέθεσε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το 1963 διορίσθηκε βοηθός του W. Fortner, διευθυντής του ενόργανου συνόλου "Musica Viva" και των προγραμμάτων του Ινστιτούτου Σύγχρονης Μουσικής (που υπάγονταν επίσης στην πανεπιστημιακή έδρα σύνθεσης του Φράιμπουργκ).
Το 1972 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ. Το 1973 το έργο του Ετεροφωνικά Ιδιόμελα επιλέγεται από τον διεθνή διαγωνισμό της IGNM-SIMC.
      Από τα ελληνικά τραγούδια, που έγραψε τη μουσική, ξεχωρίζουν περισσότερο το θαλασσινό τραγούδι "Όρτσα τα πανιά", με τους αλληγορικούς στίχους, "Στη πλατεία Αβησσυνίας'  και το "do you like the Greece", που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης και άλλα πολλά που τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου