Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Συγκίνηση για την Ντανιέλ Μιττεράν

      Η 87χρονη Ντανιέλ Μιττεράν, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, πέθανε χθες στο Παρίσι. Πέρυσι είχε επισκεφθεί  και την Ελλάδα και παρουσίασε το βιβλίο που συνέγραψε από κοινού με τον έλληνα Γιώργο Αρχιμανδρίτη με τίτλο «Μot à Μot», είχε δε μάλιστα και συνάντηση  με το στενό φίλο της και προσωπικό φίλο του Φρανσουά Μιττεράν Μίκη Θεοδωράκη.
      Ο θάνατός της προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, Φρανσουά Ολάντ, αποχαιρέτησε τη "μεγάλη κυρία, που έθεσε το θάρρος της και την αστείρευτη ενέργειά της στην υπεράσπιση των ελευθεριών". Η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι "η Γαλλία χάνει μια συνείδηση που ήξερε να της μιλά κατά πρόσωπο". Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μίλησε για μια "γυναίκα που ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξίες της και συνέχισε μέχρι τέλους τις μάχες που έκρινε ως  δίκαιες".
      Η Ντανιέλ Μιττεράν στα 17 της βοήθησε μαζί με τους καθηγητές γονείς της στην Αντίσταση. Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον Φρανσουά Μιττεράν με τον οποίο παντρεύτηκαν τρια χρόνια μετά.
«Βραδιά αφιερωμένη στη φιλία»
Από το 1981, όταν ο σύζυγός της εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας, δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, κερδίζοντας τον τίτλο της «Αριστερής συνείδησης του Μιττεράν». Αυτόφωτη, χωρίς την εικόνα μιας συνηθισμένης "Πρώτης Κυρίας", αναλαμβάνει δράσεις υπέρ χωρών και κινημάτων του τρίτου κόσμου, δημιουργεί ακόμη και μέσα στα Ηλύσια Πεδία ένα δίκτυο ελέγχου της εξουσίας. Το 1986 ιδρύει την οργάνωση France-Libertés, η οποία έκτοτε δραστηριοποιείται έντονα εντός κι εκτός Γαλλίας. 
      Ειδικά μετά το θάνατο Φρανσουά Μιττεράν, το 1996, η Ντανιέλ αποκτά μεγαλύτερη πολιτική υπόσταση. Αυτή η μικροκαμωμένη γυναίκα που δεν ήθελε ποτέ να μιλά για την προσωπική της ζωή, αγωνιζόταν υπέρ των αδυνάτων σε όλο τον κόσμο, για την εξάλειψη του ιού HIV και του AIDS, υπέρ του   κ ο υ ρ δ ι κ ο ύ     ζητήματος και της δικαιότερης κατανομής του πόσιμου νερού στον πλανήτη.
Εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στο τουρκικό καθεστώς, κι αντιτίθεται σθεναρά στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη. Υπήρξε θερμή υποστηρίκτρια των Κούρδων και προσωπική φίλη με βουλευτές του κουρδικού κόμματος.
Το 2005, διαφωνώντας με το σοσιαλιστικό κόμμα, υποστήριξε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα «καταγγέλλοντας την εξουσία της οικονομίας πάνω στους λαούς».
Η Ντανιέλ Μιτεράν  είχε γράψει και πολλά άλλα  βιβλία, ανάμεσά τους το best-seller «En toutes libertés» («Ελεύθερα» 1996) και το «Le livre de ma memoire» Το Βιβλίο της Μνήμης μου» 2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου