Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Μόλις το 43% των Ελλήνων διαβάζει βιβλία



 
 
 
 
 
      Σημαντικά κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν βιβλία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που αφορούν έρευνα το 2022.
 
Το 30,7% των Ελλήνων διάβασε 5 ή λιγότερα βιβλία, το 7,8% από 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% από 10 βιβλία και πάνω.

Ειδικότερα, στη χώρα μας το 43% των πολιτών άνω των 16 ετών δήλωσε πως διάβασε βιβλία για τους προηγούμενους 12 μήνες όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν στο 52,8%.

Το 30,7% των Ελλήνων διάβασε 5 ή λιγότερα βιβλία, το 7,8% από 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% από 10 βιβλία και πάνω.

 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το Λουξεμβούργο ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που είχαν διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα (75,2%), ακολουθούμενο από τη Δανία (72,1%) και την Εσθονία (70,7%).

Αντίθετα, στη Ρουμανία, μόνο το 29,5% των ατόμων είχε διαβάσει βιβλία τους 12 μήνες πριν από την έρευνα, το 33,1% στην Κύπρο και το 35,4% στην Ιταλία.

 

 

Πηγή:

https://www.fortunegreece.com/article/molis-to-43-ton-ellinon-diavazei-vivlia-poioi-einai-oi-vivliofagoi-tis-evropis/



Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Γ. Σεφέρης: "Θα σου πάρουν τον ίσκιο των δέντρων"...

 

 


 

 

 

Ο άνθρωπος που του ’κλεψαν τον ίσκιο

 

Θα σου πάρουν τον ίσκιο των δέντρων, θα τον πάρουν 

θα σου πάρουν τον ίσκιο της θάλασσας, θα τον πάρουν  

θα σου πάρουν τον ίσκιο της καρδιάς, θα τον πάρουν 

 θα πάρουν τον ίσκιο σου…

                                   

 

                                                                               Γιώργος Σεφέρης,  15. 3. 1947*

 

 

*Τετράδιο Γυμνασμάτων Β' , από τις "Μέρες του 1945 - 1951"

 

 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ο μύθος του Ερυσίχθονα


 


 

 

       Κατά τη μυθολογία, ο Ερυσίχθων ήταν εγγονός του Ποσειδώνα. Ήταν όμως γνωστός για την ασέβειά του. Μια μέρα, πήρε μαζί του είκοσι δούλους του και πήγε σε ένα πυκνό άλσος με κάθε είδους δέντρο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη Θεά Δήμητρα. Εκεί διέταξε τους δούλους να κόψουν τα δέντρα για να επεκτείνει το παλάτι του, χτίζοντας μεγάλη αίθουσα συμποσίων. 

 

Ξεκίνησε, διαλέγοντας μια πανύψηλη λεύκα και διέταξε να τη ρίξουν κάτω. Άδικα η Δήμητρα, που παρουσιάτηκε με τη μορφή της ηλικιωμένης ιέρειάς της, προσπάθησε να τον αποτρέψει, θυμίζοντάς του ότι τα δέντρα ήταν ιερά. Εκείνος αγρίεψε και απείλησε να την σκοτώσει με το τσεκούρι που κρατούσε. Η Δήμητρα, θυμωμένη, πήρε ξαφνικά τη θεϊκή της μορφή, με όλη τη θεϊκή της μεγαλοπρέπεια. Οι δούλοι, έντρομοι, σκόρπισαν από δω και από κει, όμως η Δήμητρα τους λυπήθηκε και τους άφησε να φύγουν χωρίς να τους βλάψει, διότι δεν έφταιγαν οι ίδιοι, αφού εκτελούσαν προσταγές του Ερυσίχθονα. 

 

Αυτόν όμως, τον τιμώρησε με ακράτητη πείνα. Από τη στιγμή εκείνη ο Ερυσίχθων άρχισε να τρώει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Αφού έφαγε ό,τι φαγώσιμο βρισκόταν στο σπίτι του και όλα του τα ζώα, άρχισε να γυρίζει στους δρόμους και να αρπάζει τις προσφορές από τους βωμούς και τα αποφάγια των άλλων. Στο τέλος της ζωής του, μη έχοντας να φάει τίποτα πια, άρχισε να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες... 

 

     Με το μύθο του Ερυσίχθονα ασχολήθηκαν πολλοί αρχαίοι ποιητές και μυθογράφοι, όπως ο Καλλίμαχος, στον έκτο του ύμνο προς τη Δήμητρα, ο Λυκόφρων, ο Νίκανδρος και ο Οβίδιος. 

Ο μύθος του εμπνέει και σήμερα πολλούς καλλιτέχνες. Από την κλασσική εποχή σώζονται δύο ερυθρόμορφα αγγεία, όπου απεικονίζεται ο Ερυσίχθων κρατώντας τσεκούρι, έτοιμος να κόψει το δέντρο και η θεά Δήμητρα (με τη μορφή ιέρειας) να προσπαθεί να τον συνετίσει: 

 

 

Akademisches Kunstmuseum, Βόννη, Γερμανία

 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjskc1p6LBEmGCXOU0ltxNWaQcPn2tvGPkOgtMCVX9yr-Y0viWqLgBK0kjYKv7CX9VQ6wsYbxBDFP8rKpGUF_-MTHl20-EJGDCVeePNnwwOJhdLWuQJFslVRaR7_wAS1N1RGq1RD3n2rkns/s1600/erysichthon-bonn-muller.jpg
Museo Nazionale, Ματέρα, Ιταλία.

 



 

 

 

 

 

Πηγές:

Ελληνική Μυθολογία, γενική εποπτεία Ι. Θ. Κακριδή. Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1986

https://laudatortemporisacti.blogspot.com/2009/11/illustrations-of-erysichthon.html