Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019
Η "πολιορκία" της Ακροπόλεως
Ξενοδοχεία - τέρατα περικυκλώνουν τον Ιερό Βράχο. Ένα ακόμη αποτέλεσμα βάρβαρης περιφρόνησης του πολιτισμού και της αισθητικής, εν ονόματι του (κακώς εννοούμενου) τουρισμού. Ή ίσως ένα αποτέλεσμα απίστευτης διαφθοράς;
Όπως καταγγέλλουν οι περίοικοι σε επιστολή προς τους αρμόδιους: «Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου».
Σε λίγο δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να ατενίζουν την Ακρόπολη μόνον οι πελάτες εκλεκτών ξενοδοχείων! Αυτή η εικόνα που συνδέει την πόλη με το αιώνιο σύμβολό της, το - αναντίρρητα - σημαντικότερο μνημείο του δυτικού πολιτισμού, κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας τσιμεντένιων ανοσιουργημάτων με "νομότυπη" διαδικασία!
Εξαναγκάσθηκαν σε αναδίπλωση
Το θέμα έγινε, φαίνεται, ευρέως γνωστό και ανακοινώνεται, πως "οι άδειες επανεξετάζονται"... Άραγε, θα δούμε να γκρεμίζονται κάποιοι όροφοι των οικοδομικών τεράτων; Άραγε, θα υπάρξει επιτέλους καμμιά ΕΔΕ και καμμιά κύρωση σε όσα συμβούλια και διαβούλια είπαν το "ναι" σε αυτό το έγκλημα;
Μια άλλη πραγματικότητα στις διαδοχικές εικόνες του παρελθόντος
1851
Φωτ. Alfred Nicolas Normand |
περίπου 1853-1857
Φωτ. από το βιβλίο του James Robertson, views of Greece |
1869
Φωτ. Paul Baron des Granges |
1874
1959
Φωτ. Δημ. Χαρισιάδη (Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη) |
Στον 21ο αι. η στάθμη όλο και ανεβαίνει...
Φωτ. Θοδωρή Γεωργακόπουλου (lifo.gr) |
Το αμφιλεγόμενο νέο μουσείο, αφορμή για την "επέλαση" και άλλων κτιρίων.....
Θοδωρής Γεωργακόπουλος μιλά στο LIFO.GR Πηγή: www.lifo.gr
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019
Δίωξη για τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο!
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων ασκήθηκε κατά της εταιρείας "ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ", που δραστηριοποιείται στον Πόρο, επειδή χρησιμοποιούσε την καρκινογόνο φορμόλη στα ιχθυοτροφία της.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έπειτα από καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έδειξε, ότι σε 2,5 μόλις χρόνια (στα οποία περιορίστηκε δειγματοληπτικά η έρευνα) στα ιχθυοτροφεία του Πόρου χρησιμοποιήθηκαν «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κιλό φορμόλης, για κάθε 19 κιλά νόμιμης παραγωγής ψαριών.
Η χρήση της καρκινογόνου ουσίας δεν προβλέπεται στις εγκριθείσες μελέτες και αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι η ουσία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση νεκρών ψαριών. Όπως αναφέρει ο Σκάι, διαπιστώθηκε, ότι ποσότητες φορμόλης ενδεχομένως έχουν καταλήξει στη θάλασσα και στο έδαφος. Η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει επίσης, ότι η εταιρεία δε δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή κανένας έλεγχος για το αν τα προϊόντα καταλήγουν στο πιάτο καταναλωτών.
Οι πρόσφατες καταγγελίες ιχθυολόγου
Τη χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ" στην Ηγουμενίτσα είχε καταγγείλει πριν λίγους μήνες και ο ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος - Στελακάτος ο οποίος εργαζόταν στην εν λόγω εταιρία. Εξαιτίας της εμφανισής του στα ΜΜΕ και του σάλου που προκλήθηκε από τις καταγγελίες του, "εισέπραξε" πρωτόδικα μια καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση και αναμένεται το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του, όπως επίσης και το αποτέλεσμα της έφεσης του ιχθυολόγου...
Πηγές: enallaktikos.gr, avgi.gr, argonafplia.gr, paron.gr
Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019
ΟΙ Έλληνες από τους πιο θρησκευόμενους λαούς της Ευρώπης
Πρώτες, Γεωργία, Αρμενία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βοσνία αμέσως μετά η Ελλάδα, έκτη στη σειρά των πιο θρησκευομένων λαών της Ευρώπης, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο Pew Research Center. Τελευταίες στον κατάλογο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη θρησκευομένων, η Τσεχία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Γενικώς οι Δυτικοευρωπαίοι εκφράζουν την πίστη σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι οι λαοί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Η έρευνα του Pew Research Center έδειξε επίσης, ότι οι μισοί από τους ενήλικες, σε Ελλάδα, Βοσνία, Αρμενία, Γεωργία και Ρουμανία, δήλωσαν ότι η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική στη ζωή τους, σε σύγκριση με περίπου έναν στους 10 ενήλικες που τόνισε τη σημασία της θρησκείας, σε Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.
Εμείς και οι άλλοι
Αρκετές διαφορές, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, διαπιστώνει η έρευνα όσον αφορά και στη στάση των πολιτών απέναντι στους μουσουλμάνους. Το ποσοστό των Ελλήνων που θα αποδεχόταν μουσουλμάνους ως μέλη της οικογένειάς του φτάνει το 31%.
Σύμφωνα με την έρευνα επίσης, οι ανατολικοευρωπαίοι είναι πιο πιθανό να θεωρούν τον πολιτισμό τους ανώτερο από τους άλλους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 89%..
Η πλήρης λίστα:
Πηγές: euronews.com, lifo.gr, kathimerini.gr
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
Οι αλκυονίδες ημέρες και η Αλκυόνη
Επιτέλους μετά την τόση βαρυχειμωνιά, ήλθαν οι αλκυονίδες ημέρες! Πήραν το όνομά τους από το πουλί Αλκυόνη (Ψαροπούλι), διότι εκτός από την επιστημονική εξήγηση της ηλιοφάνειας και της καλοκαιρίας στην καρδιά του χειμώνα, υπάρχει και ο αρχαιοελληνικός μύθος.
Κατά μία εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη, κόρη του Αιόλου, ζούσε ευτυχισμένη στ' ακρογιάλια, με τον άντρα της Κήυκα και αλληλοαποκαλούνταν «Ζευς και Ήρα». Ο Δίας οργίστηκε για την ασέβεια αυτή και μεταμόρφωσε τον άντρα της σε θαλασσοπούλι. Η Αλκυόνη, απελπισμένη θρηνούσε ψάχνοντας παντού για να τον βρει.
Οι θεοί τη λυπήθηκαν και μεταμόρφωσαν και αυτή σε πουλί, ώστε να ψάξει στις θάλασσες μήπως βρει τον αγαπημένο της σύζυγο. Όμως επειδή γεννούσε μέσα στη βαρυχειμωνιά, τα μανιασμένα κύματα της θάλασσας άρπαζαν τα αυγά, κάνοντάς την να κλαίει σπαραχτικά. Τότε ο Δίας έδειξε συμπόνια και επέτρεψε 15 μέρες το χειμώνα να κοπάζουν οι άνεμοι και να θερμαίνεται η πλάση από τον ήλιο, μέχρι να μπορέσει η Αλκυόνη να κλωσσήσει τ' αυγά της. Είναι οι ημέρες (μέσα στον Ιανουάριο συνήθως) που ονομάστηκαν αλκυονίδες ημέρες.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει τις αλκυονίδες ημέρες στο σύγγραμμά του, "Περί ζώων ιστορίαι":
"Η δε Αλκυών τίκτει περί τροπάς χειμερινάς, διό και καλούνται, όταν ευδιειναί γένωνται αι τροπαί, αλκυόνειοι ημέραι..."
Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου
Σύμφωνα με την επιστήμη, το φαινομένο εξηγείται, επειδή ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας και της βορειοανατολικής Ευρώπης παρατηρείται κατά την περίοδο του χειμώνα μια βαρομετρική εξίσωση πίεσης, με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος...
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019
Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας, ένας υποδειγματικός χώρος
Δάσος με μονοπάτια, παιδική χαρά, κολυμβητήριο, καφέ ρεστοράν, χώρους άθλησης, περιπάτου και εκδηλώσεων, για μικρούς και μεγάλους, υπαίθριο γυμναστήριο και τόσα άλλα, στο Δημοτικό Πάρκο της Ραφήνας, γνωστό και σαν Κολυμβητήριο.
Βρίσκεται στα σύνορα με την Αρτέμιδα, με είσοδο πάνω στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης η οποία συνδέει τις δύο πόλεις.
Αποτελεί ένα μοναδικό χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που έχει διαμορφωθεί από ειδικούς στην αρχιτεκτονική κήπων.
Είναι πολύ σημαντικό, ότι συντηρείται και επιβλέπεται από προσωπικό του Δήμου και συνεχώς βλέπουμε άτομα να φροντίζουν το χώρο με καθαρισμούς, νέες διαμορφώσεις, φυτεύσεις κλπ.
Φυσικά, οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, Όμως, το πιο σημαντικό είναι, πως είναι καθημερινά ένας τόπος ανάσας και αναψυχής για τους κατοίκους όχι μόνο της Ραφήνας, αλλά και των πέριξ Δήμων.
Και αναρωτιέται βέβαια κανείς, πώς δε γίνεται μια προσπάθεια να κάνουν κάτι αντίστοιχο οι γειτονικοί Δήμοι, όπως π.χ. ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος, ο οποίος διαθέτει απέραντες εκτάσεις και πολλές δυνατότητες για κάτι αντίστοιχο...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)