Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017
Σάββατο 25 Μαρτίου 2017
Ένα τετράστιχο κλέφτικο τραγούδι - όλη η ιστορία του '21....
Peter von Hess: «Ο Αναγνωσταράς νικά τους Τούρκους στο Βαλτέτσι». |
Ο πλούσιος έχει τα φλωριά, έχει ο φτωχός τα γλέντια.
Άλλοι παινάνε τον πασά και άλλοι το βεζύρη,
μα 'γω παινάω το σπαθί το τουρκοματωμένο,
το ᾿χει καμάρι η λεβεντιά, κι ο κλέφτης περηφάνεια.
Ο ιστορικός μελετητής της Επανάστασης του Εικοσιένα, Κ. Mendelssohn Bartholdy γράφει:
«...Τα κλέφτικα τραγούδια νομίζεις πως είναι χείμαρροι αφρισμένοι, εκρέοντες όχι από ανθρώπινα χείλη, αλλ᾿ από τους βράχους της Οίτης και του Ολύμπου...».
Τρίτη 21 Μαρτίου 2017
Οι τρεις Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes
Τρία ελληνικά ονόματα, αυτά του Φιλίππου Νιάρχου, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του Σπύρου Λάτση, με συνολική περιουσία 6,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, ξεχωρίζουν ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes.
Πλουσιότερος Έλληνας, (814η θέση), είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Σύμφωνα με το Φορμπς, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γουόρχολ κά).
Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας (973η θέση) είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore.
Στην 1098η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη βρίσκεται επίσης το όνομα του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση, που διαθέτει, εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, καθώς και επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα 'EFG International', στον ενεργειακό όμιλο 'Ελληνικά Πετρέλαια' και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων 'Lamda Development'.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Άπαντες αθώοι για το Βατοπέδι
Οι «ιερές ανταλλαγές» της μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο, όπου πρωταγωνίστησαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, δεν είναι σκάνδαλο, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο σήμερα, κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους.
Είναι γνωστό, πως στη μεγάλη αυτή υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται εδώ και δύο χρόνια, η μονή έλαβε στην κυριότηττά της, μεταξύ των ετών 2006 έως 2008, 39 μεγάλης αξίας ακίνητα του Δημοσίου, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη ...λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις 27 χιλιάδων στρεμμάτων. Μονή και Δημόσιο συμφωνούσαν, ότι η λίμνη και οι εκτάσεις ανήκαν στη μονή από το 1080, με χρυσόβουλα του Βυζαντίου!
Το δικαστήριο έκρινε μεν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά τους αθώωσε όλους, υιοθετώντας την πρόταση της Εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, ότι κανεί δεν έπραξε με δόλο, ότι Εφραίμ και Αρσένιος πίστευαν πως η λίμνη και οι πέριξ εκτάσεις ανήκουν στη μονή και ότι τα κρατικά στελέχη που ενεπλάκησαν, ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές και άρα ουδεμία ευθύνη.
.
Η άποψη της Εισαγγελέως
Η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της, ότι για κανέναν δε στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές.
Ειδικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, ανέφερε, ότι οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τούς εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων και ότι πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει και πως δεν αποδείχθηκε η κατηγορία πως επέλεγαν τα ακίνητα που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Είπε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορείτε να δεχθείτε, ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δε διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»;
Οι κατηγορίες
Αντίθετα, κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της, με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες», με αποτέλεσμα, οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Ικανοποιημένος ο Σάκης Κεχαγιόγλου
Ο εκ των συνηγόρων υπερασπίσεως, ο γνωστός Σάκης Κεχαγιόγλου, εξέφρασε τη χαρά του, διότι, «λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπεδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Ποιοί είναι οι αθωωθέντες
- ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος,
- η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, τότε σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της, αντίστοιχα
- ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος
- ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος
- ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς
- η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη
- ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Γρηγόρης Κρόμπας και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χριστόδουλος Μπότσιος, Στέφανος Δέτσης και Ιω. Διονυσόπουλος
Σημειώνεται, ότι αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32, αλλά 18 ήδη είχαν απαλλαγεί με βούλευμα, διότι οι Εφέτες έκριναν ότι δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά για την παραπομπή τους....
Πηγές: kathimerini.gr, capital.gr, protothema.gr, ethnos.gr
Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017
Ημέρα της γυναίκας: Έλενα Βενιζέλου, μια εθνική ευεργέτις
Έζησε στη σκιά του Μεγάλου Κρητικού, όμως η συνεισφορά της στις ανάγκες του Ελληνικού Κράτους, υπήρξε τεράστια. Η Έλενα Στεφάνοβικ - Σκυλίτση ήταν μια Ελληνίδα της Διασποράς. Γεννήθηκε σε μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, με ρίζες από τη Χίο. Αν και μιλούσε με δυσκολία τα ελληνικά, ήταν πολύγλωσση και καλλιεργημένη.
Σε μεγάλη και σε νεαρή ηλικία
Η γνωριμία της με τον Βενιζέλο ξεκίνησε το 1910 και από τα χρόνια αυτά αρχίζει παράλληλα και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στο πλευρό του Βενιζέλου και βοηθά παντοιοτρόπως: Δημοσιογραφεί, συγκεντρώνει υλικό για τις ανάγκες του στρατού, οργανώνει εκδηλώσεις και εκθέσεις. Στέλνει μάλιστα στη Θεσσαλονίκη μέχρι και ολόκληρο κινητό νοσοκομείο, πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο όμως, ατυχώς, τορπιλλίστηκε από τις εχθρικές δυνάμεις, κατά τη μεταφορά του!
Ο γάμος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο
Έχοντας φύγει από την Ελλάδα μετά την εκλογική ήττα του 1920, ο Βενιζέλος παντρεύεται στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 σε ηλικία 57 ετών την 47χρονη Έλενα Σκυλίτση.
λλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ
Σπάνια φωτογραφία από τη σκηνή του γάμου |
Ο γάμος έγινε σε κλειστό κύκλο, στο Highgate του Λονδίνου, στο σπίτι του Sir Arthur και της Lady Crosfield, καθώς η αγγλική αστυνομία απαγόρευσε την τέλεση του γάμου στην εκκλησία, φοβούμενη για τη ζωή του Βενιζέλου. Ένα μήνα μετά, το ζεύγος ταξιδεύει στην Αμερική, όπου μεταξύ των άλλων, του επιφυλάχθηκε μεγάλη υποδοχή, σε πανηγυρικό κλίμα και από την Ομογένεια.
λλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ
Στιγμιότυπο μετά το γάμο |
Η μεγάλη δωρεά του μαιευτηρίου
Η γυναίκα αυτή, που δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, κληροδότησε στις Ελληνίδες ένα υπερσύγχρονο μαιευτήριο για να φέρουν στη ζωή τα δικά τους παιδιά. Το μαιευτήριο, που ονομάστηκε "Μαρίκα Ηλιάδη" από το όνομα στενής φίλης της Έλενας η οποία απεβίωσε στον τοκετό, οικοδομήθηκε στα πρότυπα ελβετικού μαιευτηρίου, το οποίο η ίδια η Έλενα είχε επισκεφθεί το 1924. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1929, εγκαινιάστηκε το 1933 και γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πρώτου στο είδος του, σε όλα τα Βαλκάνια.
Στον ίδιο χώρο με το μαιευτήριο, κτίστηκε και άλλο κτίριο, για σχολή μαιών με το όνομα της μητέρας της, Βιργινίας Σκυλίτση. Η Έλενα Βενιζέλου δαπάνησε πάνω από 130.000 λίρες για το σκοπό αυτό και επιπλέον με δικές της δαπάνες ανεγέρθηκε στην αυλή του μαιευτηρίου και ο ναός των Αγίων Ελευθερίου και Ελένης.
Ακόμη, ανέλαβε την εφ' όρου ζωής κάλυψη του ετήσιου ελλείμματος του ιδρύματος, ενώ με τη διαθήκη της είχε ήδη προβλέψει τη χορήγηση 60.000 λιρών, οι οποίες θ' αποτελούσαν την πάγια περιουσία του μαζί με άλλες τις 30.000 λίρες που η δωρήτρια είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της, Βιργινία Σκυλίτση.
Και όμως, αυτό το λαμπρό νεότευκτο κτίριο έμελλε να υποστεί απίστευτες
καταστροφές κατά τη διάρκεια του κινήματος του 1935 και διέκοψε για ένα
μήνα τη λειτουργία του, αφού σφαίρες των αντιβενιζελικών έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια και καταστράφηκαν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις!
Σειρά δωρεών
Η Έλενα Βενιζέλου και μετά τη δωρεά του μαιευτηρίου, συνέχισε τις ευεργεσίες της:
- Στη Χίο ιδρύει το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο
- Συμβάλλει στην ανέγερση του Ερυθρού Σταυρού
- Δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο, το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο
- Δαπανά μεγάλα ποσά για την περίθαλψη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία
Πολλές επίσης οι δωρεές στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του συζύγου της:
- το Βενιζέλειο Στάδιο
- το Βενιζέλειο Ωδείο
- τις παιδικές εξοχές Αγίων Αποστόλων
- τη διάνοιξη του δρόμου Θερίσου - Χανίων
- οικονομική συμβολή προς το Πατριωτικό Ίδρυμα περίθαλψης προσφύγων και το υδραγωγείο Μουρνιών
- Προσφορά υποτροφιών σε Χανιώτες φοιτητές για σπουδές στο εξωτερικό
Είναι χαρακτηριστικό, πως εξαιτίας της συνεχούς ροής ποσών για δωρεές και αρωγές στην Ελλάδα, οι λογιστές της, το 1935, με συνεχείς επιστολές, της επεσήμαιναν τον κίνδυνο πτώχευσης..
Ο τραυματισμός της κατά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βενιζέλου
Τον Ιούνιο του 1933, σε ενέδρα θανάτου , όταν το ζεύγος Βενιζέλου είχε αναχωρήσει για την Αθήνα από την Κηφισιά, μετά από επίσκεψη στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα, τραυματίστηκε και ο Βενιζέλος, αλλά η Έλενα σοβαρότερα, διότι έπεσε επάνω του και τον προστάτευσε. Η απόπειρα δολοφονίας οργανώθηκε από πολιτικούς αντιπάλους με εκτελεστικά όργανα, τον Διοικητή της Αστυνομίας, Πολυχρονόπουλο και τον λήσταρχο Καραθανάση! Η Έλενα δέχτηκε δύο σφαίρες και μάλιστα η μία δεν κατέστη δυνατό να αφαιρεθεί και παρέμεινε στο σώμα της, με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα εφ΄όρου ζωής.
Η αναχώρηση από την Ελλάδα και το τέλος
Μετά το κίνημα του '35, ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αυτοεξορία του και έζησε κοντά του μέχρι το θάνατό του, ένα χρόνο αργότερα.
Η Έλενα, στην κηδεία του Βενιζέλου, στα Χανιά |
Η Έλενα Βενιζέλου πέθανε στο Παρίσι σε ένα διαμέρισμα ξενοδοχείου, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1957. Παρά τη μεγάλη προσφορά της, ο θάνατός της "πέρασε στα ψιλά " στον Τύπο της εποχής.
Πηγές:
mixanitouxronou.gr,
fa-elia-miet-errata.blogspot.gr,
desiris.blogspot.gr,
Έλενα Βενιζέλου: "Στη σκιά του Βενιζέλου", εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2002
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)