Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

H πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι


     

       Η 54χρονη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo), ισπανικής καταγωγής, εξασφάλισε με άνεση τη νίκη στη γαλλική πρωτεύουσα, κερδίζοντας με 54,5% την κεντροδεξιά αντίπαλό της, την 40χρονη Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ.

      Γεννήθηκε στο Σαν Φερνάντο, μια πόλη κοντά στο Κάντιθ της Ανδαλουσίας, στη νότια   Ι σ π α ν ί α  και ζει στη Λυόν από τα δύο της χρόνια. Οι γονείς της, ένας ηλεκτρολόγος και μια μοδίστρα, μετακόμισαν στη Γαλλία μετά το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου. Ο παππούς της είχε επίσης μεταναστεύσει στη Γαλλία για πολιτικούς λόγους, επειδή το φασιστικό καθεστώς του  Φ ρ ά ν κ ο   τον είχε καταδικάσει σε θάνατο, ποινή που μετατράπηκε αργότερα σε ισόβια.

Η Ινταλγκό σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες και ήταν επί πολλά χρόνια το "δεξί χέρι" του απερχόμενου δημάρχου των Παρισίων, Μπερτράν Ντελανοέ. Διετέλεσε υπουργός επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν και είναι αντιδήμαρχος του Παρισιού από το 2001 μέχρι σήμερα. 

 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το πολυνομοσχέδιο της τελειωτικής παράδοσης

       

 

        

      Η Συγκυβέρνηση έσπευσε, υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας και κάτω από τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, να βάλει τις τελευταίες υπογραφές, μην τυχόν "εκπνεύσει" και δεν προλάβει.  Έφερε στη Βουλή το περίφημο πολυνομοσχέδιο με fast trαck διαδικασίες και σχεδόν εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρχει χρόνος να μελετηθεί από αυτούς που καλούνται να το ψηφίσουν και χωρίς καμμιά απολύτως διαβούλευση.

Στο πολυνομοσχέδιο - μνημόνιο, μεταξύ άλλων:

- Στοχεύουν σε    ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ί σ η   τ ω ν    τ ρ α π ε ζ ώ ν,  μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, αν και έχουν χρηματοδοτηθεί με πακτωλό δισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος

- Μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στερώντας ένα δις από το ασφαλιστικό σύστημα

- Απελευθερώνουν τις   ο μ α δ ι κ έ ς   α π ο λ ύ σ ε ι ς,  επεκτείνουν το καθεστώς "ενοικίασης" των εργαζομένων και καταργούν διαδοχικά τις τριετίες από τον συνολικό υπολογισμό του μισθού, ώστε αυτός να περιοριστεί στα κατώτερα επίπεδα

- Με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος εισάγονται διατάξεις με στόχο να περιστείλουν τη συνδικαλιστική δράση, θέτοντάς την σε συνθήκες οιονεί παρανομίας 

- Μετά από 32 χρόνια(!) παραχωρούν στους εργοδότες το δικαίωμα της ανταπεργίας(λοκ άουτ)

- Νέος γύρος σαρωτικών αλλαγών προβλέπεται σε επικουρικές  σ υ ν τ ά ξ ε ι ς,  εφάπαξ και μερίσματα, όπου το ύψος των παροχών θα εξαρτάται κάθε φορά από την οικονομική κατάσταση του Ταμείου!

- Αφανίζονται η εγχώρια κτηνοτροφία και ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες, ενώ έρχεται μια διατροφική λαίλαπα για τους καταναλωτές μέσω των μέτρων - "φωτιά" που υιοθετήθηκαν από τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

- Μετατρέπονται σε πλημμελήματα τα κακουργήματα δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να   π α ρ α γ ρ α φ ο ύ ν  δεκάδες ποινικές υποθέσεις διαφθοράς. Σύμφωνα με τη   Ζ ω ή   Κ ω ν σ τ α ν τ ο π ο ύ λ ο υ,   σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν πλείστες υποθέσεις αρμοδιότητας των Οικονομικών Εισαγγελέων, των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αλλά και πολύκροτες υποθέσεις που έχουν οδηγήσει στο ακροατήριο ή στην ειρκτή πολλά γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα. Ανέφερε  ως παράδειγμα τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις των εξοπλιστικών συμβάσεων και της Siemens...


















































 
 

                   Πολιτικοί τριγμοί και γαλακτοκομικοί ...αγώνες

 

      Τελείως "συμπτωματικά" λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είχαμε και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, συγχρόνως με την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου και με τις απειλές για καταψήφισή του από τον ίδιο και μερικούς άλλους  συμπολιτευόμενους  βουλευτές, αποκλειστικά για το θέμα των διατάξεων που αφορούν το γάλα... Θλιβερή η εικόνα των τελευταίων. Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, πολιτικού αμοραλισμού και ύψιστης γελοιότητας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πει "ναι σε όλα", έδειξαν χαρακτήρα στο ...γάλα! 

 

       Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεν πλήττεται μόνο ο κόσμος της εργασίας. Επέρχεται και βίαιη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, χωρίς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς να θίγονται ούτε στο ελάχιστο τα συμφέροντα των γνωστών ολίγων που συνεχίζουν απρόσκοπτα να κερδοσκοπούν σε βάρος μας, όπως έκαναν τόσα χρόνια. Η Κυβέρνηση επαγγέλεται κάτι απολύτως αδύνατο: Ανάκαμψη με γονατισμένη την κοινωνία...






Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Μεσογείτες αγωνιστές του '21









Μεσογείτες αγωνιστές του '21 - attikanet
Carl Haag, "Greek Warrior" ("Αρματωλός") - Μουσείο Μπενάκη
                                                            

      

      Τα Μεσόγεια συμμετείχαν ενεργά στον ξεσηκωμό του '21, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες Αρβανίτες, που αποτέλεσαν τον κορμό της εξέγερσης κατά των Τούρκων.

 

              Εντολές και προτροπές να μην ξεσηκωθούν...

 

      Ξεσηκώθηκαν λίγες μέρες μετά την πρώτη ανταρσία στην Αττική, η οποία έγινε στη Χασιά στις 25 Απριλίου 1821 με ηγέτη το σπουδαίο οπλαρχηγό και μυημένο Φιλικό,   Μ ε λ έ τ η   Β α σ ι λ ε ί ο υ.   Σε επιστολές από Πρόκριτους και τη Μητρόπολη Αθηνών, αναφέρονται τρόποι  αποθάρρυνσης του ξεσηκωμού στα Μεσόγεια: "...να υπάγεις εις τα χωρία όλλα μεσογίων και καταδέματος και δερβενοχωρίων να τους ειπείς εκ μέρους του δεσπότου να ισιχάσουν... είμαστε όλοι τούρκοι και ρομέοι πιστοί της βασιλείας ραγιάδες..." και "...να ευγάλεις ένα άνθρωπον να υπάγη εις τα μεσόγια με γράμμα μας να ισιχάσουν... πρέπει να παύσουν αυτό το κίνημα θέλει να τους δώση μεγάλη ζημίαν...". Ακόμη, να τους προτρέπουν να ασχολούνται με τα χωράφια τους αντί να εξεγείρονται: "...κοινή απόφασις  ότι...να συνάξεται τους περιβολαρέους, τους ζευγήτας και τα άλλλα συναφή να μαζοχτούν να κοιτάξουν την δουλιάν τους ...διότι είναι κοντά το θέρος... και είναι χρεία να συναχθή το ψωμί..."!

 

                                  Γιάννης Ντάβαρης

 

       Ανάμεσα στους ντόπιους οπλαρχηγούς, δεσπόζουσα μορφή είναι αυτή του Γιάννη Ντάβαρη από το Λιόπεσι (Παιανία), ο οποίος συσπείρωσε τους επαναστάτες της περιοχής. Οι Μεσογείτες αποτελούσαν ξεχωριστό σώμα υπό την ηγεσία του, έλαβαν μέρος σε πολλά πολεμικά γεγονότα εντός και εκτός Αττικής και συνεισέφεραν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πηγές,  "εις πράγμα και μετρητά".  Σημειώνονται ιδιαίτερα οι μάχες κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης κατά του Ομέρ Βρυώνη και κατά του Κιουταχή, μεταγενέστερα. Ακόμη, οι εκστρατείες στον Μαραθώνα, στη Βοιωτία, στην Κάρυστο της Εύβοιας και σε πιο μακρυνές περιοχές. Οι Τούρκοι αποπειρώνται την 1η Ιουλίου 1826 να εισβάλλουν στα Μεσόγεια, όμως "ευρόντες αντίστασιν κατά το Λιώπεσι ωπισθοδρόμησαν..."       

Στον αποκλεισμό της Αθήνας το 1826 από τον Κιουταχή, ο   Μ α κ ρ υ γ ι ά ν ν η ς   αναφέρει, πως ανάμεσα στους πολεμιστές περιλαμβανόταν και ένοπλο μεσογείτικο σώμα από 36 παλληκάρια με επικεφαλής το γιο του Γιάννη Ντάβαρη, Αναγνώστη. Φρουρούσαν μια πολύ σημαντική θέση, το βορεινό προπύργιο της Ακρόπολης. Γράφει:: "...οι Νταβαραίοι εφύλαγον από την πρώτην πόρταν του κάστρου έως το Λιοντάρι".

Ο ίδιος ο - γέρος πια - οπλαρχηγός Γιάννης Ντάβαρης ηγείτο άλλης ομάδας Μεσογειτών έξω από το κάστρο, σώζονται δε και οι σχετικές διαταγές και οδηγίες προς αυτόν από τη Διοικητική Επιτροπή Ανατολικής Ελλάδος με έδρα την Αίγινα.

 

                              Λεηλασίες και καταδιώξεις

 

       Πολύ συχνά οι Μεσογείτες εκκένωναν τα χωριά τους εξαιτίας των συχνών λεηλασιών από τον τουρκικό στρατό και κατέφευγαν στα απέναντι της Αττικής νησιά, πιθανόν σε Άνδρο, Κέα και νησιά του Σαρωνικού, επέστρεφαν δε μόλις εξέλιπε ο κίνδυνος. Σε πιστοποιητικό που χορηγούν οι Μεσογείτες σε Ποριώτη καπετάνιο, γράφουν, πως λόγω επιδρομών του Ομέρ Βρυώνη φυγάδευσε χιλιάδες σε νησί: "...καθόν καιρόν ο Μερβεριόνης με τα στρατεύματά του ώρμησαν εναντίον μας ... έσωσεν ημάς από τον κίνδυνον περιπλέον από πέντε χιλιάδας ψυχάς ανθρώπων αντίκρυ σε νησί...". 

 

                                Κατάλογοι αγωνιστών

 

      Τα Μεσόγεια των σκληροτράχηλων Αρβανιτών, συμμετείχαν σύσσωμα στην Επανάσταση. Από τη μελέτη των αρχείων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 229 ονόματα αγωνιστών. Όμως ο αριθμός τους θεωρείται μεγαλύτερος, αφού αφενός είναι φυσικό να μην αναγράφονται όλοι οι νεκροί στα πεδία των μαχών και αφετέρου δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του αρχειακού υλικού.

Αναλογικά μεγάλος ο αριθμός αγωνιστών σε σχέση με τον πληθυσμό, είναι στο Λιόπεσι (Παιανία), προφανώς και λόγω του οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη.

Ιδιαίτερα μεγάλη θεωρείται επίσης και η συμμετοχή των Σπάτων, αφού με 28 οικογένειες, αναφέρονται 29 αγωνιστές! Προσωπικότητες με έντονη αγωνιστική παρουσία στα Σπάτα, είναι ο μοναχός Διον. Χουντουμάδης*, ο παπά Ελευθέριος Βουδουνιώτης* και τα αδέλφια Ιωάννης και Σωτήριος Δημητρίου. Στον κατάλογο των Σπαταναίων πολεμιστών του '21, συναντώνται επίσης τα επώνυμα Κανάκης, Κατζήκας*, Κόλιας, Κώστα, Μαργέτη, Μάρκος, Μάρκου, Μπέκας, Πανούτζος*, Παπαγιάννης, Παππάς, Σιδέρης, Φράγγος.

 

      Η περιφέρεια των Μεσογείων της Τουρκοκρατίας, με τους τραχείς δουλευτές τής γης, δε δίστασε να προσφέρει τα πάντα, έμψυχο και άψυχο υλικό στον Αγώνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μακρυγιάννης, στην πολιορκία των Αθηνών, οι Μεσογείτες πολεμούσαν δίνοντας τη ζωή τους και επίσης αδερφικά μοίραζαν το βιος τους, προκειμένου να συντηρηθούν οι πολιορκημένοι:

"...ήρθαν να σκοτωθούν με τους χωργιανούς τους κι έντυναν κι έθρεφαν τους συμπολίτες τους τους δυστυχισμένους Αθηναίους οπού συναγωνίζονταν εξ αρχής εις τα δεινά της πατρίδος. Και τότε ως αδελφοί μέραζαν το εδικόν τους".

 

 

*Κάποια από αυτά τα επώνυμα έχουν εκλείψει ή επρόκειτο για  προσωνύμια. Όσο για τα "Κατζήκας" και "Πανούτζος", ίσως αποτελούν παραφθορά των σημερινών επωνύμων "Κατσίκης" και "Πανούσης", αντίστοιχα. Επίσης όσα αναφέρονται "Παππάς" σίγουρα πρόκειται για μετάφραση του επωνύμου "Πρίφτης", που σημαίνει παππάς στα αρβανίτικα. 

Πηγές: 

Πρακτικά Β',  Δ' και  Ε' Επιστημονικής Συνάντησης Ν.Α. Αττικής (επιστημονικές ανακοινώσεις των Κ. Πρίφτη "Οι Μεσογείτες στο '21, Κ. Πρίφτη - Λευτέρη Βεκρή "Μεσογείτες Αγωνιστές του ' 21,  μια αρχειακή έρευνα και Κ. Πρίφτη "Γιάννης Ντάβαρης και Αναγνώστης Γιάννη Ντάβαρη", αντίστοιχα). Στα παραπάνω πρακτικά εμπεριέχεται πολύ εκτενής κατάλογος βιβλιογραφίας με πηγές από τα Γενικά Αρχεία του κράτους, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Μακρυγιάννη, Εκκλησιαστικά Αρχεία, Δ. Σουρμελή, βιβλία Περιηγητών κ. ά. Ανάμεσα στις πηγές, περιλαμβάνονται και τα βιβλία των Μεσογειτών συγγραφέων, Γ. Χατζησωτηρίου, Δ. Σιδέρη και Μ. Μιχαήλ - Δέδε, που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα. Οι ενδιαφερόμενοι για τα πρακτικά όλων των Επιστημονικών Συναντήσεων Ν.Α. Αττικής, μπορούν να τα προμηθευτούν από την Εταιρία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής ( http://www.emena.gr)   

                                                                                                                                                                                                                                                                                 


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ένα ευτράπελο περιστατικό κατά την Επανάσταση του 21


 

 

       Πρόκειται για  ένα συμβάν στην Κορινθία, που καταγράφεται στα "Αρχεία της Εθνικής Παλιγγενεσίας" και δείχνει κάτω από ποιές συνθήκες εξοικονομούσαν τα στοιχειώδη οι αγωνιστές: Ενώ πολεμούσαν να πάρουν ένα φρούριο από τους Τούρκους, προσπαθούσαν να πείσουν κάποιον Ψωμά να τους δώσει αλεύρι και του υπέγραψαν χαρτί, για πληρωμή μετά την αποκατάστασιν των πραγμάτων της πατρίδος... Ο καημένος νόμιζε, πως αυτό σήμαινε πληρωμή μόλις πέσει το φρούριο. Το φρούριο ναι μεν  έπεσε, αλλά ο Ψωμάς πληρωμή δεν είδε! Γι αυτό και το παρακάτω γραπτό αίτημα στη διοίκηση με τα παράπονά του...

                                                   -------------

 

Ο Γεώργιος Ψωμάς διαμαρτύρεται δια την μη καταβολήν οφειλομένων σε αυτόν χρημάτων

Σεβαστόν Βουλευτικόν,

Προχθές δι άλλης μου αναφοράς παρέστησα εις την Υπερ. Διοίκησιν περί της μεταξύ εμού και των Κορινθίων διαφοράς τού αλευρίου, οπού εν καιρώ χρείας προς αυτούς έδωσα, επί συμφωνία ότι να με πληρώσωσι μετά την πτώσιν εκείνου του φρουρίου. Αυτοί όμως, δεν ηξεύρω πώς, ή ηπατηθέντες ή θέλοντες, έγραψαν ότι να πληρωθώ μετά την αποκατάστασιν των πραγμάτων της πατρίδος. Και εγώ ως αμαθής ηπατήθην μην ηξεύρων την σημασία της λέξεως, εννοών αποκατάστασιν την πτώσιν του φρουρίου. Διό ας ορκισθώσν, αν δε συμφώνησα μετ'αυτών, να πληρωθώ πίπτοντας το φρούριον.

Τη 17η Σεπτεμβρίου 1823, εν Σαλαμίνι

Ο ευπειθής πατριώτης 

Γεώργιος Ψωμάς* 



*Η σχετική σελίδα από τα Αρχεία, εδώ: 

http://paligenesia.parliament.gr/page.php?img=books/tome/09/04903270.gif

 

 


Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Άθλιο προεκλογικό μέρισμα ελεημοσύνης

      

     Χωρίς προσχήματα, χωρίς αιδώ, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι θα "πετάξει στα μούτρα" των θυμάτων της δικής του πολιτικής, μερικά κατοστάρικα λίγο πριν τις εκλογές! Επιστρέφει στους αδύναμους ελάχιστα  ψιχία από το προϊόν ληστείας,  μισθών,  συντάξεων, κοινωνικών και εκπαιδευτικών κονδυλίων, προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους τους και το τελευταίο που τους απέμεινε:  Την αξιοπρέπειά τους! Επόμενος στόχος, ο επόμενος γύρος της ληστείας. Πρόκειται για μελετημένο μέτρο οικονομικής και πολιτικής απάτης, αφού αποβλέπουν όχι μόνο στην ψήφο του "ευεργετηθέντος", αλλά και της οικογενείας του.  Φέρνει μνήμες του μεταπολεμικού  πελατειακού κράτους με περιπτώσεις σαν αυτή του μισού σχισμένου χιλιάρικου, που ο ψηφοφόρος έπαιρνε πριν τις εκλογές, το δε άλλο μισό, εφόσον θα εκλεγόταν ο υποψήφιος που του το έδωσε...

      Το ζητούμενο βέβαια είναι, αν ο εξαθλιωμένος οικονομικά και κοινωνικά πολίτης θα συνειδητοποιήσει την αξία και τη σημασία της ψήφου του. Μπορεί το δικαίωμα αυτό να έχει φαλκιδευτεί σε μεγάλο βαθμό, όμως καί υπάρχει καί αποτελεί το κυριώτερο όπλο του καί παράγει αποτελέσματα...

 

Σημείωση: Το σκίτσο του "Ηνίοχου Επαίτη" είναι του Robert Rousso (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=135652).










Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία των Ελλήνων







       Η Κριμαία, αυτή η χερσόνησος στον Εύξεινο Πόντο, που αποτελεί στις μέρες μας το μήλον της έριδος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της συνδέθηκε με το ελληνικό στοιχείο.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι την ονόμαζαν "Ταυρική" ή "Ταυρίδα" και Ταύρους τους κατοίκους της. Ήταν τμήμα του Βασιλείου του Βοσπόρου ή Κιμμέριου Βοσπόρου (5ος αι. π. Χ. - 4ος μ.Χ. ), το οποίο ήταν ένα εξελληνισμένο κράτος, με μικτό πληθυσμό, Έλληνες των αποικιών και ντόπιους που υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί έστειλε η Άρτεμις την Ιφιγένεια για να τη σώσει από τη θυσία στην Αυλίδα και την έκανε ιέρεια στον ναό της. Σχετική και η τραγωδία του Ευριπίδη  "Ι φ ι γ έ ν ε ι α   ε ν   Τ α ύ ρ ο ι ς".  Τον αρχαιοελληνικό όρο  "Ταυρίδα" τον χρησιμοποιούν ακόμα διάφοροι οργανισμοί της Κριμαίας, όπως π.χ. το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας.

Η διείσδυση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο συνδέεται κυρίως με τις αποικιστικές προσπάθειες της  Μ ι λ ή τ ο υ, η οποία είχε ιδρύσει στην περιοχή της σημερινής Κριμαίας πολλές πόλεις. Κυριώτερες αποικίες :



Παντικάπαιον:

Θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική αποικία των στενών του  Κ ε ρ τ ς.  Υπάρχουν πλούσιες αρχαιολογικές μαρτυρίες για την πόλη, ενώ παραδίδεται ότι οι κάτοικοί της ίδρυσαν δική τους αποικία με την ονομασία Τάναϊς. Παρέμεινε η σημαντικότερη πόλη του Βασιλείου του Βοσπόρου. 

Παντικάπαιον: Το Πρυτανείον

 


Νυμφαίον:

17 περίπου χλμ. νοτιοδυτικά από το Παντικάπαιον και τη σύγχρονη πόλη Κερτς στην ακτή του Κιμμερίου Βοσπόρου. Αποτέλεσε μέλος της Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα.

Θεοδοσία:

Τα λείψανα του αρχαίου οικισμού βρίσκονται στα δυτικά του ευρωπαϊκού Κιμμερίου Βοσπόρου. 

 
Παντικάπαιον:  Αναθηματικό ανάγλυφο 5ου αι. π.Χ. με τις μορφές Δήμητρας και Περσεφόνης (μουσείο Ερμιτάζ)
 

Κιμμερικόν:

Οι Αρχαίοι Έλληνες την ονόμασαν έτσι από τους Κιμμερίους, έναν αρχαίο λαό που κατοικούσε στην ευρύτερη περιοχή της Σκυθίας. Ο Στράβων αναφέρει, ότι προστάτευε την είσοδο στα στενά του Κιμμερίου Βοσπόρου. 

Χερσόνησος Ταυρική:

Μια από τις σημαντικότερες πόλεις του βόρειου Εύξεινου Πόντου, της οποίας τα ερείπια δεσπόζουν στην είσοδο του λιμανιού της σύγχρονης πόλης της Σεβαστούπολης. Ιδρύθηκε από την   Η ρ ά κ λ ε ι α   τ ο υ   Π ό ν τ ο υ  (αποικίας των Μεγαρέων) και αποτελούσε τη μοναδική δωρική αποικία στην περιοχή. Πολλές οι γραπτές μαρτυρίες και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

O εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος της Χερσονήσου της Ταυρικής

 

 

Κερκινίτις:

Θεωρείται πιθανότατα ιωνική αποικία και μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σχεδόν εκλείπουν οι οι γραπτές μαρτυρίες και μόνο από ανασκαφές γνωρίζουμε κάποιες  πτυχές της θρησκευτικής ζωής, τον αστικό σχεδιασμό και την οχύρωσης της πόλης. Τον 1ο αι. π.Χ. μετονομάσθηκε σε  Ε υ π α τ ο ρ ί α,  προς τιμήν του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη του Ευπάτορος.

 



                                                 Νεώτερα χρόνια

 

      Το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης Ελλήνων από κάθε μέρος του ελληνικού κόσμου στη Ρωσική Αυτοκρατορία χαρακτήρισε τον 18ο και 19ο αιώνα. Στην Κριμαία συναντάται ένας ιστορικός πληθυσμός ελληνικής καταγωγής, που όμως υπέστη δραστική μείωση μετά το τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου, όταν υποχρεώθηκε σε έξοδο με προορισμό την Μαριούπολη στην περιοχή Ντόνετσκ (επίκαιρη σήμερα) της Ουκρανίας. Μετά το 1778 ένα μικρό μέρος θα παλιννοστήσει στην Κριμαία και ο ελληνικός πληθυσμός θα ενισχυθεί με πρόσφυγες από την Ελλάδα λόγω των «Ορλωφικών» (1770) και επίσης τον μικρασιατικό Πόντο, από όπου καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες έως και το 1918.

Οι Έλληνες (μαζί με άλλες μειονότητες) ξερριζώθηκαν βίαια από τον Στάλιν το 1944 και εξορίστηκαν στα Ουράλια, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Άρχισαν να επιστρέφουν το 1980, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουμε νέα έξοδο - οικειοθελή αυτή τη φορά - λόγω οικονομικής κρίσης, προς την Ελλάδα. Όμως την τελευταία δεκαετία επιστρέφουν πάλι στην Κριμαία. Στην απογραφή του 2001 οι Έλληνες ήσαν ήδη 3.000. Οι συνοικίες της Συμφερούπολης, Ακρόπολη και Πόντος, έχουν μεγαλώσει και τα ελληνικά ακούγονται όλο και περισσότερο, υπάρχει δε και έδρα ελληνικής φιλολογίας στο Ταυρικό Εθνικό Πανεπιστήμιο. Επίσης, η ελληνίδα Όλγα Κοβιτίδου, δικηγόρος, είναι αντιπρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης!

Η Ελληνίδα Αντιπρόεδρος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

 

                         Ιστορικές προσωπικότητες από την Ελλάδα στην Κριμαία 

 

      Τον 18ο αι.  Ε υ γ έ ν ι ο ς  Β ο ύ λ γ α ρ η ς και  Ν ι κ η φ ό ρ ο ς    Θ ε ο τ ό κ η ς   πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ελληνικής παροικίας στα προάστεια της Συμφερούπολης. Στην Κριμαία δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά οι σπουδαίοι Εθνικοί Ευεργέτες    Α δ ε λ φ ο ί    Ζ ω σ ι μ ά.   

Ιδιαίτερη επίσης η ιστορία του   Λ ά μ π ρ ο υ   Κ α τ σ ώ ν η   στην Κριμαία, ο οποίος μετά τους ηρωικούς αγώνες του κατά των Τούρκων, που υπήρξαν το προοίμιο του '21, εγκαταστάθηκε στη Γιάλτα της Κριμαίας και έκτισε σε ένα μεγάλο κτήμα που του παραχώρησε η Αικατερίνη η Μεγάλη, ανάκτορο που το ωνόμασε Λειβαδιά (από το όνομα της γενέτειράς του) και σ' αυτό υπογράφτηκε η περίφημη   Σ υ μ φ ω ν ί α   τ η ς    Γ ι ά λ τ α ς!  Το ανάκτορο αυτό αργότερα υπήρξε κατοικία των τσάρων, δημεύτηκε κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση για σανατόριο και σήμερα, γνωστό ως Livadia palace, είναι μουσείο...

 

 

Στην πάνω  φωτογραφία το μουσείο livadia palace. Κάτω, φωτογραφία των Τσώρτσιλ, Ρούζβελτ, Στάλιν στο ίδιο κτίριο το 1945, κατά την υπογραφή της περίφημης συμφωνίας της Γιάλτας. 

 

 

               

 

Πηγές: omogeneia.ana-mpa.gr, kars1918.wordpress.com, ΙΜΕ/FHW, commons.wikimedia.org










Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μετά τις ελιές, νά και τα ποτάμια...

 

      Πριν λίγο καιρό είχαμε τις   5 8   προσωπικότητες,  με τις ευλογίες Σημίτη, ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, μιας και δε φαίνεται να φέρει ευθύνες για τίποτα ούτε κρίθηκε απαραίτητο να καταθέσει ακόμη ενώπιον της Δικαιοσύνης... Μάζωξη ιδιαίτερη, καμωμένη από ΠΑΣΟΚ (π.χ. Χριστοδουλάκης, Π. Αυγερινός, περιφερόμενος Μπίστης), από εκπρόσωπο του εφοπλισμού (Γ. Βερνίκος) με ολίγον από διανόηση (Σώτη Τριανταφύλλου), με κάποιον από τους γόνους Δοξιάδη (πάλι) κλπ.

Όλοι αυτοί και οι συν αυτοίς, μετουσιώθηκαν στην ελληνική  Ε λ ι ά,  που ξεκίνησε θριαμβευτικά με χαιρετισμό Ευάγγελου Βενιζέλου και guest star το ...Λαλιώτη!

 

Παρών στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» ο Κώστας Σημίτης 

 


        Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως το κενό της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να καλυφθεί με τίποτα. Προφανώς τους έχουν πείσει για νέα στρατηγική οι διάφοροι image makers και ψάχνουν κάτι πιασάρικο, κάτι σε μοντερνιά. Στις προηγούμενες εκλογές ανακάλυψαν τον ...Τ ζ ή μ ε ρ ο. Όμως η επιλογή του, ώστε να ηγηθεί ενός μοντέρνου ρεύματος και να συγκινήσει ή κάτι να κινήσει, αποδείχτηκε τζίφος.

Και τί βρήκαν αντ' αυτού; Το   Σ τ α ύ ρ ο    Θ ε ο δ ω ρ ά κ η!   Κοινά σημεία με το Τζήμερο, το ασαφές του επαγγέλματος και - στον 21ο αιώνα παρακαλώ - η ανυπαρξία πτυχίου.  Ο Τζήμερος είχε αποπειραθεί να κάνει κάτι οικονομικά, αλλά πτυχίο γιοκ, μετά συνθέτης, μετά ραδιοφωνικός παραγωγός, διαφημιστής... Ο Θεοδωράκης, απλώς  απόφοιτος Λυκείου μεν, αλλά όμως "μοντέρνος" δημοσιογράφος και συγχρόνως in εστιάτορας! 

Πού τους βρίσκουν όλους αυτούς και τους βάζουν αρχηγούς κόμματος; Έχετε δει καμμιά εκπομπή του; Τί στυλ! Και πέραν τούτου ...ουδέν. Τις προάλλες, βγήκε στη δημοσιότητα ένα στημένο του ρεπορτάζ στις φυλακές Αυλώνος.. Τελευταίο του πόνημα πριν την αναγγελία τού κόμματός του η   ε κ π ο μ π ή   γ ι α   τ ο   Φ α ρ μ α κ ο ν ή σ ι.  Κάποια στιγμή βλέποντάς την, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει περί τίνος επρόκειτο.  Ήταν έρευνα για τους πνιγέντες μετανάστες και τις ευθύνες των Αρχών στην τραγωδία ή επρόκειτο για έρευνα της σκληρής ζωής του ...λιμενικού σώματος; Τόοοοσο αντικειμενική εκπομπή, που είχε τόοοση επιτυχία, ώστε αμέσως μετά ο δημοσιογράφος έγινε κομματάρχης όλως αιφνιδίως και μείναμε άπαντες ενεοί!

"Το ποτάμι" ονομάστηκε ο σχηματισμός και συμπαρέσυρε στο διάβα του και 30 προσωπικότητες, κάποιες όμως απ' αυτές, ήδη  δ ι έ ψ ε υ σ α ν  τη συμμετοχή τους στη λίστα που ξεδίπλωσε θριαμβευτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.  Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ δήλωσε, ότι δεν τον ενδιαφέρει ο ποταμός. Ο καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, δήλωσε ο άνθρωπος, ότι απλώς τους έδωσε πληροφορίες που του ζητήθηκαν για το κατοχικό δάνειο και τίποτα άλλο! Ομοίως άσχετος με την κίνηση, δήλωσε και ο δημοσιογράφος - σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης αλλά και άλλοι. Τώρα, πώς είχε βεβαιωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πράγματι έχει δικαίωμα να τους συμπεριλάβει στη λίστα αυτή, Κύριος οίδε.

Από τους υποστηρικτές του εγχειρήματος έχουν ενδιαφέρον δύο  πρόσωπα: Ο συγγραφέας (κατ' άλλους απλώς επιφυλλιδογράφος ή χρονογράφος,), πρώην διαφημιστής και πρώην στέλεχος της "Δράσης",   Ν ί κ ο ς   Δ ή μ ο υ και ο γνωστός δημοσιογράφος   Τ ά σ ο ς   Τ έ λ λ ο γ λ ο υ.  Κοινό χαρακτηριστικό τους, οι στενές σχέσεις με τη φίλη Γερμανία. Όχι, ο Alexis Παπαχελάς δε συμμετέχει.

Πάντως αυτό το ποτάμι δε μου φαίνεται για ποτάμι. Μάλλον για   φ ρ ά γ μ α   μου κάνει....

 


 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η Ελλάδα της Τρόικας: Συνεχίζει να κυριαρχεί ο νόμος της νύχτας και των μπράβων





Άρθρο του Θανάση Μαυρίδη από το capital.gr

Στην Ελλάδα έκαναν κουμάντο τέσσερις οικογένειες. Ήταν τα λεγόμενα νέα τζάκια της μεταπολίτευσης. Οι συνομιλητές του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι είχαν αναλάβει το θεάρεστο έργο της δημιουργίας μιας... αριστερής γενιάς "βιομηχάνων" και "επιχειρηματιών". Κι επειδή αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια, η χώρα έφτασε στο σημείο να θυμίζει Κολομβία! Στρατός από μπράβους χώρισε την χώρα σε ζώνες επιρροής, όπως η μαφία στα καλύτερά της στο Σικάγο και στην Νέα Υόρκη! 

Και που να μιλήσεις! Που να πεις τον πόνο σου; "Αποδέχεσαι" ότι ο "Τσαλικίδης αυτοκτόνησε"!  Πως έγινε αυτό; Κι έπειτα σκέφτεσαι την δική σου οικογένεια. Βλέπεις και τον αστυνόμο να κλείνει βιαστικά τον φάκελο και αρχίζεις να κάνεις σχέδια για το πως θα στείλεις τα παιδιά σου στο εξωτερικό. Να είναι μακριά από αυτό τον βάλτο που διαφεντεύουν οι νονοί της νύκτας και οι παρατρεχάμενοί τους.

Κι η Δικαιοσύνη; Είναι τυφλή! Δεν έτυχε να βλέπει την ώρα που οι μιζαδόροι έκαναν πλιάτσικο με τα λεφτά των φορολογουμένων. Ούτε τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ είδε.  Κι είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα βλέπει ούτε την ώρα που οι μπράβοι του παρακράτους θα στήνουν την επόμενη "αυτοκτονία". Κάτι άλλο θα κάνει εκείνη ακριβώς την ώρα... 

Είναι ισχυροί. Είναι πανίσχυροι γιατί έχουν στην διάθεσή τους μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μπορούν να ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης. Μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις και το έχουν ήδη αποδείξει. Και νομίζετε ότι δεν μπορούν να βγάλουν "επικίνδυνο" τον οποιονδήποτε από εμάς;  Να τον διασύρουν, να τον κατασυκοφαντήσουν και στο τέλος να τον πετάξουν βορά στα λιοντάρια. 

Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που επιτρέπει στους ισχυρούς να γίνονται ακόμη πιο ισχυροί ελέγχοντας τους δίαυλους της επικοινωνίας και της πληροφόρησης; Πόσο ακόμη ο νόμος της σιωπής θα υπαγορεύει τα πάντα σε αυτή την χώρα;
Θέλουμε να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις; Για Δημοκρατία; Τότε πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης. Τις πηγές χρηματοδότησης τους, το ποιός μπορεί να είναι μέτοχος, τι άλλες δουλειές επιτρέπεται να κάνει. Δεν μπορεί, για παράδειγμα,  να έχω ένα περίπτερο και να στηρίζω μέσω της εφημερίδας μου αυτό το περίπτερο! 

Και μην νομίσετε ότι μιλάμε μόνο για εκδότες. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ιδιοκτήτης. Γι΄ αυτό και μιλάμε για τους τρόπους χρηματοδότησης. Τα Μέσα Ενημέρωσης μπορεί και να ενοικιαστούν. Ακόμη και με τον πόντο. 

Τις πρώτες ημέρες που έφτασε η τρόικα στην Αθήνα υπήρξε αναστάτωση σε διάφορα γραφεία... ηγεμόνων. Φοβήθηκαν ότι θα συνέβαινε αυτό που κανονικά θα γινότανε σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα: Ότι οι περισσότεροι από αυτούς κινδύνευαν σοβαρά να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα. Δεν έγινε, όμως, έτσι! Κι έπειτα οι νονοί ξεθάρρεψαν κι έκτισαν μάλιστα και σχέσεις με την... Ευρώπη! Η δύναμη του χρήματος, τελικά, είναι ανίκητη!Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πάψει τα τελευταία τρία χρόνια να μοιάζει με αυτό που έμοιαζε και τα προηγούμενα είκοσι τρία: Με ένα βαθιά διεφθαρμένο κράτος τύπου Λατινικής Αμερικής. Και πολύ φοβόμαστε ότι μας περιμένουν πολλά χειρότερα εξαιτίας αυτού και μόνο του λόγου. Απέχουμε πάρα πολύ από την οικοδόμηση ενός σοβαρού κράτους δυτικού τύπου, όσο η διαπλοκή θα κάνει κουμάντο σε αυτή την χώρα. Όσο οι τέσσερις - πέντε οικογένειες συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο και να ορίζουν τα πάντα με τον Νόμο της νύκτας και των μπράβων.