Ο Δήμος Ραφήνας ανακοίνωσε, ότι υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του μεγαλύτερου πάρκου στην Ελλάδα, που αφορά την ανάπλαση του λόφου Οχυρού, μιας δημοτικής έκτασης 450 περίπου στρεμμάτων, που έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι, το κέντρο της Ραφήνας, την Πεντέλη και το νότιο Ευβοϊκό.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα παραδοθεί στους
πολίτες την άνοιξη του 2023. Το γιγαντιαίο αυτό έργο θα γίνει με
συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.
Το ύψος του λόφου φτάνει τα 60 μέτρα και στη δασική βλάστηση κυριαρχεί η χαλέπιος πεύκη. Χαρακτηριστικό της μορφολογίας του εδάφους είναι η ρεματιά που διασχίζει το δάσος από Βορρά προς Νότο.
Η ιστορία του Οχυρού
Η ιστορία του οχυρού και του υπογείου καταφυγίου της Ραφήνας, ξεκινά την πρώτη Μαΐου του 1941, με την είσοδο των Γερμανών στην περιοχή, οι οποίοι κατασκεύασαν στο λόφο Παναγίτσα που βρίσκεται νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης της Ραφήνας, οχυρωματικά έργα για την επίβλεψη του παρακείμενου λιμένα.
Ο χώρος που ήταν στημένο το περιστρεφόμενο πολυβολείο |
Στο κέντρο του Οχυρού, στο σημείο με την καλύτερη θέα, έστησαν ένα μεγάλο παρατηρητήριο για να ελέγχουν το νότιο Ευβοϊκό. Όλοι οι άνδρες της περιοχής υποχρεώθηκαν να ανοίξουν στοές και να κάνουν όλες τις βαριές οικοδομικές εργασίες για να στηθούν τα πολυβολεία. Στο λόφο χτίστηκαν καταλύματα, καταφύγια, υπόγειες τσιμεντένιες αποθήκες πυρομαχικών και ορύγματα. Το οχυρό διέθετε πέντε περιστρεφόμενα κανόνια που προέρχονταν από τη περίφημη γραμμή Μαζινό.
Η είσοδος στο υπόγειο καταφύγιο |
Στη συνέχεια κατασκεύασαν βάσεις αντιαεροπορικών, άνοιξαν στα βράχια ορύγματα, δημιουργώντας φυσικά παρατηρητήρια και έστησαν πολυβολεία από μπετόν σε διάφορες θέσεις της Ραφήνας. Έχτισαν και ένα αντιαρματικό τείχος με πύλη, ώστε να ελέγχουν όποιον ήθελε να περάσει στο λιμάνι, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη συμμαχική απόβαση ή χτύπημα της αντίστασης. Ίχνη της αντιαρματικής τάφρου, η οποία μετά την Κατοχή μπαζώθηκε, υπάρχουν ακόμα, στο σημερινό πάρκο Καραμανλή, στα όρια του οικισμού Πρωτέας.
Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ραφήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αφού προηγουμένως μετέφεραν τα πάντα από το εσωτερικό του Οχυρού. Φεύγοντας το ανατίναξαν , καταστρέφοντας το μισό οχυρό. Όμως οι τσιμεντένιες στοές του έχουν μείνει ανέπαφες από την έκρηξη, αφήνοντάς μας ένα ακόμη αττικό δείγμα υπόγειας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε άριστη κατάσταση. Διάδρομοι και αίθουσες, είναι όλα από μπετόν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, κάποιες στοές του υπογείου καταφυγίου έφταναν ως την θάλασσα!
Μία από τσιμεντένιες στοές.. |
Αν περπατήσει κανείς σήμερα στο λόφο πάνω ακριβώς από το οχυρό, βλέπει κανείς ορύγματα, τάφρους, φυλάκια, στάβλους και άλλα οχυρωματικά έργα κάτω από τα πυκνά δέντρα που σκεπάζουν τον λόφο και ατενίζει όλη την ευρύτερη περιοχή.
Η ανάπλαση
Ο χώρος των 450 στρεμμάτων θα οριοθετηθεί, θα περιφραχθεί και και θα τοποθετηθεί σύστημα Κέντρου Λήψης Σημάτων, για την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές. Το έργο της ανάπλασης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- ανάδειξη του υπογείου Γερμανικού Διοικητηρίου σε χώρο ιστορικής μνήμης – μουσείο πολεμικής ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
- μετατροπή του υπογείου καταφυγίου σε δωμάτια απόδρασης (escape room), χρήση συμβατή με το χαρακτήρα του εκθεσιακού χώρου, η δε θεματολογία των παιχνιδιών απόδρασης θα σχετίζεται με το Β’ παγκόσμιο πόλεμο
- κατασκευή παρατηρητηρίων θέας, με ξύλινες διατομές για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τη μοναδική θέα προς θάλασσα και Εύβοια
- εγκατάσταση κατασκευών για κιόσκια, τραπεζοκαθίσματα και πέτρινες βρύσες
- εγκατάσταση χώρων αναψυχής με όργανα γυμναστικής για ενηλίκους και επίσης, παιδικές χαρές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου