Ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς άνδρες του 20ού και ίσως ακόμη και του 21ου, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος τώρα έχει συμπληρώσει σχεδόν 99 χρόνια ζωής, με άρθρο του στην αμερικανική Washington Post, το 2014, δηλώνει ξεκάθαρα ότι:
- η Ουκρανία δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ
- Η Ουκρανία πρέπει να "φινλανδοποιηθεί" (εννοώντας να κρατήσει τη στάση της Φινλανδίας μετά το β' Παγγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή να ακολουθεί πιστα την εξωτερική πολιτικήτης Σοβιετικής Ένωσης, διατηρώντας όμως την ανεξαρτησία της και το δικό της πολιτικό και οικονομικό σύστημα).
- η Κριμαία, να υπάγεται μεν στην Ουκρανία, αλλά να αυτονομηθεί περισσότερο, ώστε να μην προκύπτουν ανησυχίες στη Ρωσία.
- Η Ουκρανία έχει υπάρξει μέρος της Ρωσίας για αιώνες και η ιστορία τους είναι συνυφασμένη.
- Για τη Δύση, η δαιμονοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πολιτική, είναι άλλοθι για την απουσία της.
Ο Κίσσινγκερ στο άρθρο του, κατευθύνει την αμερικανική διπλωματία στο χειρισμό της κρίσης και μπροστά στο αδιέξοδο, υποδεικνύει έναν «έντιμο» συμβιβασμό που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα θα σώζει και το γόητρο των ΗΠΑ. Οι θέσεις του Κίσσινγκερ είναι σε αντίθεση με τα τα «γεράκια» του Πενταγώνου, που επιθυμούν τη Ρωσία στη θέση της αρχαίας Καρχηδόνας, δηλαδή να καταστραφεί ολοκληρωτικά...
Πλέον, πολλοί υποστηρίζουν τώρα, ότι εάν η διεθνής κοινότητα είχε ακούσει τον
κατεξοχήν εκπρόσωπο της πραγματιστικής προσέγγισης στις διεθνείς
σχέσεις, η σημερινή τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Το άρθρο με τον τίτλο «To settle the Ukraine crisis, start at the end» γράφτηκε μετά την εξέγερση της Μαϊντάν στο Κίεβο, με τους 100 νεκρούς που οδήγησαν στην αποπομπή του φιλορώσου Γιαννουκόβιτς το
2013 και στη σκιά της εναρξης
των εχθροπραξιών το 2014 στο Ντονμπάς, που κατέληξαν σε 14.000 νεκρούς...
Το πρωτότυπο άρθρο στην "Ουάσινγκτον Ποστ":
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου