Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Κοσόνες, τα λαμπρόψωμα των Μεσογείων

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

 

      Αρωματικό ψωμί που ευωδιάζει μαστίχα είναι η κοσόνα των Μεσογείων. Μοιάζει στην εμφάνιση με το τσουρέκι, όμως πρόκειται για ένα λαμπρόψωμο απλό στην κατασκευή του:

 

Προετοιμάζουμε ζύμη για ψωμί και προσθέτουμε στο αλεύρι κοπανισμένη μαστίχα και γλυκάνισο. Τις πλάθουμε σε κοτσίδες ή στρογγυλές με "κεντημένη" γιρλάντα, σταυρό κλπ. Στις κοσόνες που προορίζονταν για παιδιά συνήθιζαν να δίνουν στη ζύμη σχήμα βατράχου, σαύρας κ. ά. Έβαζαν στο στόμα ένα κόκκινο αυγό και για μάτια, γαρύφαλλα!

Αφού τις σκεπάσουμε για να διπλασιαστούν σε όγκο, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι και βυθίζουμε στην επιφάνεια ένα κόκκινο αυγό. Ψήνουμε στους 200°C για 35 - 40 λεπτά. 

 

     Παραδοσιακά στα Μεσόγεια, έφτιαχναν τις κοσόνες για να τις στέλνουν το Πάσχα, ως δώρο στα βαφτιστήρια και επίσης από την οικογένεια του μνηστήρα στη μνηστή..

Σε κάθε περίπτωση, η κοσόνα αποτελεί ένα απλό μεν, αλλά συγχρόνως υπέροχο φίνο έδεσμα της Λαμπρής!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου