Εκείνος που επί Χούντας είχε είχε καταπλήξει τους πάντες με την τόλμη του να αποδράσει από τις φυλακές Κέρκυρας και κολυμπώντας (!) να φτάσει μέχρι την Αλβανία, του έμελλε, κατά τραγική ειρωνεία, στας δυσμάς του βίου του να χαθεί σε ατύχημα στη θάλασσα...
Η μυθιστορηματική του διαδρομή κατά τον αντιχουντικό αγώνα
Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης (με 15 αποδράσεις!), ο Σήφης Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια, για βομβιστικές επιθέσεις. Συνελήφθη τελικά το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Απέδρασε όμως, καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελλιού του, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στη στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη, το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές Κέρκυρας.
Με την Αμαλία Φλέμιγκ |
Η περιπέτεια στην Αλβανία και η απελευθέρωση
Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει. Προηγουμένως, όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος*, αλείφτηκε με μαγειρικό λίπος που είχε κλέψει από τα μαγειρεία ώστε να αντέχει στο κρύο, έπεσε στη θάλασσα και κατάφερε να φτάσει στην Αλβανία, κολυμπώντας!
Αλλά το καθεστώς του Χότζα θεώρησε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας και του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Ευτυχώς, αυτό έγινε γνωστό και ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (τότε η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας) για να τον σώσει. Τελικά, ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος! Ο ίδιος περιγράφει σε άρθρο τού 2018, ως εξής την περιπέτειά του:*