Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου. Ο Γιάννης Μπεχράκης είχε καταγράψει με το φακό του τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου και του 21ου αιώνα μεταξύ των οποίων, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, την κηδεία του Χομεϊνί στο Ιράν, τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Τσετσενία, στην Σιέρα Λεόνε, στην Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο. Κάλυψε επίσης, κοσμοιστορικά γεγονότα όπως τον πρώτο και το δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, το Μεσανατολικό, τους σεισμούς στο Κασμίρ και άλλα μεγάλα γεγονότα σε όλο τον κόσμο.
Υπήρξε πολυβραβευμένος και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Το 2016 είχε κερδίσει το Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.
Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», συνήθιζε να λέει ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ. Σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή"*είχε τονίσει:
"Εμένα με ενδιαφέρει να δείξω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ο καθένας από μας, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που αναζητά ένα καλύτερο αύριο. Γιατί η ζωή είναι μια διαρκής μετακίνηση, από ένα σπίτι σε ένα άλλο, από μια δουλειά σε μια άλλη, από μια ζωή σε μια άλλη, προς ένα καλύτερο μέλλον. Πόσω μάλλον όταν δεν σου έχει απομείνει τίποτα πια, γιατί το σπίτι σου έχει καεί ή γιατί κινδυνεύεις να πεθάνεις. Εάν λοιπόν εγώ μπορώ να δείξω με τις φωτογραφίες μου αυτό που θεωρώ δίκαιο και καλό, εάν μπορώ να εκφράσω αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, τότε έχω κάνει το καθήκον μου. Γιατί για μένα η φωτογραφία είναι φορέας ενός μηνύματος. Και νιώθω πάρα πολύ έντονη την ανάγκη να μπορώ να μιλώ γι’ αυτούς που έχουν αδικηθεί ή γι’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Αυτή νιώθω ότι είναι η αποστολή μου".
Το ταξίδι των προσφύγων, μέσα από το φακό του Γιάννη Μπεχράκη....
΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου