Ο δικτάτορας ενώ τον χαιρετούν φασιστικά |
Η αστυνομία του καθεστώτος στράφηκε με σκληρότητα κατά των αντιπάλων του και ο υφυπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης έγινε ο φόβος και τρόμος κάθε δημοκρατικού πολίτη. Το όνομά του έμεινε στην ιστορία για τα βασανιστήρια που εφάρμοζε και συνώνυμο με το απεχθές μαρτύριο του "πάγου και ρετσινόλαδου"... Αναρίθμητοι αντίπαλοι του καθεστώτος εκτοπίστηκαν σε ξερονήσια και βασανίστηκαν φρικτά στα κρατητήρια.
Ο Γεώργιος Κ α φ α ν τ ά ρ η ς σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας γράφει: «Αι αυθαίρετοι συλλήψεις είναι συνήθη φαινόμενα. Πάμπολλοι είναι οι υποβληθέντες εις μεσαιωνικά μαρτύρια».
ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ!
Αμέσως επιβλήθηκε αυστηρή λογοκρισία στις και ιδρύθηκαν ειδικές επιτροπές λογοκρισίας για τον τύπο, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Κατασχέθηκαν τα βιβλία που δεν άρεσαν στο καθεστώς και οργανώθηκαν δημόσιες τελετές για ν α κ α ο ύ ν, κατά τα χιτλερικά πρότυπα. Ανάμεσά τους, έργα του Φρόιντ, του Τσβάιχ, του Ντοστογέφσκι, του Γκαίτε, αλλά και του Παπαδιαμάντη και του Καρκαβίτσα! Λογοκρίθηκε ακόμα και ο Θουκυδίδης και συγκεκριμένα ο «Επιτάφιος του Περικλή», ενώ απαγορεύθηκε και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που επρόκειτο να ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η παράσταση ανέβηκε μεν, αλλά είχαν αφαιρεθεί κάποιοι «επιλήψιμοι» στίχοι!
Χαρακτηριστικά, ο Κάρολος Κουν είχε αφηγηθεί στην ΕΡΤ (12/9/84) την προσωπική του περιπέτεια:
«Με κάλεσαν στην Ασφάλεια του Μεταξά για απολογία επειδή παρουσιάζω κομμουνιστικά έργα. Τους ρώτησα να μου πουν ποια έργα που ανεβάζω είναι κομμουνιστικά και μου απάντησαν "Ο Πλούτος" του Αριστοφάνη και "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου»!!
Ο Μεταξάς με τον Γκαίμπελς, το 1939, στην Αθήνα |
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
Το εκπαιδευτικό σύστημα υπέστη σημαντική οπισθοδρόμηση, καθώς κύριος προσανατολισμός της μεταξικής εκπαιδευτικής πολιτικής ήταν η ενίσχυση της περίφημης Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ), της οποίας αρχηγός ήταν ο ίδιος ο δικτάτορας και υπαρχηγός ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Παύλος.
Επίσης ο Μεταξάς εκτός από Πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών ήταν συγχρόνως και υπουργός Παιδείας!
Η συμμετοχή στην ΕΟΝ, τύποις δεν ήταν υποχρεωτική, όμως η μη συμμετοχή των νέων είχε δυσμενείς επιπτώσεις, στην πραγματικότητα δηλαδή ήταν αναγκαστική. Οι αντιφρονούντες εκπαιδευτικοί εκτοπίστικαν, με συνέπεια στα σχολεία να γίνεται πλέον συστηματική προπαγάνδα υπέρ του καθεστώτος μέσα από τη διδασκαλία και τα νέα βιβλία. Στην ΕΟΝ ήταν συνεχής η προσπάθεια διαπαιδαγώγησης κατά τα φασιστικά πρότυπα, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Πολύ χαρακτηριστικός ήταν και ο ναζιστικός χαιρετισμός (φωτό). Οι νέοι διδάσκονταν μεταξύ των άλλων, να έχουν ως πρότυπο την αρχαία κοινωνία και εκπαίδευση των Σπαρτιατών (αντί της Αθηναϊκής Δημοκρατίας) και την πίστη στο θεσμό της Βασιλείας. Ως κύριο μέσο θεραπείας των κοινωνικών προβλημάτων προπαγανδιζόταν στα σχολικά βιβλία η ...ελεημοσύνη.
ΤΑ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
Προσπαθώντας να προσεταιριστεί τις τάξεις των αγροτών και των εργατών, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου έλαβε πράγματι ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα. Ανάμεσά τους, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η συνέχιση της αγροτικής μεταρρύθμισης και η καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαιτησίας μεταξύ εργατοϋπαλλήλων και εργοδοτών. Το σημαντικότερο ήταν, ότι έσπευσε να εφαρμόσει αποφάσεις των προηγουμένων κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων για τη λειτουργία του ΙΚΑ, χωρίς όμως να προβλέψει πόρους για τη χρηματοδότησή, με αποτέλεσμα τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης θέσπισε μεν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά οι συνδικαλιστές διορίζονταν από το καθεστώς!
(Να σημειωθεί, ότι η ίδρυση του ΙΚΑ και η θέσπιση του 8ώρου είχαν γίνει πριν από την εγκαθίδρυση της μεταξικής δικτατορίας, με το Ν. 6298/1934, επί Παν. Τσαλδάρη, το ΙΚΑ και με το Π. Δ. 27/6/1932 επί Βενιζέλου, η καθιέρωση του 8ώρου. Είχε προηγηθεί ο νόμος 2269/1920 επί Βενιζέλου πάλι, με τη νομοθετική κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.)
ΟΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ
Μεγάλης έντασης εργατικές κινητοποιήσεις υπήρξαν κατά το διάστημα που προγήθηκε της μεταξικής δικτατορίας.
Στο Σουφλί απεργούν 10.000 μεταξοπαραγωγοί και ξεσπούν αγροτικά συλλαλητήρια στη Μακεδονία και προειδοποιητική απεργία των καπνοπαραγωγών της Καβάλας.
Στις 29 Απριλίου αρχίζει η μεγαλύτερη απεργία διαρκείας στη Θεσσαλονίκη από τους καπνεργάτες, που επεκτείνεται στις Σέρρες, το Λαγκαδά, το Βόλο, τη Δράμα, την Ξάνθη και στην Καρδίτσα.
Η μάνα που θρηνεί το νεκρό γιό της, τον καπνεργάτη Τάσο Τούση κατά τις κινητοποιήσεις του Μαΐου 1936 στη Θεσσαλονίκη, ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον "Επιτάφιο".. |
Αυτή τη φραση έγινε της αεροπορίας την είχα ακουσει πολλες φορές. Δεν ήξερα ότι ήταν σκάνδαλο του Μεταξα! Τάχαμου αγόρασαν αεροσκάφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΟΠΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΗΤΑΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο γελοίος πρέπει να είναι κάποιος, που απαγορεύει τον Θουκυδίδη και τον Σοφοκλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αμφιβάλλω και για τις στρατιωτικές ικανότητες του Μεταξά. Τα θηριώδη οχυρωματικά του ήταν τραγικά παρωχημένα για τον β΄παγκόσμιο και όντως η Γερμανοί τα παρέκαμψαν. Κόστισαν όμως αστρονομικά ποσά δηλ. 1,5 δισ. δραγμές, περίου 60 δισ. ευρώ σημερινά!
Εξαιτίας του κόστους για τη γραμμή Μεταξά, μείναμε χωρίς αεροπορία, γιαυτό ο δικτάτορας δήμευσε καταθέσεις των πολιτών και άρχισε τους γνωστούς εράνους και τελικα τα λεφτά κατέληξαν σε κάποιες τσέπες και έγινε ...της Αεροπορίας, όπως έλεγε ο λαός!!!!
ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΙΠΕ. ΜΗΝ ΤΑ ΜΑΥΡΙΖΟΜΕ ΟΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυντηρησανε την υστεροφημια του οι μεταπολεμικες κυβερνησεις πατωντας πανω στην αρνηση να δεχτει ιταλικα στρατευματα. Ομως η αληθεια ειναι αυτα που λεει ο Γ. Βλαχος της Καθημερινης, οτι ηταν ενα αχρηστο μηδεν. Ως δικτατορας, καμμια αποφαση δεν επαιρνε μονος του στα εθνικα θεματα. Την πραγματικη εξουσια την ειχε ο βασιλιας Γεωργιος, ο οποιος εκανε ακριβως ο,τι του υπαγoρευαν οι Αγγλοι. Ο Μεταξας ηταν ενας κομπλεξικος παλιατσος που χαιρετουσε σαν σε κουκλοθεατρο και τιποτα παραπανω.
ΔιαγραφήΣχετικά με το "ΌΧΙ", συνιστώ ανάγνωση του ημερολογίου του για τις ημέρες αυτές. Δεν τα λένε οι άλλοι. Τα λέει ο ίδιος!
Διαγραφή