Γαλλία: Οι σκοτεινές πλευρές μιας χώρας του φωτός και των αξιών
Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία κάνει πολλούς να αναρωτιούνται, τί ώθησε αυτά τα νέα παιδιά να αιματοκυλήσουν το Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο και να σπείρουν τον τρόμο απ' άκρη σ' άκρη.
Όσο και αν αποφεύγουν να το παραδεχτούν οι Γάλλοι ιθύνοντες, η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Είναι προφανές, πως εξαιτίας της κρίσης αυτής και της αποτυχίας ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο ακραίος ισλαμικός φανατισμός με τραγικά αποτελέσματα.
Η κατάσταση στα banlieues
Σύμφωνα με τους δείκτες, στη Γαλλία η ανεργία των νέων φτάνει το 25%. Υπάρχει όμως και η ακόμα πιο σκληρή πραγματικότητα των banlieues, δηλαδή των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων, που συχνά έρχονται στην επικαιρότητα λόγω βίαιων κοινωνικών αναταραχών. Νέοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά των
μεταναστών από τις πρώην γαλλικές αποικίες αναζητούν εις μάτην ένα ρόλο
στη γαλλική κοινωνία. Οι στατιστικές μιλούν για 9 0% α ν ε ρ γ ί α σ τ ο υ ς ν έ ο υς μ ο υ σ ο υ λ μ ά ν ο υ ς!
Είναι γνωστό, πως οι περισσότεροι εργοδότες αρνούνται να προσλάβουν άτομα με μουσουλμανικό όνομα και τόπο κατοικίας τα banlieues. Το φαινόμενο αυτό έχει προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς, που μεταξύ άλλων, έχουν προτείνει σαν λύση να γίνονται οι αιτήσεις για πρόσληψη εργασίας, ανώνυμα!
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό
Η Γαλλία δεν είναι μόνο η χώρα της της υψηλής αισθητικής σε τομείς από την Τέχνη μέχρι τη μόδα και τη διάσημη κουζίνα της και η χώρα της κουλτούρας και των αξιών, σαν αυτές του συνθήματος " liberté, légalité, fraternité", που ανεμίζει υπερήφανα παντού.
Έχει παράλληλα ένα ιδιαίτερα αμαρτωλό αποικιακό παρελθόν με αποκορύφωμα τις ωμότητες στον πόλεμο της Αλγερίας. Όμως και σήμερα συνεχίζει να "δραστηριοποιείται" στρατιωτικά στην κεντρική Αφρική (Τσαντ, Μάλι), γενικότερα στη υποσαχάρια Αφρική και Μέση Ανατολή, λειτουργώντας σαν το βασικό στρατιωτικό σκέλος ολόκληρης της Ε.Ε.
Να σημειωθεί, πως το 38.000 τόνων πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο"Charles de Gaulle" με 30 αεροσκάφη και συνοδεύοντα πλοία, ήδη πλέει προς τον Περσικό Κόλπο για δράση σε Ιράκ και Συρία.
Περιθωριοποίηση, εγκληματικότητα και τα παρεπόμενα
Χιλιάδες νέοι άνθρωποι αν και φέρουν τη γαλλική υπηκοότητα, αισθάνονται ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την ίδια τους τη χώρα, θεωρώντας ότι βάλλεται το ισλάμ. Παρέμειναν δεύτερης κατηγορίας πολίτες έξω από το
εκπαιδευτικό σύστημα, από την αγορά εργασίας, έξω από τη ζωή. Ένα «βάρος» για την κοινωνική ασφάλιση και «πονοκέφαλος»
για την έννομη τάξη στα προάστια.
Περιθωριοποιούνται συνεχώς και οι φυλακές,
ήδη, από τα τέλη του ’90 γεμίζουν με νεαρούς των υποβαθμισμένων προαστίων, κυρίως αραβικής
καταγωγής. Αρχικά με ελαφρά παραβατικότητα, αλλά σιγά - σιγά κλιμακωνόταν η πορεία προς σοβαρότερα αδικήματα.
Πολύ εύκολα πλέον, ελλείψει και άλλων κοινωνικών κινημάτων, π α ρ α χ ώ ν ο ν τ α ι σ ε τ ζ α μ ι ά και γίνονται έρμαια του ακραίου ισλαμικού φανατισμού. Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ποιός ακριβώς οπλίζει το χέρι τους και τους στρέφει σε φρικαλέες πράξεις, όπως οι πρόσφατες κατά σκιτσογράφων ή των ανύποπτων πελατών ενός παντοπωλείου.
Αναμενόμενη είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και αστυνομεύσεων και επίσης η αυστηροποίηση των νόμων με περιστολή κεκτημένων ελευθεριών. Συγχρόνως υπάρχει φόβος για γιγάντωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή με συνεχιζόμενη την εμπλοκή όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και άλλων δυτικών κρατών.
Ίσως διανύουμε μια νέα εποχή, πολύ διαφορετική.
Φωτ. από freerepublic.com, AFP (Boris Horvat)
Βλεπω να καινε εκκλησιες στην Αφρικη οι μουσουλμανοι και μοιραια αναρωτιεμαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελευθερια η δικη μου σταματαει εκει που βλαπτεται η ελευθερια του αλλου.Αν το δεχτουμε αυτο τι φταινε οι χριστιανοι των μουσουλμανικων χωρων (και τετοιοι υπαρχουν σε ολη την Μ.Ανατολη και Αφρικη )να πληρνουν το τιμημα της ελευθεριας των Ευρωπαικων χωρων .Σε ζητηματα τοσο διαφορετικων κοινωνιων και αρχων ο πλεον ΩΡΙΜΟΣ και σαν τετοιο θεωρω τον δυτικο πολιτισμο οφειλει να σκεφθει ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ,ιδιαιτερα οτις χωρες εκεινες που ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ειναι μεσα στην δικη τους κοινωνια .Το προβλημα της Γαλλιας υπαρχει και σε Σκανδιναυικες χωρες και συντομα θα φανει.παρ ολο που η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ειναι διαφορετικη εκει..Ομως και εκει υπαρχει η Β ΓΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ μη ενσωματωμενη στην σκανδιναυικη κοινωνια πραγμα που θα συμβει και στην Ελλαδα οταν θα μεγαλωσουν τα παιδια των ανεξελεγκτων μεταναστων ..
Νομίζω η καλύτερη λύση είναι η ανεκτικότητα προς τις θρησκείες των μεταναστών να περιοριστεί στο σκέλος που συγκρούονται αυτές με τις δημοκρατικές αξίες της χώρας υποδοχής. Παραδείγματος χάριν, στην Ευρώπη δε θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, γάμοι μεταξύ ανηλίκων, η σαρία κλπ. σε διάφορες μειονότητες αλλοδαπής προέλευσης. Επίσης θα πρέπει να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση των μεταναστών α' και β' γενιάς και οπωσδήποτε ισότητα στις ευκαιρίες εργασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο και να λέμε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποκρίνονται όταν λένε πως φταίει η τάδε θρησκεία που δεν ενσωματώνονται κάποιοι στον κορμό της κοινωνίας. Φταίνε περισσότερο τα κράτη που αδιαφόρησαν και περιθωριοποίησαν πολλές κοινωνικές ομάδες. Αυτή η ιστορία με την πολυδιαφημισμένη ανεκτικότητα, μάλλον περισσότερο προς αδιαφορία μοιάζει.
Φυσικά καμμία προσπάθεια δεν έγινε και για δημοκρατικοποίηση διαφόρων καθεστώτων ανά τον κόσμο. Κανείς δυτικός ηγέτης δε μιλά για το επίπεδο δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία ή την Ταϊλάνδη, αλλά επιλεκτικά τους ενόχλησαν μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ ή την Λιβύη και εξ' αφορμής αυτής τους αιματοκύλησαν. Π.χ. το εμπάργκο η Δύση το θυμάται όποτε την συμφέρει.
Χρειάζεται κατά την γνώμη μου περισσότερο ενδιαφέρον και λιγότερη υποκρισία.