Πλήρης ημερών - 102 ετών - έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 16 Αυγούστου στην Αθήνα, μια εξαιρετική προσωπικότητα των Γραμμάτων, ο ιστορικός και ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1912. Μετά τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, σπούδασε στη Σορβόννη και στο College de France. Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1939), Docteur es Lettres (doctorat d' Etat, 1956). Υπήρξε τακτικό μέλος και διετέλεσε επίσης π ρ ό ε δ ρ ο ς τ η ς Α κ α δ η μ ί α ς Α θ η ν ώ ν στον κλάδο της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.
Ερευνητής στο Επιστημονικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS, 1951-1957) και διευθυντής Eρευνών στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (1954-1957). Το 1959 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέχρι το 1967 που η Χ ο ύ ν τ α τ ο ν α π ο μ ά κ ρ υ ν ε, επανήλθε δε, το 1974.
Από το 1970 έως το 1975 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Lyon II.
Οι μελέτες του επικεντρώθηκαν στην αρχαία και νεώτερη ελληνική ιστορία. Διετέλεσε ακόμη, μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1964-1967), πρόεδρος της Association Lyonnaise d' Etudes Anciennes (1974), πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ιστορικών Επιστημών (1978-1985), μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ιστορικών Επιστημών (1978-1985), ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (1979-1992), πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (1993-1995), επίσης εκ των συνδιευθυντών του δεύτερου τόμου της Ιστορίας της Ανθρωπότητας της UNESCO. Μέλος της Accademia dei Lincei, της Accademia Pontaniana και της Academie des Incriptions et Belles Lettres.
Δημοσίευσε άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα, παρουσίασε ανακοινώσεις σε ξένες Ακαδημίες και συνεργάστηκε για πολλά εκτενή κεφάλαια στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών.
Τιμήθηκε με πληθώρα δ ι α κ ρ ί σ ε ω ν.
Ορισμένα από τα κυριώτερα αυτοτελή έργα του:
Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν τουρκοκρατίαν (1715-1821) βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, La migration grecque en Ionie , Peuples prehelleniques d' origine indo-europeenne, Les Proto-Grecs, The Polis-State, Definition and Origin, Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, Ethne Grecs a l' age du Bronze, Θέματα Νέας Ελληνικής Ιστορίας, Ηρόδοτος κ.ά.
"Τ ά ρ α ξ ε τ α ν ε ρ ά"
Υπήρξε σοβαρός μελετητής της Αρχαίας Γραμματείας και έλεγε χαρακτηριστικά: "...Τα Αρχαία διδάσκονταν ως γραμματική και συντακτικό. Τα κείμενα ήταν πηγή από την οποία παίρναμε γραμματικούς τύπους. Δεν υπήρχε παρακίνηση για διείσδυση στο πνεύμα των αρχαίων. Όσοι μας δίδαξαν Αρχαία Ελληνικά δεν ήξεραν ούτε τους ενδιέφερε η ανάλυση των κειμένων..".
Εξίσου πρωτοπόρες οι μελέτες του για τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Δημιούργησε αίσθηση και προκάλεσε αντιδράσεις όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1939 το βιβλίο του "Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν τουρκοκρατίαν (1715-1821)". Μάλιστα νέα επαυξημένη έκδοση έγινε μόλις πέρυσι (!) από τις εκδόσεις Ηρόδοτος και έγινε τιμητική παρουσίασή του στην Ακαδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ακαδημαϊκός Βασ. Πετράκος είχε αναφέρει για τον Μιχαήλ Σακελλαρίου: «Δημιούργησε παράδοση ιστοριογραφίας της νεότερης Ελλάδος. Χάραξε μέθοδο ιστορική, η οποία θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα μία γενιά αργότερα. Δ ι έ λ υ σ ε ν ο σ η ρ ο ύ ς μ ύ θ ο υ ς και ανέδειξε την αλήθεια, που υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πρώτο μέλημά του».
Επίσης είχε μπει στο σ τ ό χ α σ τ ρ ο πολλών και το 2012, για το βιβλίο του, "Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης (24 Φεβρουαρίου – 23 Μαΐου 1825) ( Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), με θέμα τον εμφύλιο στην Πελοπόννησο κατά την απόβαση του Ιμπραήμ.
Σχετικά:
http://argolikivivliothiki.gr/2012/09/12/sakelariou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου