Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πάλι το θέμα της νέας "Ψυττάλειας" στα Μεσόγεια και μια Δημοτική Αρχή, που κωφεύει ακόμα !...




      Το θηριώδες ΚΕΛ ξαναχτυπά. Ανακοινώθηκε ότι:

       Θα προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων και των άλλων ΚΕΛ της Αττικής μετά από απόφαση του υπουργείου  Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Προηγήθηκε  υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου σύσκεψη με  επείγοντα χαρακτήρα καθώς, όπως ειπώθηκε,  λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σε αντίθετη περίπτωση το θέμα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης, ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Ηλ.. Λιακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ν. Μπάρδης.

    Το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων προγραμματίζεται να εξυπηρετήσει τις περιοχές Ανθούσας, Αρτέμιδας Γέρακα, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Ραφήνας, Σπάτων και θά έχει αποδέκτη τη θάλασσα της Αρτέμιδος στη θέση Βελάνι (ακτή Αγίου Νικολάου).

   Μέχρι στιγμής σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντιδρούν, διότι, οπως επανειλημμένα διακήρυξαν, ο “εθνικός μας εργολάβος ” προσπαθεί πάση θυσία να κατασκευάσει στην ανατολική Αττική ένα νέο θηριώδες κέντρο επεξεργασίας λυμμάτων ΤΥΠΟΥ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ, ΠΑΛΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  με ανοιχτές δεξαμενές (!) και εκροή στη θάλασσα, που με απόλυτη βεβαιότητα θα καταστρέψει κυριολεκτικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάτω Παλλήνης ( Πανόραμα, Μπακαλόπουλο, Ντράφι ), Πικερμίου, Καλλιτεχνούπολης,Ραφήνας, Σπάτων και Αρτέμιδος. 

  Προτείνουν νέα χωροθέτηση ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑ ΔΗΜΟ Η ΕΝΟΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  με χερσαίο αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων κι επαναχρησιμοποίηση των υδάτων.

   Μάλιστα ο ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, έλαβε απόφαση να αγωνισθεί κατά του ανομήματος αυτού και συγχρόνως προχωρά σε κατασκευή δικού του ΚΕΛ. Άλλωστε σήμερα είναι αδιανόητη η κατασκευή τέτοιου είδους κέντρων, αφού πλέον σε όλο τον κόσμο κατασκευάζονται μικρά ΚΕΛ, νέας τεχνολογίας, χωρίς εκροή στη θάλασσα και με ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον!
  Είναι εμφανές ότι το Υπουργείο προσπαθεί με συνοπτικές διαδικασίες να προχωρήσει το έργο με το γνώριμο κάθε φορά τρόπο, επαναλαμβάνοντας δηλαδή τα περί λήξης των προθεσμιών από την ευρωπαϊκή ένωση, ότι θα χαθούν τα κονδύλια κλπ.  

   Ενώ, όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου έχει λάβει απόφαση, ο άμεσα ενδιαφερόμενος ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, παρά το τεράστιο κύμα των αντιδράσεων από τους κατοίκους και την αρνητική  θέση των επιστημόνων επί του θέματος, τηρεί ακόμη (!) "ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΗ " ΣΤΑΣΗ !

       Πάντως πριν λίγες ημέρες οι επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής έσπευσαν σε επείγουσα σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν εξέδωσαν ένα δελτίο τύπου με όψιμες αγωνιστικές κορώνες και κάποιους λεονταρισμούς (!),  το οποίο καλούνται οι δημότες να αποκρυπτογραφήσουν προκειμένου πλέον να πληροφορηθούν τις προθέσεις τους!  Για ένα θέμα που ταλανίζει όλους, ως μια επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, η Δημοτική Αρχή λειτουργεί, όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ένας δημότης, με μυστική διπλωματία, ωσάν να πρόκειται για τη συνθήκη των Σεβρών! Λειτουργεί δηλαδή πέραν κάθε δεοντολογίας για ενημέρωση των δημοτών, σε περιφρόνηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και σε πλήρη προσβολή των δημοκρατικών θεσμών... Ενας Δήμος, οφείλει πάντα όχι μόνο να ενημερώνει, αλλά και να συσκέπτεται με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες καί όσους αγωνίζονται για την ενδεδειγμένη λύση,  ώστε να υποβοηθηθεί στο έργο της.

     Όλοι γνωρίζουμε, πως  ΤΟ  ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΡΚΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ! 
  
  ΕΝΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ !


   Η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων κατά του ΚΕΛ δηλώνει ότι οι κάτοικοι είναι σε εγρήγορση και τυχόν απόπειρα από τη Δημοτική Αρχή να λάβει αποφάσεις ερήμην τους δεν πρόκειται να επιτύχει. Εξάλλου ήδη δύο πόλεις (Ραφήνα, Πικέρμι), έχουν αποφασίσει για δικό τους ΚΕΛ. 

    ΤΙ  ΣΤ'  ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ;

     Το θέμα είναι άκρως σοβαρό, αφορά μια τεράστια περιοχή της Αττικής και φυσικά θα επανέλθουμε σύντομα με απόψεις των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου