Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Παλλήνη σήμερα εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

                                     Ο Δήμος Παλλήνης και ο "Παλληνέας"  διοργανώνει εκδήλωση  για τα 100 χρόνια από το Θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:00 μμ στο εκκλησάκι Αγίου Νικολάου Παλλήνης
         
 
                                      Ο Α. Παπαδιαμάντης επισκεπτόταν το Χαρβάτι πολύ συχνά, έγραφε διηγήματα γι' αυτό το χωριό και απολάμβανε την παρέα των απλών εργατών, των «κολίγων» του αγροκτήματος Θεοφιλάτου, τους οποίους και εξύμνησε στα σχετικά με το Χαρβάτι αφηγήματά του.Οι λόγοι που οδηγούσαν τον Παπαδιαμάντη στο Χαρβάτι ήταν πολλοί. Ένας από αυτούς ήταν και το γεγονός ότι κάποιες γωνιές του ήσυχου Χαρβατιού εκείνης της εποχής του θύμιζαν μερικά από τα ονειρεμένα τοπία του νησιού του, της πολυαγαπημένης του Σκιάθου. Από το παράθυρο του ξενώνα του στο κτήμα Θεοφιλάτου αντίκρυζε, τα πρωινά πού ξυπνούσε, πάνω σ' ένα γειτονικό λοφίσκο ένα ταπεινό εκκλησάκι του προστάτου των ναυτικών Αγίου Νικολάου που, όπως συνέβαινε με εκείνο του Προφήτου Ελισσαίου στην Αθήνα, του θύμιζε πάρα πολύ τα μικρά ξωκκλήσια της Σκιάθου.
Ο Παπαδιαμάντης στο διήγημα του «Ο Επιτάφιος και η Ανάσταση εις τα χωρία» περιγράφει με θρησκευτική ευλάβεια την ακολουθία του Επιταφίου στο «ταπεινό παρεκλήσι». όπως αποκαλεί το ναϊδριο του Αγίου Νικολάου. (Α'Μέρος του διηγήματος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» των Αθηνών της 7* Απριλίου 1887).

Στο Β' Μέρος, που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα της 10™ Απριλίου 1887, ο Παπαδιαμάντης περιγράφει τη λειτουργία της Αναστάσεως στον ίδιο ναό και εξυμνεί τους χωρικούς: «Οι καλοί χωρικοί μετά μεγίστης ευλαβείας ηκροώντο τα ιερά άσματα». Στη συνέχεια περιγράφει διάφορα τοπικά έθιμα όπως το μοίρασμα κόκκινων αυγών, («γνήσιο ελληνικό έθιμο») όπως και την ανάρτηση στο δεξιό μανουάλιο «ενώπιον της εικόνος του Χριστού τσαντήλαν νωπού τυρού, άλλο πασχάλιον έθιμον των αγροτών της Ελλάδος».
Ευτυχώς αυτός ο ναός τον οποίον έχτισε ο Νικόλαος Θεοφιλάτος σώζεται μέχρι σήμερα πανέμορφος μέσα στην ταπεινότητά του, χάρις στη ριζική και προσεγμένη ανακαίνιση.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου