Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Παράδειγμα και η Ουγγαρία για την Ελλάδα ! Στην Ουγγαρία οι πρώην πρωθυπουργοί πάνε φυλακή !


Όταν ακούσουμε για  ευθύνες πρωθυπουργού σε υπόθεση ανταλλαγής οικοπέδων μιας λίμνης  και της αύξησης του κρατικού χρέους, το μυαλό μας  πάει ασφαλώς - που αλλού; - στις ευθύνες  για την υπόθεση Βατοπεδίου και στις ευθύνες για την τραγική οικονομική  κατάσταση της χώρας μας. Αλλά φευ! Δεν πρόκειται για την Ελλάδα αλλά για την Ουγγαρία ! Ιδού!
Με 306 υπέρ και 52 κατά στο σύνολο των 386 μελών της, η ουγγρική Βουλή ψήφισε  την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Φέρεντς Τζιούρτσιανι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ενδεχόμενη δίωξή του από τη γενική εισαγγελία, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και πρόκλησης ζημίας στο κράτος, ενός και πλέον δισεκατομμυρίων ουγγρικών φιορινίων.
Σημειώνεται ότι η άρση ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού αφορά την αποκαλούμενη «υπόθεση Σούκορο», γύρω από την αμφισβητούμενη αγοροπωλησία οικοπέδων στην ομώνυμη περιοχή προστατευόμενης φύσης στη λίμνη Βέλενσερ, έξω από τη Βουδαπέστη, στην οποία ένας αμερικανο-γερμανο-ισραηλινός επενδυτικός όμιλος του ουγγρο-ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία Γιόαβ Μπλουμ σχεδίαζε τη δημιουργία ενός ουγγρικού «Λας Βέγκας», κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τζιούρτσιανι χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως “ψεύδη” και τη διαδικασία εναντίον του ως “πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών”.
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Πέτερ Πολτ, από την προβλεπόμενη ανταλλαγή ακινήτων ανάμεσα στο ουγγρικό κράτος και τον επιχειρηματία, προκλήθηκε ζημία στο ουγγρικό κράτος ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων φιορινίων, εξαιτίας λανθασμένων αξιολογήσεων, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται ότι άσκησε επιρροή στη διαδικασία έγκρισης από την πολεοδομία.

Στο στόχαστρο υπυ νυν πρωθυπουργού  βρίσκονται οι Σοσιαλιστές προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα 2002 μέχρι 2010, τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για την αύξηση μέσα στην οκταετία, του κρατικού χρέους, από το 53% στο 82% του ΑΕΠ, κάτι, που, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, συνιστά ένα “πολιτικό έγκλημα”.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική πλειοψηφία ανέθεσε ήδη στην Επιτροπή Συντάγματος της Βουλής την εξέταση των νομικών δυνατοτήτων για την παραπομπή σε δίκη των επικεφαλής των προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκεκριμένα, των πρώην πρωθυπουργών Πέτερ Μέντγκιεσι (2002-2004), Φέρεντς Τζιούρτσιανι (2004-2009) και Γκόρντον Μπαινάι (2009-2010), του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο, μετά τις εκλογές του Απριλίου 2010, βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου