Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Μια νεαρή στη Συρία, της οποίας το διαμελισμένο σώμα εντόπισε τυχαία η οικογένειά της σε νεκροτομείο ενώ βρισκόταν εκεί για να αναγνωρίσει το πτώμα του αδελφού της, λέγεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει...
τη ζωή της σε συνθήκες κράτησης κατά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε σήμερα ανθρωπιστική οργάνωση.

Η 18χρονη Ζαϊνάμπ αλ Χόσνι από την πόλη Χομς βρέθηκε αποκεφαλισμένη, με ακρωτηριασμένα τα χέρια και γδαρμένη, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Η νεαρή απήχθη τον Ιούλιο από άνδρες που φέρεται να ανήκουν στις δυνάμεις ασφαλείας προφανώς σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον ακτιβιστή αδελφό της, τον Μοχάμαντ Ντεεμπ αλ Χόσνι για να παραδοθεί, υποστηρίζει η οργάνωση.

Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας έτσι σε 103 τον αριθμό των νεκρών ενώ τελούσαν υπό κράτηση από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμνηστίας.

"Αν επιβεβαιωθεί ότι η Ζαϊνάμπ βρισκόταν υπό κράτηση όταν πέθανε, η περίπτωσή της θα είναι μια από τις χειρότερες υποθέσεις θανάτου υπό κράτηση που έχουμε δει μέχρι τώρα," αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φίλιπ Λούθερ, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δεκαπέντε θάνατοι κρατουμένων καταγράφηκαν από την Αμνηστία από τα τέλη Αυγούστου και οι νεκροί έφεραν σημάδια από ξυλοδαρμό, σφαίρες και μαχαίρι, αλλά όπως είπε ο Λούθερ, η περίπτωση της Ζαϊνάμπ είναι "ιδιαίτερα σοκαριστική."

Ο 27χρονος Μοχάμαντ διοργάνωνε διαδηλώσεις στην Χομς, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών επεισοδίων με αίτημα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η μητέρα του κλήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας αυτόν τον μήνα να παραλάβει το πτώμα του από στρατιωτικό νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Το πτώμα του έφερε σημάδια βασανισμού: μελανιές στην πλάτη και εγκαύματα με τσιγάρο στον κορμό. Είχε δεχτεί πυροβολισμό στο δεξί χέρι, το δεξί πόδι και τρεις πυροβολισμούς στο θώρακα, καταγγέλλει η Αμνηστία.

Η μητέρα του τυχαία ανακάλυψε το διαμελισμένο πτώμα της Ζαϊνάμπ στο ίδιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η μητέρα φέρεται ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο το οποίο έγραφε ότι η Ζαϊνάμπ και ο Μοχάμαντ απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από ένοπλη οργάνωση.

"Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βασανισμοί και οι δολοφονίες μειώνονται στη Συρία," λέει ο Λούθερ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι 700 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν δολοφονηθεί από τρομοκράτες και στασιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου