Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Σάλος στη Δικαιοσύνη. Αποχωρούν Πεπόνης - Μουζακίτης!





       Οι οικονομικοί Εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δήλωσαν χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ότι δεν επιθυμούν παράταση της θητείας τους.

Η θητεία τους έφερε στη δημοσιότητα τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. Εκτός της «λίστας Λαγκάρντ», που αποκαλύφθηκε μεν από τον Τύπο, αλλά την ανέσυρε με εντολή για προκαρκτική ο κ. Πεπόνης, από το γραφείο τους πέρασαν πολλές υποθέσεις με επίκεντρο τραπεζίτες, πρώην πρωθυπουργούς, ακόμα και τα κόμματα, που δανειοδοτήθηκαν.

 

                                         Οι λόγοι της αποχώρησης

 

Δύο ήταν τα θέματα που μέτρησαν στην απόφασή τους:

      Το ένα ήταν η δημιουργία του θεσμού του εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος ε π ι κ α λ ύ π τ ε ι,   τ ι ς   α ρ μ ο δ ι ό τ η τ έ ς  το υ ς  και τους περιορίζει σε εισαγγελείς της φοροδιαφυγής...  Μάλιστα σκανδαλωδώς, δεν προβλέφθηκε καν μεταβατική διάταξη και πλέον ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν ακόμα και τις εκκρεμείς δικογραφίες τους!

«Εμείς εφαρμόζουμε μόνο τον νόμο» έλεγαν σε όσους τους ρωτούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, παρ' ότι είχαν σαφή άποψη και για τη διάταξη που απάλλασσε τους τραπεζίτες από τις ευθύνες της δανειοδότησης των κομμάτων.

      Θεωρείται, πως «μέτρησε» στην απόφασή τους και η έλλειψη συνεργασίας με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεδομένου, πως οι σχέσεις τους ειδικά μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Λαγκάρντ ήταν από ψυχρές έως ανύπαρκτες.

 

                              «...τα έβαλαν με το σύστημα και την εξουσία»                                       

      Τον τελευταίο καιρό ερευνούσαν την υπόθεση των παράνομων δανειοδοτήσεων και επιχορηγήσεων εταιρειών, ενώ εκκρεμεί το πόρισμά τους για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και για τη δανειοδότηση των κομμάτων με εκατομμύρια ευρώ.

Συν τοις άλλοις, άρχισαν και διάφορες συκοφαντικές διαρροές όπως π.χ. για σχέσεις τους με συγκεκριμένο κόμμα κ. ά., πράγμα που θεωρείται απολύτως υποβολιμιαίο σκηνικό, στημένο από παράγοντες της εξουσίας.

Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν υποβάλει παραιτήσεις λόγω πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο τους, προκαλώντας έρευνα του Αρείου Πάγου για όσα κατήγγειλαν. Τότε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τη θητεία τους.

Θα μείνουν στην ιστορία της Δικαιοσύνης, έλεγε στο «Βήμα» παλαιός δικηγόρος και πολιτικός «ως μεμονωμένοι ρομαντικοί, που τα έβαλαν με το σύστημα και την εξουσία».

 

 

Πηγές: vima.gr. news247.gr, enet.gr

 


3 σχόλια:

  1. Αφού δεν τα κατάφερε η Εξουσία με υπηρεσιακές και πολιτικές παρεμβάσεις, φημολογίες στον Τύπο σε βάρος τους κλπ., έκανε πιο μεθοδική δουλειά. Θεσμοθέτησε νέα θέση Εισαγγελέα και ψαλίδισε τις αρμοδιότητες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων! Και γιατί να μην το κάνει η τρικομματική, αφού οι αντιδράσεις είναι υποτονικές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Ακόμη χειρότερα που μέχρι στιγμής ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν έχει αντιδράσει. Όσο για το λαό, του αρκεί να βολεύεται με τις ελπίδες που του δίνει ο Σαμαράς, με τα συσσίτια... Πού να ασχοληθεί τώρα με την παραίτηση δυο εισαγγελέων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ο λαος ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ με τις ελιδες σημαινει ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ,και αυτο πρεπει να το λαβουμε υπ οψιν.ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ,ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ, ΤΟΤΕ.Περιμενω να δω τι θα κανουν μετα,και κυριως ΑΝ ΘΑ ΠΟΛΙΤΕΥΘΟΥΝ.Εχει καει η γουνα μας απο δικαστικους με πολιτικες φιλοδοξιες ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ με πολιτικες φιλοδοξιες ,ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΔΟΕ ,που καταθετουν για λιστες σημερα ετσι αυριο αλιως,επισης με πολιτικες φιλοδοξιες.Περιμενω να δω και τα πεπραγμενα της νεας αρχης.Οτι εκαναν μεχρι τωρα καλως καμωμενο ειναι ,ανοιξαν δρομο σε πολλες υποθεσεις ,περιμενουμε συνεχεια απο την νεα κυρια,και κυριως καλη στελεχωση.Δεν γινεται να κυνηγας αγριογουρουνα με νεροπιστολο,ΟΣΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ.Οταν θα απαΛλαχθουν απο το βαρος της θεσης τους, ελπιζω να ΜΙΛΗΣΟΥΝ ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥΝ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ,αφηνοντας ενα μεγαλο ΓΙΑΤΙ, οπως και τοτε που ξεπαραιτηθηκαν. Περιμενω επισης και τις αντιδρασεις των κομματων, που θα δειξουν πολυ περισσοτερα απο οσα θα πουν, η ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΝ,για τα γιατι καιτα διοτι των παραιτησεων.Με κλειστα ολα τα χαρτια, δεν ειμαι τοσο σοφος να βγαζω συμπερασμα ακομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή