Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Στον "μέτοικο"...



       Ο Ζωρζ Μουστακί, που έφυγε αυτές τις μέρες, υπήρξε και στη ζωή του ένας  μέτοικος και πραγματικός πολίτης του κόσμου. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια από  γονείς ελληνοεβραίους της Κέρκυρας. Το μικρό του όνομα ήταν αρχικά Γιουσέφ (Yussef Mustacchi) και το άλλαξε αργότερα σε Ζωρζ τιμώντας τον Georges Brassens.

 Οι καταβολές του από την Αίγυπτο, τη M. Ασία, την Ελλάδα, την Ιταλία και η ζωή του στο Παρίσι διαμόρφωσαν τον καλλιτέχνη Ζωρζ Μουστακί, που συνέθετε όμορφες ρομαντικές μπαλλάντες με ποιητικούς στίχους. Τραγούδησε σε πολλές γλώσσες και έγραψε τραγούδια, μεταξύ άλλων, για την Εντίθ Πιαφ, τη Δαλιδά, τον Υβ Μοντάν, τη Ζυλιέτ Γκρεκό.

       Τη δεκαετία του 1960  ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα, όταν μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκη. Το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά και το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στη μικρού μήκους ταινία του Ροβήρου Μανθούλη, «nous sommes deux», στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Θεοδωράκης.. 

      Το τραγούδι που τον έκανε διάσημο, "ο μέτοικος" (le métèque), ίσως είναι αυτό που απηχεί περισσότερο την προσωπικότητά του και χαρακτηρίζει το πέρασμά του από τη ζωή...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου