Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα αιματηρά μέτρα οκτώ δις, για 2015-2016



     
 

      H 11σέλιδη εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με ημερομηνία 7 Μαΐου, που δόθηκε δημοσιότητα, ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Απαιτούνται νέες περικοπές στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2015 και του 2,2% για το 2016 ή όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters, θα πρέπει να φτάσουν τα 8 δις ευρώ και «η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014». 

H ανάλυση βιωσιμότητας χρέους παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Το φθινόπωρο θα επαναξιολογηθεί το μέγεθος του κενού από την Αθήνα και τους δανειστές και θα συζητηθούν τα νέα μέτρα για την κάλυψή του.

Μεταξύ των στόχων που δεν επιτεύχθηκαν, αναφέρονται, η μη αύξηση στο 35% του μεριδίου των γενοσήμων στο σύνολο των φαρμάκων, η μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και καθυστέρηση της μεταβίβασης 40 νέων κρατικών ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

                                             Εσωτερικές αντιδράσεις

 

      Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, η  Κ υ β έ ρ ν η σ η  εκτιμά, πως το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015- 2016 θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας για την περίοδο 2013- 2014.  Από την πλευρά του ο Ευάγγ. Βενιζέλος, εκφράζει την αντίρρησή του σε νέα μέτρα και την πεποίθηση ότι θα βρεθούν πρόσθετοι πόροι.

      Ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του  Σ Υ Ρ Ι Ζ Α, καθηγητής Γ. Μηλιός, σε δήλωσή του αναφέρει, ότι σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις.€, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας. 

Διαπιστώνει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται, πως η ανεργία και η ύφεση είναι μεγαλύτερες από ό,τι είχε προβλέψει και επίσης την αντίφαση ανάμεσα στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της.

Δηλώνει, ότι η μοναδική λύση είναι η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

 

Πηγές: iefimerida.gr, left.gr, kerdos.gr 

1 σχόλιο:

  1. AYTO EINAI Η ΦΟΒΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ? Δυο αντιθετες ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ....ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ .....ΜΕΛΛΟΝ ,ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ?
    Ενα κρατος μπορει να βγει στις αγορες οταν βρισκει χαμηλα επιτοκια δανεισμου.θΥΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ,οταν τα spreads,ανεβηκαν στα υψη,και τα επιτοκια δανεισμου ΗΤΑΝ απαγορευτικα.ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ.Δεν χρειαζονται καθηγητες ουτε επιτροπες για το βεβαιωσουν.ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ LIVE.Εκει που διαφωνει ο κ.καθηγητης ειναι στο ΟΤΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ .....ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ..... ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ....(δηλαδη δεν θα μειωσουμε δαπανες και ουτε θα ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ) ..ΑΥΤΑ ΘΑ ....ΦΕΡΟΥΝ μειον 7,5 δις ΑΡΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.Η πραγματικοτητα αυτη την στιγμη ειναι οτι τα spredς εχουν πεσει στα επιπεδα του 2010 ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ.ΑΝ ΑΝΕΒΟΥΝ ΠΑΛΙ ,ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ η επιτροπη ,ΑΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ?Τι λεει η ευρωπαικη επιτροπη?.Αυτη την στιγμη υποθεσεις κανουν και οι δυο ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ και για διαφορετικα θεματα.
    Διαλεγετε και παιρνετε,εγω θα περιμενω να δω την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πορεια.Δεν ειμαι στοιχημενος με ιδεολογιες , αλλα με την πραγματικοτητα,και η πραγματικοτητα αυτη την στιγμη διαψευδει την ΕΚΘΕΣΗ,ΤΗΣ 7 ΜΑΙΟΥ,ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ. Ο Κ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΔΙΑΦΩΝΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.Μεχρι τοτε θα ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΚΑΤΟ ΦΟΡΕΣ ΓΝΩΜΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.Λογος να γινεται λοιπον για την επιτροπη, την κυβερνηση και την αντιπολιτευση.Η ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΩΝΙΑ? αυτο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ το αντιθετο θα ηταν .Και η μεν επιτροπη οφειλει να παραδωσει πορισμα εκτιμησης για αυτο πληρωνονται .Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ?Τιποτα πιο επειγον και απαραιτητο δεν εχουν να κανουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή