Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Επίτροπος Μπαρνιέ: Η Κύπρος, το "μοντέλο" για διάσωση τραπεζών

        Η διάσωση μέσω των καταθέσεων κατά το παράδειγμα της Κύπρου, θα περιλαμβάνεται στη μελλοντική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, αναφέρει ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, για το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των
καταθέσεων. Ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει, ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν  εγγυημένες και θα εξαιρούνται από τη συνεισφορά για δαπάνες εξυγίανσης μέσω του εργαλείου διάσωσης με ίδια μέσα. Σχετικά με τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο πλαίσιο του μελλοντικού πλαισίου εξυγίανσης, το ζήτημα αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

 

                       Tο ενδεχόμενο να παραβιαστεί το όριο των 100.000

 

       Όμως οι διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. για  εγγύηση των καταθέσεων,  στερούνται πλέον αξιοπιστίας, αφού:

- Παρά την ύπαρξη ευρωπαϊκής συνθήκης που ορίζει το όριο προστασίας των καταθέσεων,  στο  1ο eurogroup  ομόφωνα οι 17  Υπουργοί των Οικονομικών επικύρωσαν  χ ω ρ ί ς   κ α ν έ ν α    ε ν δ ο ι α σ μ ό    το κούρεμα κάτω των 100.000 στις κυπριακές τράπεζες ανεξαιρέτως. 

- Το θέμα της εγγύησης μέχρι τις 100.000 αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης στην Ε.Ε. και κατά τους οικονομικούς αναλυτές, το ποσό των   2 0. 0 0 0   αποτελεί το defacto νέο όριο προστασίας. Άλλωστε "συμπτωματικά", αυτό ήταν και το όριο στα ποσά των καταθέσεων που απαλλάσσονταν από κούρεμα στο 1ο Eurogroup για την Κύπρο...

- Το δόγμα bail-in αποτελεί πλέον γεγονός και πολλοί σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία τους βάσει του ορίου των 100.000, με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενο κούρεμα να μην βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις ανασφάλιστες καταθέσεις για το bail-in. Φυσικά, ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστούν είναι απλά  ν α   κ α τ έ β ε ι   τ ο   ό ρ ι ο  ασφαλείας. Στοιχειώδες!

-Eνόψει του γεγονότος ότι οι περισσότερες τράπεζες στο δυτικό κόσμο είναι κατ’ ουσίαν πτωχευμένες, είναι ανώφελο να ευελπιστεί κανείς σε τήρηση δεσμεύσεων, συνθηκών και υποσχέσεων. Το παράδειγμα της Κύπρου έδειξε, ότι οι όποιες συνθήκες αναθεωρούνται οποιαδήποτε στιγμή.

 

Πηγές: imerissia.gr, e-cynical.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ...Ο ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΘΕΤΩΣ. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.....ΠΑΝΤΩΣ.... ΔΕΝ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ.Ποιος ΤΟ ΚΑΝΕΙ?Τ ο χρηματιστηριο ποιος το ανεβαζει?ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ .ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΑ, ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙΤΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν παρ ελπιδα,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ που δεν ασχολειται με ψυχικα φαινομενα αλλα με ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ,η απαντηση ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΔΝΤ.Εκει ερχεται και κουμπωνει.
    Οι μεγαλοι ασχολουνται με ΙΔΕΕΣ, οι μεσαιοι με ΓΕΓΟΝΟΤΑ και οι μικροι ....ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΒΡΩ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ. ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΜΥΑΛΟ ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ , ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ.Το επιχειρημμα περιπου ΣΚΑΣΕ ,ειναι χαρακτηριστικο της ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΙΑΣ που μας δερνει ακομα.ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΛΕΕΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ,ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΚΑ.Ο Σαμαρας,ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΝΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΑΣ .που τον υποστηριζει...... τετοια απλοικοτητα σκεψης κατανταει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΧΕΔΟΝ .........ΛΟΓΟΚΡΙΤΙΚΗ.Βοηθεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή