Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η Τουρκία διολισθαίνει προς τον ισλαμικό φανατισμό


     

       Άλλη μία καταδίκη στην Τουρκία για προσβολή της θρησκείας. Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάστηκε συγγραφέας αρμενικής καταγωγής σε φυλάκιση περίπου ενός χρόνου, για προσβολή του Μωάμεθ.  Λίγες εβδομάδες πριν είχε υπάρξει άλλη μία καταδίκη για παρόμοια περίπτωση, με αποτέλεσμα κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο Σεβάν Νισανγιάν, συγγραφέας και blogger, διαμαρτυρόμενος για την καταδίκη αυτή, ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ιδού το άρθρο για το οποίο επιβλήθηκε καταδίκη 13,5 μηνών από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για την προσβολή θρησκευτικών μπλα μπλα μπλα».

Το θέμα αφορούσε περυσινή ανάρτηση σε blog, με τίτλο «Η ρητορεία μίσους πρέπει να καταπολεμηθεί». Στο κείμενο αναφερόταν: «Δεν είναι ρητορεία μίσους να κοροϊδεύει κάποιος έναν Άραβα αρχηγό, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε επικοινωνία με τον Αλλάχ πριν από εκατοντάδες χρόνια, αποκομίζοντας έτσι, τα ανάλογα πολιτικά, οικονομικά και σεξουαλικά οφέλη. Πρόκειται για μια απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης, με σχεδόν παιδαριώδη τρόπο».

Η επιβληθείσα ποινή στο Νισανγιάν δεν είναι εξαγοράσιμη, αλλά  υπάρχει δικαίωμα έφεσης.

Πηγές: infognomonpolitics.blogspot.gr από ΑΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα:

    Άρθρο 198 §1 : «με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό»

    Άρθρο 199 : «όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξερει κανεις σας, αλλη χωρα στην ΕΕ που η κυβερνηση να ορκιζεταισε παπαδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μουσταφά Κεμάλ επέβαλε και ισχύει ακόμη, πλήρη χωρισμό θρησκειών από το κράτος. Έτσι, ούτε ορκίζονται οι βουλευτές ενώπιον ρασοφόρων, ούτε επιτρέπεται να κυκλοφορούν κληρικοί όλων των θρησκειών (και του Ισλάμ φυσικά ) με τη στολή τους δηλαδή ράσα κλπ. δημοσίως, ο πολιτικός γάμος είναι υποχρεωτικός κ.ά. Και όλα αυτά από τη δεκαετία του '20!

    ΑπάντησηΔιαγραφή