Τρίτη 2 Απριλίου 2013

O δρόμος της Ισλανδίας (Από άρθρο της Ζ. Ζήκου)








       Σε άρθρο της στη "Καθημερινή" η γνωστή αθρογράφος επί οικονομοκών θεμάτων, επισημαίνει:

 

        Το δράμα της Ελλάδας και της Κύπρου μάς υποχρεώνει να υποκλιθούμε με σεβασμό στην ιστορική λύση για την κρίση, που επέλεξε ο λαός της Ισλανδίας. Εκαναν κάτι που ισοδυναμεί με την εξέγερση των δούλων: 

Στους Βρετανούς και Ολλανδούς τραπεζίτες, που απαίτησαν να πληρώσει ο  λαός τα δανεικά που είχαν δώσει σε Ισλανδούς τραπεζίτες, η Ισλανδία έθεσε όρους που διασφαλίζουν τη λαϊκή και την εθνική κυριαρχία:

1. Να ληφθούν υπόψη οι εξαιρετικές συνθήκες στη χώρα και  να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες.

 2. Ως κυρίαρχο κράτος αποκλείει οποιαδήποτε νομική αξίωση επί των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της ως κυρίαρχου κράτους.

Αντί δηλαδή να υποταχθεί στην επιβολή μέτρων λιτότητας, το ισλανδικό κοινοβούλιο εξάρτησε τις πληρωμές προς τους δανειστές από την ικανότητα της ισλανδικής οικονομίας να κάνει αυτές τις πληρωμές, «από την οικονομική ανάπτυξη και τις μεταβολές του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς και από τις μεταβολές του πληθυσμού και τη συμμετοχή του στην αγορά εργασίας».

       Αν και σύσσωμο το ευρωπαϊκό κατεστημένο αντέδρασε με οργή, πλέον, το ποσό της οφειλής που αποφάσισε να καταβάλει η Ισλανδία είναι ανάλογο με την ανάπτυξη της οικονομίας της.  Οι όροι που έθεσε, έδειξαν ότι οι χρεωμένες χώρες δεν είναι καταδικασμένες. 

Η χώρα που συνετρίβη από το τραπεζικό κραχ του 2008, έχει ανακάμψει ζωηρά. 

 

-Υποτίμησε 40% το νόμισμά της, για να γίνει πιο ανταγωνιστική και για να αποτρέψει τις περιττές εισαγωγές.

 

- Κήρυξε στάση πληρωμών.

 

-Έστειλε στη φυλακή τον πρώην πρωθυπουργό Γκέιρ Χάαρντε και τον τραπεζίτη Χρέινταρ Μαρ Σίγκουρντσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της της άλλοτε μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας, Kaupthing.

 

      Την τιμώρησαν οι αγορές; Οχι. Η Ισλανδία μπορεί και δανείζεται ξανά, η οικονομία της αναπτύσσεται, ο πληθωρισμός πέφτει και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απαλλάχτηκε από τα στεγαστικά του δάνεια. Πήραν τη χώρα τους στα χέρια τους και ανταμείφθηκαν. Εχασαν; Οχι.

 

Όλο το άρθρο:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_30/03/2013_490896


1 σχόλιο:

  1. Δεν ξερω αν προσεξατε οτι ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ 40%
    Δεν γνωριζω αν η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ που επεβληθη στην Ελλαδα με μειωση μισθων και αυξηση φορολογιας,μειωση κοινωνικων παροχων ,ΕΧΕΙ ΤΟ ιδιο μεγεθος ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ως μελος της ΕΕ δεν μπορει να υποτιμησει ενα νομισμα οπως το ευρω .Εκανε λοιπον εσωτερικη υποτιμηση.Αν ειχε ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ επρεπε να το κανει ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙα και την εσωτερικη υποτιμηση.Αν το κανει τωρα ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ (με δεδομενο οτι υπολογιζεται περιπου στο 30 %η εσωτερικη και στο 40%η εξωτερικη) 70% .ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΩΡΑ?
    Στην πολιτικη και την οικονομια ο χρονοσ ειναι ο καθοριστικος παραγων .Το παραδειγμα της Κυπρου,λαθος χρονος και ανετοιμοτης ,τους οδηγει στον δρομο της ελλαδας.ΑΦΟΥ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ.Μπαινεις σε μονοδρομο που δεν μπορεισ να τον παρεις αναποδα ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙς ΑΠΟ ΜΕΤΩΠΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή