Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η Θάτσερ και η κληρονομιά του νεοφιλελευθερισμού που στοιχειώνει τον πλανήτη



      Απεβίωσε η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Guardian τη χαρακτηρίζει, ως την πιο ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της χώρας, μετά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και ως μια παγκόσμια πρωταθλήτρια της ελεύθερης αγοράς. 

Η επονομαζόμενη "Σιδηρά Κυρία" διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1975 ως το 1990.

Τόνωσε τον πατριωτισμό των Βρεττανών μετά τον πόλεμο στα Φώκλαντς με την Αργεντινή, αλλά η οικονομική της πολιτική προκάλεσε τεράστια αύξηση της ανεργίας. Συγκρούστηκε σκληρά με μεγάλες κοινωνικές ομάδες και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τον "κεφαλικό φόρο" που επέβαλε στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Ο θατσερισμός έχει ταυτιστεί με τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας και τη λιτότητα,  που συνεχίζουν να μαστίζουν την Ευρώπη. 

      Βρισκόταν σε κοινή ιδεολογική κατεύθυνση με με το Ρήγκαν και μαζί αποφάσισαν να εφαρμόσουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές του οικονομολόγου Μίλτον Φρήντμαν, του οποίου τα διδάγματα είχε ακολουθήσει μέχρι τότε μόνο ο δικτάτορας της Χιλής και μετέπειτα φίλος της, Πινοσέτ.

Σήμερα ωστόσο, αυτό το οικονομικό μοντέλο σωριάζεται με πάταγο και τα αρνητικά συναισθήματα για την Σιδηρά Κυρία εξακολουθούν να είναι έντονα, όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η εφαρμογή του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού από Θάτσερ και Ρήγκαν θεωρείται η πηγή του κακού για την τωρινή κρίση... 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου