Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ο Κώστας Γαβράς σε τεράστια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τη διάσωση ιστορικού κινηματογράφου


 





       Η κυβέρνηση Ερντογάν σκοπεύει να γκρεμίσει ένα παλιό τμήμα του κέντρου της Κων/πολης και να το "αναπλάσει". Το γεγονός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ως έγκλημα σε βάρος του ιστορικού παρελθόντος της. Η αρχή γίνεται από την περιοχή του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ στο Μπέγιογλου, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα να κατεδαφισθεί.* 

O διάσημος έλληνας σκηνοθέτης  Κώστας Γαβράς βρέθηκε μαζί με άλλες τουρκικές αλλά και διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών στη μαζική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη, για τη διάσωση  κινηματογράφου και τη ματαίωση των σχεδίων που προβλέπουν στη θέση του ένα ε μ π ο ρ ι κ ό   κ έ ν τ ρ ο  με όροφο multicinema...

 

  Ο κινηματογράφος "Εμέκ" είναι ένα  ιστορικό κτίριο, που χτίστηκε το 1884 και συνδέθηκε άρρηκτα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κων/πολης. 

 

 

         Την Κυριακή η αστυνομία σε μια προσπάθεια να διαλύσει την πορεία χιλιάδων ανθρώπων, καθώς και την καθιστική διαμαρτυρία, μπλόκαρε  δρόμους  και έριξε δακρυγόνα και νερό, μετά από προειδοποίηση πως η διαδήλωση ήταν παράνομη.

 Emek_7Nisan_9057K Πολλοί διαδηλωτές διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς και έγιναν συλλήψεις.

 

       Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τη  βία της αστυνομίας κατά των «διαδηλωτών που δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υπερασπίζονται ένα στοιχείο πολιτισμού της πόλης τους».

 

 

 

 

*Σημείωση: 

Η ανάπλαση που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν με στόχο να μετατρέψει την Πόλη σε ένα είδος Ντουμπάι έχει κατακριθεί ιδιαίτερα και έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια για το θέμα . Ανάμεσα στις "απειλούμενες" περιοχές και αυτές των ελληνικών συνοικιών. Πολύ καλή η σχετική ανάλυση του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, εδώ: 

 

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=39971

 

 

 

Πηγή: e-go.gr, demotix.com, newstime.gr

 

 

2 σχόλια:

  1. O ΓΑΒΡΑΣ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ. ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΟΓΔΟΝΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σους γείτονές μας που διαμαρτύρονται για τα έργα του Ερντογάν. Κάποια παρόμοια νοοτροπία είχε και ο Καραμανλής και έκανε την Αθήνα με την αντιπαροχή, αγνώριστη. Κρίμα να σβήσουν το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή