Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Έκθεση Μποστ στο Μουσείο Μπενάκη




O-Bost-kai-o-Typos




      Ο Μποστ (Μέντης Μποσταντζόγλου) είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Η γελοιογραφική του σάτιρα την περίοδο 1950-1980, κοσμεί το μουσείο Μπενάκη της  Πειραιώς, στο πλαίσιο της έκθεσης «CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου». 

 

                                                Οι ήρωές του 

 

      Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι ιδιοφυείς γελοιογραφίες του συσχετίζονται με την σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Οι περιθωριοποιημένοι και εξαντλημένοι διάσημοι ήρωές του δεν παραιτούνται ποτέ από το δικαίωμά τους να διεκδικούν.
Η πρώτη, η Μαμά Ελλάς, είναι μια διαχρονική ηρωίδα που εμφανίζεται μετά την Επανάσταση του 1821, αρχαιοπρεπής αλλά φτωχοντυμένη και εξαθλιωμένη. Τα δύο της παιδιά, ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα, "γεννήθηκαν" τη δεκαετία του ΄50, στα χρόνια της πείνας, της μετανάστευσης, των δανείων και της ανεργίας...


 

                                   Η δικτατορία και οι διώξεις 

 

      Τα έργα παρουσιάζονται σε μεγέθυνση και σε ψηφιακή αναπαραγωγή. Κι αυτό, γιατί τα έργα του της πιο γόνιμης περιόδου του, 1959-1966, κατασχέθηκαν από τη δικτατορία κι έχουν χαθεί.
"Με την έλευση της δικτατορίας το 1967, ο πατέρας μου σταμάτησε ουσιαστικά να κάνει σκίτσα", λέει ο γιος του, γραφίστας Κώστας Μποσταντζόγλου και θυμάται: "Μπήκε ένα βράδυ η Ασφάλεια και πήρε τα πάντα. Πήραν ολόκληρο το αρχείο του, που περιείχε από τα πρώτα του σκίτσα σε εφημερίδα ακόμα και τα σχέδιά του της Σχολής Καλών Τεχνών. Μέχρι και τον 'Επιτάφιο' του Περικλή πήραν από τη βιβλιοθήκη, γιατί νόμιζαν ότι είναι το έργο του Θεοδωράκη! Αργότερα ήρθε ένας αστυνομικός και επιχείρησε να του τα πουλήσει. Ο πατέρας μου έκανε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα. Έκτοτε η τύχη των σκίτσων αγνοείται. Λόγω των πολιτικών γελοιογραφιών του υπέστη διώξεις και επανειλημμένα μηνύσεις".

 

 

                                   Η διοργάνωση της έκθεσης 

 

       Ο Μποστ δεν είχε γίνει ποτέ δεκτός από το σωματείο του την ΕΣΗΕΑ, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Μια μορφή αποκατάστασης της αδικίας, αποτελεί το γεγονός ότι τώρα η έκθεσή του έχει οργανωθεί από το Μορφωτικό  Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη...

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ. και Σάββατο στις 11 π.μ.

 

 

Χώρος: 

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

 

Διάρκεια: 

Μέχρι 19 Μαϊου 2013

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

 

Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00

Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00

Μ. Τετάρτη, Μ. Πέμπτη: 10:00 -18:00

Μ. Παρασκευή: 12:00 - 17:00

Μ. Σάββατο: 10:00 - 15:00

Κλειστά, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα και 1 Μαΐου

 

Εισιτήρια:

€ 4, € 2

 

 

 

Πηγή: benaki.gr, nooz.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου