Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Μουσικό θέμα από το "Ζ" του Κώστα Γαβρά

 

 

 

                     



      "Ζ" είναι ο τίτλος ταινίας του Κώστα Γαβρά, παραγωγής 1969, με θέμα τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, από παρακρατικούς με "υψηλή" κάλυψη και την αναζήτηση των ενόχων από το νεαρό τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

 

 

Z de Costa-Gavras (1969), synopsis, casting, diffusions tv, photos,  videos...- Télé-Loisirs
Ο Υβ Μοντάν στο ρόλο του Γρηγόρη Λαμπράκη

 


Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και το σενάριο υπέγραψε ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας Χόρχε Σεμπρούν. 

 

 

 Χρήστος Σαρτζετάκης: Ο θαρραλέος ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας  Λαμπράκη 

Στην πάνω φωτογραφία ο Χρήστος Σαρτζετάκης την εποχή που ήταν ανακριτής και κάτω, όπως τον υποδύθηκε ο Ζαν - Λουί Τρεντινιάν.

 

 

Το "Ζ" προέρχεται από τη λέξη "Ζεί" και αναφέρεται στον Λαμπράκη, που τον υποδύεται ο Υβ Μοντάν. Στο ρόλο του ανακριτή Σαρτζετάκη, ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Μοναδική ελληνική συμμετοχή η Ειρήνη Παππά.

 

 

https://resizing.flixster.com/Ha7rgzMjcUxZyll06GZAzcbn4oY=/300x300/v2/http://media.baselineresearch.com/images/84993/84993_full.jpg
Η Ειρήνη Παππά στο "Ζ"





                                                  Η μουσική της ταινίας 

 

 

      Για τη μουσική της ταινίας, ο Γαβράς αποτάθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο όμως είχε εξορίσει η Χούντα  στη Ζάτουνα της Αρκαδίας και δεν υπήρχε δυνατότητα να συνθέσει το soundrack της ταινίας. Ο Γαβράς πήρε τότε την άδεια να επιλέξει όποια μουσικά κομμάτια από το έργο του ταιριάζουν με το ύφος της ταινίας. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κολλάζ έργων του Μίκη Θεοδωράκη από το "Ένας Όμηρος" μέχρι το "Μαουντχάουζεν", το οποίο μάλιστα απέσπασε το βραβείο BAFTA

Εκτός από το BAFTA για τη μουσική, το "Ζ", μεταξύ των άλλων, απέσπασε: OSCAR και "Χρυσές Σφαίρες" ξενόγλωσσης ταινίας και Α' Βραβείο ανδρικού ρόλου στον Ζαν - Λουί Τρεντινιάν, στο Φεστιβαλ Καννών.

 

   

Κώστας Γαβράς, Ειρήνη Παππά, Υβ Μοντάν, στο Φεστιβάλ Καννών, στην πρεμιέρα του "Ζ"






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου