Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

"Το φιλί" του Ροντέν

 

 

 

 https://ychef.files.bbci.co.uk/976x549/p038hp6g.jpg

 

 

 

       "Το φιλί" ("Le Baiser") του Αύγουστου Ροντέν (Auguste Rodin) είναι ένα από τα διασημότερα γλυπτά του κόσμου. Στο έργο αναπαρίστανται ένας νέος άνδρας και µια νεαρή γυναίκα, γυμνοί, καθισμένοι πάνω σε έναν βράχο, να αγκαλιάζονται και να ανταλλάσσουν έναν τρυφερό φιλί. 

 

 


 

The Kiss Auguste Rodin marble
Το διάσημο έργο στο Μουσείο Ροντέν στο Παρίσι

 

Ο άνδρας αγγίζει µε τρυφερότητα και σεβασμό το σώμα της γυναίκας. Τα δύο σώματα διασταυρώνονται χιαστί και  μοιάζουν να στροβιλίζονται γύρω από έναν νοητό άξονα, χαρίζοντας στη σύνθεση συναρπαστικές γωνίες θέασης από κάθε σημείο.

 

Ο Ροντέν εμπνεύστηκε το έργο, από μια σπουδαία ιστορία αγάπης, που αναφέρεται στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Τα πρόσωπα της σύνθεσης είναι ο Paolo και η Francesca, ένα ξακουστό ζευγάρι εραστών που έζησαν στον Μεσαίωνα και δολοφονήθηκαν από τον απατημένο σύζυγο, άρχοντα του Ρίμινι, την ώρα που αντάλλασσαν το πρώτο τους φιλί.  

 

"Το φιλί" παρουσιάστηκε στο κοινό το 1887 κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων. Έως το 1917 μάλιστα, δημιουργήθηκαν περισσότερα από 300 εκμαγεία από διαφορετικά υλικά. 

 

Στην Ελλάδα ευρίσκεται ένα από τα λίγα νόμιμα αντίγραφα που κατάφερε να δημιουργήσει το Μουσείο Ροντέν από το πρωτότυπο και αποκτήθηκε από το "Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης". Είναι από ορείχαλκο και παρουσιάστηκε στο κοινό σε έκθεση στη Εθνική Πινακοθήκη το 2009. Πλέον, κοσμεί το φουαγιέ  της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Λεωφόρο Συγγρού.

 



Το αντίγραφο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Αθήνα

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου