Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Καθίζηση σπιτιών στο Ν. Βουτζά Ραφήνας

 

 

 «Βούλιαξαν» τρία σπίτια στο Νέο Βουτζά

 

 

      Τρία σπίτια “βουλιάζουν” στο Νέο Βουτζά, καθώς η καθίζηση 30 εκατοστών προ μηνός, έφθασε ξαφνικά στα 3 μέτρα με τις νέες βροχοπτώσεις. Τα σπίτια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Είναι κατασκευής 20ετίας το ένα και νεώτερα τα άλλα δύο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεωλογικό φαινόμενο σχετίζεται με την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 και δεν αποκλείουν να έχει συνέχεια. Όλες οι καθιζήσεις παρατηρούνται μετά τη μεγάλη φωτιά και την αδυναμία του γυμνού πλέον εδάφους να απορροφήσει τα ύδατα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές που απογυμνώθηκαν από δέντρα λόγω πυρκαγιών. Διολισθαίνει ένα στρώμα του εδάφους σε άγνωστο βάθος. Κάθε φορά που βρέχει υπάρχει μια διολίσθηση.

Πριν από 20 μέρες μετά από έντονη βροχόπτωση το πρώτο σπίτι βυθίστηκε μόνον κατά 30 εκατοστά και στα διπλανά σπίτια βούλιαξαν οι μάντρες. Με τη νέα κακοκαιρία η βύθιση αλλά και η περιστροφή αυξήθηκε κάθετα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ραφήνας κ. Μπουρνού, πρόκειται για οικόπεδα που μοιράστηκαν την εποχή της δικτατορίας χωρίς γεωλογικές μελέτες.

"Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια" εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.

      Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, ενώ θα γίνουν και επιμέρους μετρήσεις για να διευκρινιστούν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

 

 

Πηγές: slpress.gr, moneyreview.gr, ERT

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου