Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Απειλές Πούτιν προς Σουηδία και Φινλανδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

 

 

Ο Πούτιν απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτικές συνέπειες αν  ενταχθούν στο ΝΑΤΟ - ΤΑ ΝΕΑ


 

 


      Στη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ,ότι η ένταξη είτε της Φινλανδίας είτε της Σουηδίας στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ «θα πυροδοτήσει σοβαρή απάντηση από τη Μόσχα».



                                  Σχέσεις Φινλανδίας και ΝΑΤΟ 

 

 

      Σχετικά με την Φινλανδία, η Ζαχάροβα ανέφερε, ότι η Ρωσία θεωρεί πως η δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε μια στρατιωτική αδέσμευτη πολιτική αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη. 

Σημειώνεται, ότι παρότι η Φινλανδία συνεργάζεται με τη Βορειοατλαντική συμμαχία σε ορισμένα θέματα και συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος στις Βρυξέλλες, εντούτοις δεν έχει προσχωρήσει επίσημα στο μπλοκ. Τον περασμένο μήνα, η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπε, ότι είναι «πολύ απίθανο» η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας της. 

 

Αντίθετα, μετά τις απειλές της Ρωσίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε, πως η προσχώρηση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μονόδρομος.

 

 

                                    Η Σουηδία θετική στην ένταξη... 

 

 

      Η σουηδική κυβέρνηση θεωρεί, πως η στρατηγική ασφαλείας της χώρας θα υπονομευθεί πλήρως, αν το ΝΑΤΟ συμφωνήσει να μην επεκταθεί περαιτέρω, όπως έχει ζητήσει η Ρωσία. Αν και δεν έχει προς το παρόν σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δε θέλει να τεθούν όρια στη σχέση της αυτή. 

«Έχουμε στόχο να γίνουμε μια ισχυρότερη αμυντική δύναμη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο στρατηγός Μίκαελ Μπάιντεν. Επίσης πρόσφατα, η Σουηδή Πρωθυπουργος διεξήγαγε προγραμματισμένες συνομιλίες με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

       Ραγδαία πάντως η σημερινή εξάπλωση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε σχέση με το 1998, όπως φαίνεται στο χάρτη*:

 


https://cdn77.pressenza.com/wp-content/uploads/2022/01/Espansione-NATO-1990-2022-820x410.jpg

 

 

 

 *https://www.pressenza.com/el/2022/02/o-rolos-tou-nato-tis-europis-kai-ton-aoraton/

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, στα social media κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της Μαρία Ζαχάροβα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να στοχεύει, εκτός από τη Φινλανδία, και τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».

Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/apeiles-poutin-pros-souidia-kai-finlandia-me-stratiotikes-synepeies-an-entachthoun-sto-nato

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΓΑΖΕ ΚΙΧ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τη Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία, όλα είναι πιθανά στην Ευρώπη. Δυστυχώς η διπλωματία είναι στα χέρια ανικάνων ευρωπαίων ηγετών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή