Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Μια μεσογειακή φώκια στη Βραυρώνα!

 

 


 

 

      Ηλιόλουστος ο καιρός σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και μια πανέμορφη επισκέπτρια έκανε την εμφάνισή της στην παραλία Βραυρώνας, για να «λιαστεί». Ο λόγος για μια μεσογειακή φώκια, που βγήκε γύρω στις 12:30 και όπως φαίνεται στο video, παρέμεινε για λίγη ώρα στην αμμουδιά, πριν χαθεί ξανά στην ανοιχτή θάλασσα... 

Ένας χειμερινός κολυμβητής που βρέθηκε στο σημείο, έστειλε στο ethnos.gr τις εικόνες σπάνιας ομορφιάς που κατέγραψε. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν, πως το θηλαστικό έχει εμφανιστεί ξανά στην ίδια παραλία! 

 

 

                  

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεσογειακή Φώκια ήταν κάποτε εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως είδος “κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό” από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. 

Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στις 250-300 φώκιες, ζει στην Ελλάδα. Σημαντικό βήμα για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και των βιοτόπων της, αποτέλεσε η ανακήρυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων σε προστατευόμενη και η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου