Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Πέθανε ο Λυκ Μοντανιέ, ο νομπελίστας που ανακάλυψε τον ιό του AIDS



https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2022/02/Montagnier-768x479.jpg

 

 


 

      Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας, Λυκ Μοντανιέ (Luc Montagnier). Ο Γάλλος ιολόγος είχε βραβευθεί με Νόμπελ Ιατρικής το 2008, για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS. 

 

 

                                         Πολυβραβευμένος 

 

 

   Ο Μοντανιέ, εκτός του Nobel,  είχε τιμηθεί με πάνω από είκοσι σημαντικά βραβεία παγκοσμίως (Ordre National du Mérite, Légion d'honneur, American Academy of Achievement, Prince of Asturias Awards κ. ά.) και εργάστηκε, ως επικεφαλής, πολλών επιστημονικών οργανισμών και ιδρυμάτων. Μεταξύ των άλλων, διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS στο Παρίσι, διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης και διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης. Επίσης, μέλος της Académie des sciences και της Académie nationale de médecine.

 

 

Dr. Montagnier in 1984 holding images of the virus found to cause AIDS. The top one was discovered by an American team led by Dr. Robert Gallo; the bottom one was detected by Dr. Montagnier’s team in Paris. The samples were later found to have come from the same patient.
Ο Μοντανιέ το 1984, κρατώντας εικόνες του ιού, που ανακάλυψε ότι προκαλεί το AIDS

 


 

           Επιστημονικές διαμάχες και η πολεμική εναντίον του 

 

 

      Συχνά οι θέσεις του για διάφορα επιστημονικά ζητήματα πυροδότησαν διαμάχες και προκάλεσαν έντονη πολεμική εναντίον του από συναδέλφους του. Στο ευρύ κοινό έγινε τελευταίως γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με τον Covid 19. Ήταν κατά κατά του μαζικού εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, ανέφερε μάλιστα, πως το σύστημα σιωπά για το γεγονός, ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για τους ασθενείς με covid-19, θεραπείες πιο φθηνές, λειτουργικές και πιο ασφαλείς. 

Ακόμα πιο μεγαλύτερος σάλος προκλήθηκε, όταν υποστήριξε κατηγορηματικά, ότι ο κορωνοϊός προήλθε από βιοεργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν και ότι είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων. 

 

Αλλά και στο παρελθόν, ο καθηγητής Μοντανιέ είχε προκαλέσει πολεμική εναντίον του, όταν υποστήριξε, ότι ορισμένες αλληλουχίες του DNA προερχόμενες από βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ακόμη και σε υψηλές αραιώσεις. 

 

Επίσης είναι γνωστό, ότι υιοθέτησε τις βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής, υποστηρίζοντας, ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος λετουργεί και ότι πρόκειται για μια επιστήμη που αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω. 

Είχε μιλήσει για ένα είδος φόβου για την έρευνα, ακόμα και "ιατρικού τρόμου" γύρω από τα θέματα αυτά στην Ευρώπη.  

 

 

                        Αρχικά, εκκωφαντική σιωπή για το θάνατο του

 

 

      Ο Λυκ Μοντανιέ απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά στη Γαλλία υπήρξε μια περίεργη βραδύτητα των ΜΜΕ να μεταδώσουν το θάνατό του, μέχρις ότου το περιοδικό "France soir", ανακάλυψε και δημοσίευσε το πιστοποιητικό του θανάτου του. Μετά από την έντονη φημολογία και την κατακραυγή, ακολούθησαν επίσημες ανακοινώσεις και δήλωση του Μανουέλ Μακρόν, που εξήραν τα επιστημονικά του επιτεύγματα. 

Προφανής η αμηχανία για το γεγονός που συνέβη εν μέσω της πανδημίας, για την οποία ο αποθανών νομπελίστας είχε εκφράσει αμφιλεγόμενες θέσεις...

 

 

Πηγές: newsbreak.gr, wikipedia.org, homeopathy.gr, nytimes.com, franceinter.fr




2 σχόλια:

  1. Τι γελοιοι οι Γαλλοι! Ακου να πεθανει μεσα στη πανδημια του κορονοιου και να ειναι υποχρεωμενοι να μιλησουν γι αυτον!! Αλλα και ο τυπος της Γαλλιας; Ωραιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπουδαίος επιστήμονας και κυρίως ελεύθερο πνεύμα. Αυτό το τελευταίο ειδικά, σπανίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή