Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρία Κάλλας, "Sempre libera"

 


 

                  

 

 

       Μια φωνή ως τον ουρανό, αναγνωρίσιμη από τους πάντες. Σταδιοδρομία, που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του λυρικού τραγουδιού, ερμηνείες σε απόλυτη αρμονία φωνής και υποκριτικής. Τεχνική που άφηνε άφωνους ειδικούς και δασκάλους και επιδόσεις που δημιούργησαν βασανιστικές συγκρίσεις με όσες τραγουδίστριες κι αν ακολούθησαν.

Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη ντίβα της όπερας, λαχταρούσε με πάθος τη σκηνή γιατί μόνο έτσι ένιωθε ζωντανή. Όσο πιο τραγικές ήταν οι ηρωίδες που υποδυόταν, τόσο πιο μεγαλειώδεις υπήρξαν οι ερμηνείες της..


                 Ο ρόλος της Βιολέτας στην "Τραβιάτα" του Βέρντι 

 

       Καμιά άλλη σοπράνο δεν ερμήνευσε το ρόλο της Βιολέτας με τόσο μεγάλη ένταση και συναίσθηση, σε τέτοιο βαθμό ώστε να ταυτιστεί απόλυτα μαζί της. Για την Κάλλας, η Βιολέτα είναι  μια γυναίκα με ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα, με σχεδόν τραγική υπόσταση και έτοιμη να ζήσει ολοκληρωτικά τον έρωτα, με όλες τις συνέπειες. Ανέδειξε την "Τραβιάτα" σε ένα από τα πιο λαμπρά διαμάντια του ρεπερτορίου της. 

Η άρια "Sempre libera", στο τέλος της πρώτης πράξης, αντανακλά τα δυνατά συναισθήματα της ηρωίδας και την απόφασή της ζήσει ελεύθερα. Η απόδοση της Κάλλας στην άρια αυτή θεωρήθηκε ως η απόλυτη σύντηξη μουσικής, θεάτρου και προσωπικότητας. 

Έτσι, sempre libera (για πάντα ελεύθερη), "έφυγε", στο Παρίσι, στις 16 Σεπτεμβρίου  1977, στα 54 χρόνια της...

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου