Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Πανηγυρισμοί στη Γαλλία για την πώληση εξοπλισμών στην Ελλάδα


 


      Δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους στη Γαλλία, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που αναμένεται να αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία, κόστους δισεκατομμυρίων. 
Η πρώτη αντίδραση ήταν της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Florence Parly, η οποία αναφέρθηκε σε «εξαιρετικά νέα», πανηγυρίζοντας για την εξαγωγική της πολιτική. Γράφει στο Twitter:  «Η Ελλάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αποκτήσει 18 Rafale. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία και μία πρωτιά: Μια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Το αποτέλεσμα μιας πολιτικής εξαγωγών που ακολουθώ με συνέπεια από το 2017».

 


 

      Αντίστοιχου πανηγυρικού ύφους ήταν και η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας των Rafale, Dassault Aviation, η οποία αναφέρθηκε στο «χρονικό της δύναμης της συνεργασίας που έχει συνδέσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την Dassault Aviation»,  επισυνάπτοντας και τη δήλωση του προέδρου της, Eric Trappier, ο οποίος μεταξύ άλλων, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τις ανακοινώσεις και υπογραμμίζει την ευγνωμοσύνη του στις ελληνικές αρχές για την εμπιστοσύνη τους.

 

             Και άλλοι ενδιαφέρονται να μας εξοπλίσουν...

 

      Μετά τη Γαλλία και τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά των 18 Rafale, ανοίγει ο δρόμος στο «παζάρι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τη Γερμανία καθώς, όπως μετέδωσε το OPEN TV, η χώρα επιδιώκει κομμάτι από την «πίτα» των αμυντικών εξοπλισμών, με τις φρεγάτες. Δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι για τον ίδιο σκοπό, πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, Βρετανία και Ολλανδία. Επίσης, πριν κάποιους μήνες, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς. 

 

                         Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

 

      Στα ....διαδικαστικά η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση εξήγγειλε, χωρίς κοστολόγηση, ένα πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμμούθ, εν αγνοία των κομμάτων, των θεσμικών οργάνων  [.....] και κυρίως χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο».

Το ΚΚΕ μίλησε για «φαύλο κύκλο του κυνηγητού των εξοπλισμών» και θεωρεί, ότι οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ.

 

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015 -  Sputnik Ελλάδα

      

Το  ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα, εστιάζοντας  στις ολέθριες οικονομικές συνέπειες από τις θηριώδεις εξοπλιστικές  δαπάνες εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, με μηδενικές επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία και στη βιώσιμη ανάκαμψη. Επίσης, ότι θα φέρουν περισσότερη λιτότητα, ύφεση και θα εξωθήσουν τα νέα  παιδιά σε φυγή στο εξωτερικό και θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κερδίσει τον εξοπλιστικό αγώνα δρόμου με τον Ερντογάν.

 

 

 

Πηγές:

sofokleousin.gr, thepressproject.gr, tanea.gr






3 σχόλια:

  1. Μαλλον στο Συριζα σκεφτονται τι κριμα που δεν προκαναμε να αγορασουμε εμεις αεροπλανα και φρεγατες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΦΥΛΛΟ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΜΙΑ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΟΥΡΙΝΙΑ! ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ δραστήρια αυτά τα παιδιά του Μητσοτακέικου. Ο ανιψιός μόλις ανέλαβε τη δύστυχη την Αθήνα άρχισε αμέσως τους μεγάλους περιπάτους με τα ξεβαμμένα χρώματα και τις ζαρντινιέρες των χιλιάδων ευρώ. Ο θείος που κυβερνάει μια φαληρισμένη χώρα κατάφερε το μεγάλο ντηλ! Δεν υπάρχει σωτηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή