Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Σαν σήμερα, έφυγε η Έλλη Λαμπέτη

               

    

                     

 

 

 

      Το παίξιμό της διέθετε αυτό που ο Λόρκα αποκαλούσε duende, δηλαδή την εσωτερική φλόγα και το ανερμήνευτο πάθος. Μετουσιωνόταν στον κάθε ρόλο που ερμήνευε και μάγευε το κοινό με την παρουσία της. Τα ντοκουμέντα τής τέχνης της είναι μόνο λίγες κινηματογραφικές ταινίες, μερικά μαγνητοσκοπημένα ή ηχογραφημένα αποσπάσματα θεατρικών έργων και κάποιες αναγνώσεις κειμένων. 

 

 

                                   Η ερμηνεία στην "Εβραία" του Μπρεχτ 

 


       Στο βίντεο, ακούγεται η Λαμπέτη στο μονόπρακτο του Μπέρτολντ Μπρεχτ, "Η Εβραία", που διαδραματίζεται στο Βερολίνο, το 1935. 

Η Ιουδήθ, μια Γερμανίδα Εβραία, σύζυγος γιατρού, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία και να καταφύγει στην Ολλανδία, για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην καριέρα του συζύγου της. Το καθεστώς του τρόμου έχει ήδη διαπεράσει και διαστρέψει τη ζωή, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τη σκέψη των ανθρώπων. Η υποκρισία γίνεται χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε ανθρώπινης σχέσης, καθώς όλα μοιάζουν υποταγμένα στο κατασταλτικό κράτος και αλλοτριωμένα από τη χιτλερική ιδεολογία.

"Τί κακό έχει το σχήμα της μύτης μου ή το χρώμα των μαλλιών μου; Πρέπει να παρατήσω την πόλη που γεννήθηκα, για να μην είναι αυτοί υποχρεωμένοι να μου δίνουν και μένα βούτυρο! Τί είδους άνθρωποι είσαστε! Ναι και σύ! Βρήκατε τη θεωρία των κβάντα, κι όμως κάθεστε και σας διατάζουν αυτοί οι καννίβαλοι... Σας υπόσχονται πως θα κατακτήσετε τον κόσμο, αλλά δε σας επιτρέπουν να κρατήσετε τη γυναίκα που θέλετε. Απ' τη μιά, τεχνητή αναπνοή - κι απ' την άλλη, θηλιά στο λαιμό!... Είσαστε τέρατα ή ποδογλείφτες τεράτων!...Ναι, ξέρω είμαι παράλογη, αλλά τί χρησιμεύει η λογική σ' έναν τέτοιο κόσμο;". 

Τα καυστικά λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία της!

Η Έλλη Λαμπέτη έφυγε στις 3 Σεπτεμβρίου 1983, στα 57 της χρόνια...

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου