Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας δικηγόρος του Μαντέλα, Τζορτζ Μπίζος

 

 

      

       Sisulu, Madiba Advocate Doesn't Agree With Statue Destruction – 2oceansvibe  News | South African and international news

 

 

      Ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, μια εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας, ο οποίος υπερασπίστηκε το στενό φίλο του, τον Νέλσον Μαντέλα, γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε, συγκινημένος, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα:

 


 

«Μόλις πληροφορήθηκα, ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό».«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ, ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού συντάγματος της χώρας. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στην έρευνα για τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος. 

 

 

 17240228_bizos2

 

                 Από τη Μεσσηνία, πρόσφυγας στη Νότια Αφρική

 

      Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, χωρίς να μιλάνε λέξη αγγλικά, με ελάχιστα χρήματα και καμμιά προοπτική. Αργότερα, κατάφερε να σπουδάσει  νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. 

Για τους αγώνες του, τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

 

                               ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1928-1964 // ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ ΜΕ

                                  

1 σχόλιο:

  1. Προσφυγας κι αυτος. Και προσφερε τοσα πολλα στη νεα του πατριδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή