Δεσπόζει αγέρωχο στο κέντρο της πόλης, στη γωνία των οδών Αδαμαντίου Κοραή και Βύρωνος, σε ύψωμα της περιοχής που ονομαζόταν παλιά, Πυργάρι. Η αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου του Α' Δημοτικού Σχολείου Σπάτων αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τα μέτρα της εποχής που κτίστηκε, αλλά και σήμερα, παραμένει το επιβλητικότερο και περικαλλέστερο δημόσιο κτίριο της πόλης των Σπάτων.
Η Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '20
Δεν έχουμε πληροφορίες για την εκπαίδευση στα Σπάτα και γενικά στα Μεσόγεια, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα λόγω έλλειψης αρχειακού υλικού. Αφενός γιατί οι μαρτυρίες έσβησαν στο βάθος του χρόνου και αφετέρου γιατί τα δημόσια κτίρια και ανάμεσά τους το σχολείο του Κορωπίου καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά το κάψιμο της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.
Γνωρίζουμε, ότι οι Σπαταναίοι οι γεννημένοι μετά το 1890 παρακολούθησαν μαθήματα στο Ελληνικό σχολείο του Κορωπίου. Σύμφωνα με τις ιδιόχειρες σημειώσεις του δασκάλου Κωστάκη Μπέκα (1917- 2007), οργανωμένη μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Σπάτα εμφανίζεται την περίοδο 1905-1910. Ήταν το 1905, όταν δημιουργήθηκε το διδακτήριο του Ανδρέα Συγγρού, με δωρεά του οικοπέδου από την οικογένεια Γιαννάκου Μπέκα.Το σχολείο στεγάστηκε σε οίκημα όπου βρίσκεται σήμερα το παλιό δημαρχείο της πόλης, με πρώτο δάσκαλο και διευθυντή το Σπαταναίο, Σπύρο Γεωργάκη.