Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ελληνοκύπριος ο κορυφαίος Ευρωπαίος εφευρέτης για το 2014

 

 

 

       Μετά τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έλαβε το Νόμπελ Οικονομίας, άλλος ένας Ελληνοκυπριακής καταγωγής επιστήμονας, ο Χριστόφορος Τουμάζου (Chris Toumazou), Βρεττανός υπήκοος και αυτός, έλαβε μια ύψιστη διάκριση. Ανακηρύχθηκε ως ο κορυφαίος εφευρέτης στην Ευρώπη για το 2014. Ο Χριστόφορος Τουμάζου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «European Inventor Award 2014» στο πεδίο της έρευνας. 

  

       Το βραβείο, που αποτελεί ένα είδος  Ό σ κ α ρ   ε φ ε ύ ρ ε σ η ς,  απονέμεται από την EPO,  το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) και η σχετική τελετή έλαβε χώρα στο Βερολίνο.  “Η εφεύρεση του Καθηγητή Τουμάζου ανοίγει διάπλατα τις δυνατότητες στην προληπτική ιατρική θεραπεία", δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνίας, Benoît Battistelli..                                       

 

 

                                                   Η εφεύρεση

 

 

     Ο 53χρονος Τουμάζου, ο οποίος είναι καθηγητής μηχανικής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής (που ο ίδιος δημιούργησε το 2003), βραβεύτηκε για το καινοτομικό τεστ DNA,  που μπορεί σε λιγότερα από 30 λεπτά να αποκωδικοποιήσει το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου, χωρίς να χρειάζονται χρονοβόρες εργαστηριακές αναλύσεις.  

Η καινοτομία του βασίζεται σε ένα «τσιπ» το οποίο αμέσως ανιχνεύει τις αποκλίσεις σε ένα ανθρώπινο γονιδίωμα και το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα «στικάκι» USB και έτσι μπορεί κανείς να δει τα γενετικά ευρήματα στον υπολογιστή και να συμπεράνει, αν ένας έχει γενετική προδιάθεση για κάποια κληρονομική αρρώστια ή αν ο οργανισμός του ασθενούς θα μεταβολίσει σωστά κάποιο φάρμακο. 

 

                                  

                                                 Ποιός είναι 

 

 

      Ο Τουμάζου είναι ένα από τα πέντε παιδιά δύο  ε λ λ η ν ο κ υ π ρ ί ω ν   μ ε τ α ν α σ τ ώ ν   στη Βρετανία, οι οποίοι  ασχολήθηκαν με καταστήματα εστίασης. Οι γονείς του ζούσαν μέχρι τα τέλη του 1950 στη Γιαλούσα, ένα κατεχόμενο σήμερα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου και στη συνέχεια μετανάστευσαν στη Βρεττανία, λίγο πριν γεννηθεί. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του διατηρούν στενούς δεσμούς με την Κύπρο, έχει δε στο παρελθόν, διατελέσει σύμβουλος σε Κύπριους φοιτητές του επιστημονικού τομέα.

 Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης, όπου έκανε και το διδακτορικό του, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Imperial, όπου σταδιακά ανήλθε σε ολοένα υψηλότερες θέσεις, όπως διευθυντής του Τμήματος Εμβιομηχανικής το 2001. Το 1995, σε ηλικία 33 ετών, ήταν  ο  ν ε α ρ ό τ ε ρ ο ς   κ α θ η γ η τ ή ς  στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών του Imperial. 

Τα κατοπινά προβλήματα υγείας του 22χρονου σήμερα νεφροπαθούς γιου του, Μάρκου, τον οδήγησαν τελικά να εστιάσει την έρευνά του στη βιοϊατρική τεχνολογία, όπου θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς.  

 

 

                               Και πολλές άλλες σημαντικές εφευρέσεις

 

 

      O  Χριστόφορος Τουμάζου κατέχει πάνω από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκ των οποίων τα 40 αφορούν την ιατρική περίθαλψη και την τεχνολογία. Όλες οι εφευρέσεις του περιστρέφονται γύρω από μικροτσίπ, τα οποία είναι σε θέση να αναλύσουν ιατρικά δεδομένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ανάμεσά τους, αντλία έγχυσης ινσουλίνης που χορηγεί τη σωστή ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα του διαβητικού, αλλά και ένα μικροτσίπ που μπορεί να συνδεθεί με το στήθος του ασθενούς με σκοπό την παρακολούθηση όλων των ζωτικών του δεδομένων, τα οποία παρακολουθούν οι γιατροί του στο νοσοκομείο εξ αποστάσεως μέσω μιας κινητής συσκευής. Επίσης, κοχλιακά εμφυτεύματα για κωφούς, τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς, μία «έξυπνη» συσκευή νευρικής διέγερσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας κ.ά.

 

      Είναι μέλος των μεγαλύτερων επιστημονικών φορέων και οργανισμών της Βρετανίας και έχει κατ' επανάληψη διατελέσει τεχνικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και στο υπουργείο Άμυνας. 

 

Εδώ ο Chris Toumazou αναλύει τη λειτουργία και εφαρμογή της βραβευθείσας εφεύρεσής του: 







Πηγές: sigmalive.com, epo.org






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου