Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Κίνημα “Move your money”…





κατάλογος      Τους λογαριασμούς τους αποσύρουν από τις 5 μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας χιλιάδες καταθέτες, λόγω των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων σκανδάλων και ανήθικης συμπεριφοράς των τραπεζιτών και συγκεκριμένα, από τις Barclays, HSBC, Santander, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland.

Συγχρόνως, δεκάδες χιλιάδες νέοι λογαριασμοί ανοίγουν σε συνεταιρισμούς αποταμιευτικούς και στεγαστικής πίστης και συνεργατικές τράπεζες.

 

 

                                                 Οι στόχοι      

 

      Η «Move Your Money» είναι ένα διεθνές κίνημα, που στόχο έχει να ενημερώσει πολίτες και οργανισμούς και να ενισχύσει τη μεταφορά των καταθέσεών τους από τις διεφθαρμένες τράπεζες της Wall Street και του υπόλοιπου κόσμου, που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία στις προηγούμενες δεκαετίες και σώθηκαν το 2008 από τις κυβερνήσεις χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων.

Διαπιστώνοντας ότι ελάχιστα άλλαξαν από τότε, λόγω της απροθυμίας των τραπεζιτών να αλλάξουν και των κυβερνήσεων να δράσουν, η «Move Your Money» ενθαρρύνει  τώρα ιδιώτες και οργανισμούς να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τις μεγάλες τράπεζες σε μικρότερα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το τελευταίο μόνο εξάμηνο στις μικρές αποταμιευτικές τράπεζες της Βρετανίας άνοιξαν περί τους 20.000 νέους λογαριασμούς. Ακόμη, μόνο στο γ΄ τρίμηνο της χρονιάς -δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Barclays οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας είδαν 78.000 ιδιώτες να ανοίγουν αποταμιευτικούς λογαριασμούς σε αυτές. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013. 

 

 

               Η λυσσαλέα αντίδραση των αμερικανικών τραπεζών

 

      Οι μεταφορές καταθέσεων από τις μεγάλες τράπεζες προς τις μικρότερες συνεταιριστικές συνάντησε αντιδράσεις . Π.χ. πέρυσι τον Αύγουστο, όταν Αμερικανοί  πολίτες επιχείρησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τη Bank of America στο St. Louis, η διεύθυνση της τράπεζας κάλεσε τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, η οποία οχύρωσε το υποκατάστημα, αρνούμενη στους συγκεκριμένους πελάτες το δικαίωμα να μεταφέρουν τα χρήματά τους και στους υπόλοιπους να έχουν πρόσβαση!

Ένα μήνα πριν, μάνατζερ της ίδιας τράπεζας σε υποκατάστημα της Σάντα Κρουζ είχε κλειδώσει μέσα δύο πελάτες που ήθελαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και κάλεσε την αστυνομία να τους συλλάβει! 

 

 

 

 Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου