Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πρόταση να μισθοδοτούνται οι κληρικοί από τους πιστούς

 

 

         Σε συνέδριο της  Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,   ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης πρότεινε να απαλλαγεί το κράτος από τη μισθοδοσία του κλήρου και το κονδύλι να πηγάζει από τη φορολόγηση χάριν της εκκλησίας, όσων το επιθυμούν, τονίζοντας, πως  όταν ζητούμε το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δε νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία.

 

 

                            

                                             Αντιδράσεις από τα κόμματα

 

 

      Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτήρισαν την πρόταση " αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια" και η Νέα Δημοκρατία με δριμεία ανακοίνωση τη θεώρησε ως δίωξη των χριστιανών όπως την εποχή του σταλινισμού και της τουρκοκρατίας και ότι προσκρούει στο Σύνταγμα. 

 

 

 

                                            Η απάντηση του Τ. Κουράκη

      

 

      Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  διευκρίνησε,  ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο, αλλά για "χρήματα που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξής τους, αναλόγως των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτών" και ότι "η όποια λύση για τη μισθοδοσία του κλήρου θα είναι προϊόν εξαντλητικού   δ ι α λ ό γ ο υ   με τη διοίκηση της εκκλησίας και με το σύνολο της κοινωνίας".»

 

 

                           Ταυτόσημες απόψεις και από το Γ. Στουρνάρα

 

      Κατά τη διάρκεια των αντεγκλήσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., έγινε γνωστό, ότι και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είναι των ίδιων απόψεων. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τον Οκτώβριο του 2011, ως Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» είχε πει:

"Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με τη μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στη   φ ο ρ ο λ ο γ ι κ ή  σ ο υ   δ ή λ ω σ η,  θέλεις το 0,5% να πάει για τους μισθούς των ιερέων;". 

Το σχετικό βίντεο:

 

http://www.youtube.com/watch?v=gSAxRHI8imI

                                               

 

  

                                          Τί ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  

  

 

       Σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, κανένας ιερωμένος δε μισθοδοτείται, υπάρχει μόνον ο «εκκλησιαστικός φόρος» που τον καταβάλλουν όσοι θέλουν και τον αποδίδει το Κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες.  

Στην Αγγλία το Κράτος συντηρεί μόνο  ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία.

Επιπλέον στη  Γαλλία, πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα.


 









                               

                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου