Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Καταπέλτης ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης για τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Τρόϊκας...




      Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με επείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλει αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα.

       Επισημαίνει, ότι μετά τη πρόταση του τότε εκπροσώπου της Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ για "καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας" και    π ώ λ η σ η    π α ρ α λ ι ώ ν", ακολούθησε η νομοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με τον πολυνόμο 4002/11.

Η πρόταση του εκπροσώπου της Επιτροπής ήρθε κατόπιν επαφών που είχε κατά δήλωσή του με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής".

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να εφαρμόσει το άρθρο 42 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1049/2001 και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα. 

 

 

                                 Το κείμενο της ερώτησης

 

      "Τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε εκπρόσωπος της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ πρότεινε δημόσια την "καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας" και την πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας κατόπιν επαφών που είχε κατά δήλωσή του με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής". 

Είχα επισημάνει τότε με ερώτησή μου στην Επιτροπή την έλλειψη διαφάνειας στις επαφές της τρόικας με κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν βρει χρυσή ευκαιρία να προωθήσουν τα συμφέροντα τους σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας. 

Λίγους μήνες αργότερα η τουριστική κατοικία (τουριστικά καταλύματα) έγινε πραγματικότητα στην Ελλάδα με τον πολυνόμο 4002/11 και οι συμβουλές των "πιο σημαντικών ανθρώπων εκτός πολιτικής" έγιναν νόμος του κράτους. 

Σήμερα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιδιώξεις κερδοσκοπικών συμφερόντων, ετοιμάζεται το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό με την αρμόδια υπουργό    Ό λ γ α    Κ ε φ α λ ο γ ι ά ν ν η    να έχει ήδη προαναγγείλει την περαιτέρω ανάπτυξη "ιδιωτικών χωριών" τουριστικής κατοικίας.

"Η θεσμοθέτηση της "τουριστικής κατοικίας" δίνει το δικαίωμα σε λίγους μεγάλους  ε ρ γ ο λ ά β ο υ ς,   developers και κτηματομεσίτες να κτίζουν ιδιωτικά χωριά προς πώληση, με ανύπαρκτες διαδικασίες έγκρισης, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, χωρίς δημόσιους χώρους αλλά και με πολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης από ό,τι ισχύει για τους πολίτες της χώρας. Η "τουριστική κατοικία" δοκιμάστηκε στην Ισπανία και κατέληξε στην καταστροφή των ακτών της, στην υποβάθμιση του τουρισμού της. 

Οδήγησε σε εκατομμύρια απούλητες κατοικίες οι οποίες είναι ο κύριος λόγος κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας. 

Θεσμοθετεί στη χώρα μας την   α ν ι σ ό τ η τ α   καθώς οι πολίτες δεν επιτρέπεται να χτίζουν χωρίς τήρηση πολεοδομικών κανόνων, ενώ οι λίγοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες αυτούς, αλλά και διαδικασίες αδειοδότησης που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Αποτελεί την οριστική κυριαρχία του τυχοδιωκτισμού έναντι του τουρισμού και του κοινού μας μέλλοντος. 

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να σπάσουμε το    φ α ύ λ ο     κ ύ κ λ ο     τ η ς    π  ρ ο χ ε ι ρ ό τ η τ α ς   και της παραβίασης των κοινών μας κανόνων. Να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση."

                      

                       Σύγκρουση με τις επιλογές της κυβέρνησης

 

      Αν και ευρωβουλευτής κυβερνητικού κόμματος, ο Κρίτων Αρσένης,  δε διστάζει να την καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις των κοινοτικών κανόνων σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να έχει μπει στο στόχαστρό της ακόμα και να έχει λοιδορηθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τα γνωστά Μ.Μ.Ε....

      Πρόσφατα κατάγγειλε μη τήρησή των κοινοτικών κανόνων στις έρευνες στο Ιόνιο για τα κοιτάσματα πετρελαίου* και τελευταίως διαμαρτυρήθηκε δημόσια για τις προτάσεις  του Ανδρέα Λοβέρδου περί πλήρους κατάργησης της  αδειοδότησης των επενδύσεων, χάριν της ανάπτυξης!  

Κατά τον ευρωβουλευτή, "η κατάργηση δε θα φέρει ανάπτυξη. Μόνο τυχοδιώκτες επενδύουν σε χώρες χωρίς κανόνες.Αλλιώς και η Αφρική θα ήταν πλούσια.  Η κατάργηση της αδειοδότησης επενδύσεων είναι παράνομη καθώς παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο...".

 

* http://attikanet.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3555.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου