Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τα μαγαζιά της παραλίας εξαφανίζονται το χειμώνα! (Ένα παράδειγμα για τις παραλίες της Αττικής...)




Ένα από τα παραλιακά κέντρα




 Αυτή η παραλία έχει πολυσύχναστα κέντρα κατά μήκος.









(Ως γνωστόν εκεί οι σερβιτόρες, ακόμα και στην αμμουδιά φορούν μαύρες ποδιές μέχρι το πάτωμα...)







Όμως, αυτά τα παραλιακά κέντρα (ρεστοράν, καφέ κλπ.) απέχουν 100-150 μέτρα από τη θάλασσα!







Τα μαγαζιά  είναι "τραβηγμένα" μέσα και η αμμουδιά ανήκει στους πολίτες, έστω και αν δεν μπορούν να την απολαμβάνουν πάντα λόγω των καιρικών συνθηκών.







Έχει ενδιαφέρον,  ότι σε αυτή την πόλη υπάρχουν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις κτιρίων ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος μέσα στη θάλασσα χωρις ποτέ να γίνουν περαιτέρω επεκτάσεις, εδώ και μισόν αιώνα.

 





Άλλη μία όψη της αμμουδιάς το καλοκαίρι: Πίσω τα μαγαζιά και όλη η παραλία για τον κόσμο...




  Και μη φανταστείτε ότι ελάχιστοι την επισκέπτονται. Έτσι και ανέβει λίγο η θερμοκρασία, δείτε τί γίνεται!







Όλα αυτά συμβαίνουν το καλοκαίρι. Μόλις τελειώσει, συμβαίνει για λίγες μέρες αυτό, όπως καταγράφηκε σε βίντεο από την κάμερα της περιοχής  :





Ιδού το χειμώνα, όλο το μεγαλείο της  φύσης στην παραλία Σεβενίνγκεν της Χάγης, στην Ολλανδία :





       Εκεί οι Δήμοι δεν παραδίδονται στα συμφέροντα των παραλιακών μαγαζιών και νοιάζονται για τους πολίτες. Ούτε διαλύουν τη ζωή μιας πόλης με ακατάσχετη ηχορύπανση και οι   ν ό μ ο ι   είναι νόμοι.

Μόλις το καλοκαίρι τελειώσει, τα πάντα εξαφανίζονται στην παραλία. Ούτε φυσικά διανοείται μαγαζάτορας να κάνει αυθαιρεσίες για συνεχείς επεκτάσεις! 

     Και εκεί υπάρχουν νέοι που διασκεδάζουν με δυνατή μουσική όλο το χρόνο. Δε διανοούνται όμως να ενοχλούν συμπολίτες τους, αφού αυτό γίνεται μακρυά από κατοικίες και σε  κ λ ε ι σ τ ο ύ ς   χώρους.


Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και βέβαια υπάρχει live μουσική τα καλοκαίρια, σε κάθε γωνιά του κέντρου. Όμως γίνεται αποκλειστικά μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, με μοναδική εξαίρεση, εκδηλώσεις σε πατροπαράδοτες γιορτές, όπως είναι π.χ. τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς κ.ά.

 















Φωτογραφίες και βίντεο από:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5uHiFqZZ2hA 

http://www.holidaycheck.com/things_to_do-holiday-pictures_Scheveningen+beach-ch_ub-zid_17072.html?mediaId=1157960079&action=detail&detailThumbPage=2

http://olivianemeth.radio4by4.com/2010/08/back-in-sweden.html

http://i.ytimg.com/vi/xlffjtJO9o8/0.jpg

4 σχόλια:

  1. Ωραίο παράδειγμα για την παραλία Αρτέμιδας που ζω αλλά και για ολες τις ελληνικές παραλίες! Φανταστείτε τί θα απολαμβάναμε εμείς οι πολίτες αν δεν είχε καταπατηθεί η παραλία από τον κάθε μαγαζάτορα και πόσο η φυσική ομορφιά θα ήταν πόλος έλξης για επισκέπτες. Αλλά και τα μαγαζιά όλης της πόλης θα δούλευαν και όχι μόνο λίγοι καταπατητές της αρπαχτής σε βάρος όλων των υπολοίπων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο στην αρχή του χειμώνα όπως το δείχνει το βίντεο και στην αρχή του καλοκαιριού ξαναστήνονται! Έχω πάει. Τα μαγαζιά είναι μοντέρνα στέκια όλων των ειδών από καφετέριες, ρεστοράν, μπαράκια, κλαμπ κλπ. Όσα έχουν μουσική δεν ενοχλούν και λόγω μικρής έντασης και διότι κοντά υπάρχουν μεν κτίρια αλλά όχι κατοικίες. Είναι πολύ ζωντανή περιοχή και συχνάζουν όλες οι ηλικίες και πολύ νεολαία. Βλέπουν τη θάλασσα σε απόσταση και όλη η παραλία είναι μόνο για τον κόσμο και όχι για τα μαγαζιά! Ούτε λόγος για καταπατήσεις και ρύπανση. Τους αρκεί που δουλεύουν το καλοκαίρι και μετά αποσυναρμολογούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου έκανε εντύπωση που διατηρουνε την παραλία έτσι χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλλες και τα μαγαζιά τραβηγμένα μέσα... Εδώ έχουνε ριζώσει μέσα στη θάλασσα και κάθε μέρα επεκτείνονται για να θησαυρίζουν πέντε αλητήριοι σε βάρος των άλλων επαγγελματιών και κυρίως σε βάρος του περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω σαν Χωρα για να ακολουθήσουμε αυτά τα πρότυπα και δεν υπάρχουν και άτομα για να εφαρμοδουν τους Νομους

    ΑπάντησηΔιαγραφή