Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στον κορυφαίο διανοητή Χάμπερμας το βραβείο "Έρασμος"
























      Σε έναν από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα,  τον Γιούργκεν Χάμπερμας  (Jürgen Habermas) 83 ετών, απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο "'Ερασμος" (του ολλανδικού Praemium Erasmianum Foundation), «για το σύνολο του συγγραφικού έργου του με θέμα την Δημοκρατία».

Για περισσότερο από μισόν αιώνα, ο Γιούργκεν Χάμπερμας αποτελεί δεσπόζουσα μορφή στα πεδία της της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας και της πολιτικής.

Στο διαχρονικό σημαντικό έργο του αναζητά το βέλτιστο τρόπο οργάνωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνει εντούτοις, ότι αυτή πάσχει τώρα από ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, το οποίο ναρκοθετεί την αλληλεγγύη των πολιτών στο όραμά της.

      Ο Γιούργκεν Χάμπερμας δεν περιορίστηκε μόνο στη συγγραφική του δραστηριότητα. Παράλληλα παρεμβαίνει δημόσια σε μια σειρά από ζητήματα όπως τη βιοηθική, τη γενετική, τον πόλεμο του Κόλπου, την επαπειλούμενη κυριαρχία των αγορών και τη μετανάστευση.

      Γεννήθηκε στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας το 1929. Σε Γκέτινγκεν, Ζυρίχη και  Βόννη,  έλαβε πτυχία φιλοσοφίας, ψυχολογίας, γερμανικής λογοτεχνίας και οικονομικών.

Όπως σημειώνει το ολλανδικό ίδρυμα, «στην πολιτική του ανάλυση είναι κριτικός και αιχμηρός, αλλά την ίδια ώρα αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον μίας δημοκρατικής Ευρώπης ».

Το ετήσιο Βραβείο «Έρασμος», απονέμεται σε ανθρώπους «με εξαιρετική συμβολή στον πολιτισμό, την κοινωνία ή τις κοινωνικές επιστήμες».

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου