Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αλβανία: Έστησαν άγαλμα του βασιλιά Ζώγου




      Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης και επανεξέτασης της ιστορίας τους. Στη γειτονική μας Αλβανία, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του βασιλιά Αχμέτ Ζώγου, παρουσία του Σαλί Μπερίσα, που δήλωσε, ότι το άγαλμά του θα ίσταται ως σύμβολο της ενότητας των Αλβανών. 

 

 
 

                                      Η δυναστεία Ζώγου

 

      Ο Αχμέτ Ζώγου ήταν στρατιωτικός που έγινε πρόεδρος Δημοκρατίας το 1925 και το 1928 αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς. Ως αρχηγός του κράτους, δολοφόνησε και  εξουδετέρωσε τους προσωπικούς του αντιπάλους και εδραίωσε την εξουσία του κυβερνώντας δικτατορικά.

Το 1939 το καθεστώς καταλύθηκε από το Μουσολίνι, η Αλβανία έγινε ιταλικό προτεκτοράτο και ο Ζώγου κατέφυγε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όπου του χορηγήθηκε άσυλο, κουβαλώντας μαζί του και ...όλο   τ ο   χ ρ υ σ ό   τ η ς   Α λ β α ν ι κ ή ς    Κ ε ν τ ρ ι κ ή ς     Τ ρ ά π ε ζ α ς !

Μετά έζησε σε διάφορες χώρες και πέθανε στη Γαλλία το 1961. 

      Ο γιός του, επονομαζόμενος " βασιλιάς Λέκα ο Α' " ζούσε ζάπλουτος ανά την υφήλιο, όμως είχε κριθεί ανεπιθύμητος σε πολλές χώρες, όπως Αυστραλία και Ισπανία (η οποία μάλιστα τον είχε απελάσει), ως    d e a l e r     ό π λ ω ν ...

      Τώρα ζεί στην Αλβανία ο εγγονός του Αχμέτ Ζώγου, με το όνομα πρίγκιπας Λέκα  και εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ως διπλωμάτης.

 

 

 

 

 Πηγές: historytoday.com,  independentaustralia.net, wikipedia

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου